自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

記得當日係旺角食飯,話彌敦道大塞車,係街電器行睇住電視,太恐怖啦!

公爵府

親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 20-12-2 20:44
傷亡慘重....

話時話1996年, 香港有兩場大火

兩單同我也有D关係,嘉利(我好友生日)在我工作地点附近,睇住佢燒。八仙嶺去世男老師轉果间学校前,在另一间学校教我Bio.
仲有八仙嶺果日本应我也在場,但因我新人唔識早D book. 结果book唔切車,活动取消了。仲畀老细鬧。事後各人大叫好彩!天意

saladhk    發表於 20-12-3 02:36

琥珀宮

上校車 發表於 20-12-2 20:53
髮型師個客,日頭剪完髮返上去返工,佢做個Office 電門後來失靈,之後就響窗邊死左 ...

自此搵工都睇埋有冇走火通道,唔敢搵太高樓層

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

回覆樓主:

細個時覺得好震撼,以為啲火災間唔中都係咁...... 驚左裝修好耐.....

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我仲好記得第二日A1張相

翡翠宮

減齡達人勳章

mandy952 發表於 20-12-2 22:47
自此搵工都睇埋有冇走火通道,唔敢搵太高樓層

我自此唔敢去大廈入面要搭嘅餐廳,驚有事走唔到

水晶宮

Step_C 發表於 20-12-2 20:46
真係唔想再回顧呢段新聞,太痛心

係!會成日在腦海浮現
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

我同學個細妹大學畢業第一年返工,喺嗰間大廈返工……

戥佢父母傷心!基層家庭養到個女大學畢業

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

諗起都驚

珍珠宮

回覆樓主:

記得當年喺大學宿舍睇新聞,報左成晚都未熄火,好沉重

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔敢睇。當年新聞瀝瀝在目

大宅

所以香港要做好防火意識,
香港咁多高樓大廈一火災就麻煩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔敢再睇啦~

珍珠宮

回覆樓主:

我都轉咗台,唔想睇番,唔係今晚瞓唔著

子爵府

Sumyeema1 發表於 20-12-2 20:44
傷亡慘重....

話時話1996年, 香港有兩場大火
如果無記錯,兩單都係人為掉煙頭引起

嘉利,裝修工人維修life 槽,掉煙頭落lift 槽,再令火舌由lift 槽向各層蔓延

8 仙嶺,學生恒食完煙,將煙頭掉向草叢,才引致山火,當年唔只一個目擊証人指証佢,但佢否認

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cheung2000 發表於 20-12-3 00:03
記得當年喺大學宿舍睇新聞,報左成晚都未熄火,好沉重

當年讀大學同幾個同學夾份租屋住,當日一齊放學返屋企準備煮晚飯,點知開電視就見到呢單新聞.....我哋幾個女仔一路睇都喊左出來,尤其其中一個女仔嘅男朋友仲係消房員,當時佢擔心到死,直至揾到佢男朋友,知道佢當日off先放心

珍珠宮

火警前一日上去睇醫生,最記得貼左張通告大概話裝修期間會有燒焊氣味,叫客人吾洗擔心,咁先累死人,當時我睇完張通告都覺得怪怪地,只會叫人留意燒焦味,邊會叫人ingore佢

珊瑚宮

BBG1 發表於 20-12-2 22:46
兩單同我也有D关係,嘉利在我工作地点附近,睇住佢燒。八仙嶺去世男老師轉果间学校前,在另一间学校教我Bio ...

周志齊老師? 報導話佢同Miss Wong 奮力幫同學逃離現場,連自身安危都不顧了……

首頁
12345...7

尾頁

跳至