自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友9 歲,無意中比我發現佢將食唔曬的早餐偷偷掉左佢當食左,你地會點懲罰小朋友?

更新,我點解嬲?

重點係偷偷掉,仲要掉落街( 被斷正)
之前成日見到窗邊有污跡,我以為佢食食下野想打開窗。點知今日就係斷正,佢食唔晒偷偷掉落街。
我係嬲: 第一我無迫佢食兩塊,係佢自己request
第二,食唔曬唔出聲,掉落街,會整污糟人地d 衫,同埋掉野落街跟本就唔岩
第三, 好彩而家唔係夏天,唔係隻成屋曱甴

好難唔嬲

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:36
小朋友9 歲,無意中比我發現佢將食唔曬的早餐偷偷掉左佢當食左,你地會點懲罰小朋友?
...

好好地講,叫佢唔好浪費食物
我女試過將三文魚掉落廁所

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:36
...
是否佢唔中意食,定份量太多?

侯爵府

cathy.auyeung 發表於 20-12-2 18:38
好好地講,叫佢唔好浪費食物
我女試過將三文魚掉落廁所

但我覺得點都要有點懲罰,因為原來唔止一天係咁,應該係維持左一段長時間
我諗住罰佢呢幾日無早餐食,等佢餓下先珍惜。 同埋扣佢短時間都唔會有零用錢

侯爵府

20150618bb 發表於 20-12-2 18:40
是否佢唔中意食,定份量太多?

佢本身食野好慢,佢話覺得太多,但我唔應同,間唔中係排包片,瑞士卷2 件,有時係三文治

公爵府

回覆樓主:

我會問清楚咩原因先,同埋叫佢下次有咩可以坦白同我講,而唔係偷偷掉左佢

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:42
佢本身食野好慢,佢話覺得太多,但我唔應同,間唔中係排包片,瑞士卷2 件,有時係三文治
...
可能太多喇,勿閙佢

珍珠宮

...

教佢唔好浪費食物。唔鍾意食可以同媽媽講,媽媽換其他食物俾你。
我見過有d爸媽見到仔女唔鍾意食,俾佢地食,佢地教仔女丟佐佢,話做咩難為自己,夾硬食身體都唔吸收,咪都係浪費
無語

珍珠宮

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:42
...

咁咪俾一件佢食試一次,佢覺得好快餓,下次可能就會食多d呢
我有時早上無乜食慾,排包都係食半片。有時又食到幾片

伯爵府

其實如果會咁做 好大可能大人係表達上都錯
所以小朋友先要被迫咁做

大宅

2024年龍年勳章

...

係咪唔鐘意食包餅類?我個女早餐唔鐘意食包餅類,會食得好慢同埋食唔曬,比烚蛋、麥皮、水果佢又食得正常

公爵府

...

我會罰佢,一來浪費食物唔啱,二來冇誠信,唔罰唔得,我會罰佢冇玩樂時間同唔睬佢一日。

子爵府

回覆樓主:

以前我小朋友每次因為太飽而食剩嘅食物,我都會食咗佢,俾佢知道唔可以浪費,久而久之佢每次食剩嘅都會通知我。

當然如果明明應該食得落而唔食,推俾我既話,我就會話「既然咁飽,今日小息就唔好食小食」咁佢就會乖乖食埋啲嘢。

伯爵府

...

佢認為太多,已經同你表達咗原因,而你唔認同,夾硬要人食曬佢,咁佢仲可以點?
你係咪成日逼佢食曬你認為啱嘅份量?個胃係佢嘅,點解你認為自己先啱呢?
9歲都唔比空間佢去決定自己食幾多嘢,老實講,佢只會愈來愈抗拒食嘢。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔會罰,唔會鬧,了解下佢係唔鍾意食還是食唔晒

下下都罰和鬧,佢有咩更加唔會俾你知,唔會同你講。

侯爵府

我唔會罰佢 佢可能係驚比人鬧或唔知啦做唔啱先咁做
咁要諗下佢點解會驚比人發現 會唔會係你平時見佢食唔哂就會鬧
如果佢咁都驚你鬧或罰做乜仲罰 應該encourage佢同你溝通(驚得而偷偷咁做或多或少唔敢同你溝通 長遠落去唔係好事)
如果唔知咁做唔啱更加無理由罰 教返咪得

珍珠宮

我會睇吓係咪份量太多,佢食唔曬,下次調較份量⋯⋯盡量不浪費...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...
咁係你迫佢食喇,驚你鬧所以丟。佢話太多咪比少d, 好過浪費食物,佢肚餓自然會食。恕我直言,你有責任,唔贊成罰。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

...

佢話太多,你唔認同,一定要佢食咁多。亞媽強權,佢唔想食,唯有咁做。

首頁
12345...8

尾頁

跳至