自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:42
佢本身食野好慢,佢話覺得太多,但我唔應同,間唔中係排包片,瑞士卷2 件,有時係三文治
...

太早無胃口,阿仔食嘢慢,夠鐘就唔食,經常剩食物,我有時都會剩食物,無胃口
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:42
佢本身食野好慢,佢話覺得太多,但我唔應同,間唔中係排包片,瑞士卷2 件,有時係三文治
...

試吓轉早餐款式,加些少生果,或者有湯嘅早餐,我會有胃口食多 d。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

aidan08 發表於 20-12-2 18:53
佢認為太多,已經同你表達咗原因,而你唔認同,夾硬要人食曬佢,咁佢仲可以點?
你係咪成日逼佢食曬你認為 ...

好怕呢啲父母 自己感覺都唔可以有咁
人人胃口唔同 點解唔可以設身處地思考下

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有雞先定有蛋先

佢怕你駡所以丟,
你因為佢丟所以駡

侯爵府

...

佢有無同你反映過太多先?
如果佢從來無講過而靜靜雞倒左d野食,我會鬧,但如果佢反映過而你又唔理佢,咁係你問題。
9歲正常好清楚自己飽唔飽,早餐如果佢唔想食太多,我唔會迫佢。

伯爵府

Joant 發表於 20-12-2 18:59
好怕呢啲父母 自己感覺都唔可以有咁
人人胃口唔同 點解唔可以設身處地思考下
...

認同,個胃最真,食唔落就食唔落,唔係比人迫上涼山,點會偷偷掉食物,家長應該比小孩開心見誠,減份量,然後或者食曬再添

侯爵府

唔會罰,會教佢珍惜食物。
我小朋友之前睇電視非洲果邊d小朋友瘦到皮包骨,佢知道原來基本溫飽唔係必然的。

珍珠宮

其實,小朋友覺得太多,又驚你鬧,先會偷偷地掉.....

你不如問吓佢想食幾多,佢飽唔飽自己知…人人食量不同....唔好鬧啦.....

伯爵府

...

其實佢都話太多,點解要迫佢食呢?如果係我,我會比少啲佢,咪唔會掉食物囉!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我唔會罰。其實應該都唔會發生响我身上。因為我從不要求小朋友食乜野,食幾多,佢覺得夠就夠。所以沒有呃我既必要。如果真係發生,咁我會比少D佢,或者叫佢食唔keep住先,餓先再食或者攞番比我食。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢話太多,我真會比少啲
我小朋友朝早都無胃口,我都放棄逼佢食,食完會嘔,仲辛苦
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 20-12-2 19:09
我唔會罰。其實應該都唔會發生响我身上。因為我從不要求小朋友食乜野,食幾多,佢覺得夠就夠。所以沒有呃我 ...

點解想罰係因為始終佢掉左佢係唔岩,但都會同佢傾番件事

男爵府

畀面勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:36
小朋友9 歲,無意中比我發現佢將食唔曬的早餐偷偷掉左佢當食左,你地會點懲罰小朋友?
...

我會認真諗下係咪我預備嘅食物佢唔啱食又唔敢出聲,定係份量真係太多,定係食物類型太單一,例如有d人早餐唔中意食面飽,塞佢食份三文治,佢都會燥底啦,又或者係1星期5日都係食面飽,太悶?
我會搵套紀錄片解釋俾佢知珍惜食物嘅重要,懲罰就應該唔會,但會同佢一齊諗下星期想食乜早餐,花多d時間同佢一齊準備,俾多d選擇佢,蒸燒賣,薯仔蛋沙律,炒面,茄汁/芝士白汁pasta, 牛奶粟米片,芝麻醬撈烏冬,炒旦火腿牛角包,炒磨菇煎蕃茄炒蛋加堆牛油粟米。。。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 19:16
點解想罰係因為始終佢掉左佢係唔岩,但都會同佢傾番件事

咁你之前有冇同佢講過,如果食唔晒係點處理?如果冇,咪當佢唔識處理,放佢一馬啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jane1983 發表於 20-12-2 18:57

佢話太多,你唔認同,一定要佢食咁多。亞媽強權,佢唔想食 ...

總有離別的時候

男爵府

Del

水晶宮

畀面勳章

luvysl_blythe 發表於 20-12-2 18:36
小朋友9 歲,無意中比我發現佢將食唔曬的早餐偷偷掉左佢當食左,你地會點懲罰小朋友?
...

唔罰,會話2句,原因唔係掉食物,而係點解唔誠實話我知食唔晒。

但唔可以有下次,食唔晒咪出聲囉, 蒸兩粒燒賣 丶 烚一隻蛋都可以咖嘛。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

我自己一直到升中之前,整個小學都未食過兩件瑞士卷做早餐, 最多都係食一件
總有離別的時候

水晶宮

Chowying 發表於 20-12-2 19:24
我自己一直到升中之前,整個小學都未食過兩件瑞士卷做早餐, 最多都係食一件
...

其實我同我老公都係起身冇胃口,依家都唔會食到咁多。

水晶宮

...

佢話覺得太多,但你唔認同
當前係要比佢知道咁做唔岩,但我又覺得佢自己餓唔餓,夠唔夠真係佢自己先知
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁
12345...8

尾頁

跳至