自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Misspipipi 發表於 22-8-10 14:11
OIC. 呢排D天氣又熱又焗, 我小朋友D濕疹又發作,

暫時都係食止敏藥水同查藥膏(嚴重時先查).

打算用完手頭上既藥都要轉一轉醫生睇睇先得.

我見之前有唔少JM介紹中環張傑兒科醫生, 打算黎緊會去睇睇.

我朋友個BB濕疹都好勁, 而家D濕疹同敏感都穩定返曬算係醫好左.

佢睇開康傑醫務中心既張傑兒科醫生, 我小朋友病左都係搵佢睇, 診症細心同準確.

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

要介口,平時有無煲清熱去濕野佢飲。

侯爵府

2024年龍年勳章

fmf903 發表於 20-12-3 00:21
楊志強
我小朋友9個月全身濕疹,跟他方法用藥一個月已好返9成,之後唔使長期用藥。而家轉季會返少少紅,但 ...

我都係睇佢

侯爵府

Treema 發表於 23-3-15 14:08
NIVEA / Vaseline

最近買左支NIVEA 白色個隻(燕麥), 呢支都OK, 價錢都唔貴, 好似$40左右.

侯爵府

Treema 發表於 23-3-15 14:10
我朋友個BB濕疹都好勁, 而家D濕疹同敏感都穩定返曬算係醫好左. 佢睇開康傑醫務中心既張傑兒科醫生, 我小 ...

我小朋友都有濕疹皮膚,另外有幾個朋友佢地既BB濕疹仲勁, 都係睇中環既張傑兒科醫生醫好, 值得推薦.

別墅

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:43
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

鍾偉x醫

男爵府

天氣開始又熱又焗, 出汗好易會引發熱痱同濕疹, 要多D飲水同留意保持皮膚乾爽, 沖完涼都要查保濕.

男爵府

Treema 發表於 23-3-15 14:10
我朋友個BB濕疹都好勁, 而家D濕疹同敏感都穩定返曬算係醫好左. 佢睇開康傑醫務中心既張傑兒科醫生, 我小 ...

係呀, 張醫生的確幾好, 我都有介紹比身邊D朋友.

大宅

藍尾巴 發表於 20-12-3 00:15
皮膚專科,唔怕用類就楊志強
同意, 楊醫生好好, 我女以前都有濕疹, 都系睇楊醫生好番

男爵府

zone 發表於 23-3-15 15:55
要介口,平時有無煲清熱去濕野佢飲。

係, 我都好耐無煲涼茶, 等我都買定幾包料.

男爵府

ada0708 發表於 23-3-22 12:44
最近買左支NIVEA 白色個隻(燕麥), 呢支都OK, 價錢都唔貴, 好似$40左右.

等我都留意一下, 謝謝介紹.

已刪除用户

侯爵府

藍尾巴 發表於 23-5-24 23:32
提提留意小朋友燕麥有無敏感,我女燕麥敏感,初時唔知,用左有燕麥成份既cream,全身紅腫出水,但人人話好 ...

Oh, 謝謝提醒, 我仲介紹給不少朋友, 下次都要提一提身邊朋友要留意下.

侯爵府

Lee119 發表於 23-5-24 11:06
天氣開始又熱又焗, 出汗好易會引發熱痱同濕疹, 要多D飲水同留意保持皮膚乾爽, 沖完涼都要查保濕. ...

而家5月天氣已經開始又熱又焗, 頂唔順要開冷氣~.~

我小朋友都係一出汗皮膚就好易敏感同有熱痱.

侯爵府

Lee119 發表於 23-5-24 11:10
係, 我都好耐無煲涼茶, 等我都買定幾包料.

你會買邊隻煲? 羅漢果水都唔錯, 又簡單又方便.

侯爵府

夏天將至, 小朋友有尿道炎既機會都會增加, 大家要提小朋友多飲水同去VV.

小朋友尿道炎8大疑問|醫生:嬰兒尿道炎徵狀易忽視

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.sundaykiss.com/244692/?utm_campaign=Kiss_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_Kiss

男爵府

藍尾巴 發表於 23-5-24 23:32
提提留意小朋友燕麥有無敏感,我女燕麥敏感,初時唔知,用左有燕麥成份既cream,全身紅腫出水,但人人話好 ...

明白, 我之前都有比小朋友用過燕麥成份既Lotion都OK.

早前買左之前JM介紹隻NIVEA燕麥, 呢支都算幾溫和同滋潤, 秋冬用都唔錯.

男爵府

ada0708 發表於 23-5-25 13:01
而家5月天氣已經開始又熱又焗, 頂唔順要開冷氣~.~

呢排天氣真係又熱又焗.

男爵府

ada0708 發表於 23-5-25 13:03
你會買邊隻煲? 羅漢果水都唔錯, 又簡單又方便.

去濕湯料, 夏枯草等, 都係雜貨舖或藥房買的.

別墅

無限城 發表於 20-12-3 18:22
沈祖明,但新症排一年,同埋醫生較古怪
你照排留個底,我個女細個睇佢大半年就好,依傢都隔左6、7年無翻發 ...

我個女都係睇沈醫生,用藥後好快退,但每蓬轉天氣時,都會翻發,但冇之前咁嚴重,用普通保濕嘅Cream都可以。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊