論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位有急事請教:姐姐家中有急事必須返菲律賓,請問除咗上飛機前24小時檢測報告之外,仲有冇其他手續?
另外回港除咗強制14日隔離之外,仲有咩要處理?文件之類?
隔離日子(係計有薪假期?還是放冇薪假?)
還者有咩要處理請告知(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

想知

珊瑚宮

當佢請無薪假
所有机票檢疫費用全佢自付
簽定請假信
幾時吾返當遲職

切勿借錢
小心财物
可能返去過聖誕
坐完14日監剛好聖诞
玩具萬歲!

珊瑚宮

基本上你吾使出佢使费
除左出佢應收的糧
如佢做左好耐又做得好又保證回来開工

你可豪比佢
咁貴使費我吾信佢肯出

玩具萬歲!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

要訂返港隔離14天酒店

琥珀宮

fitfish 發表於 20-12-3 12:22
當佢請無薪假
所有机票檢疫費用全佢自付
簽定請假信

勞工署規定僱主需要負責入境工人以下費用:

回港前檢測費用,入境後強制檢疫期間的住宿費用及為外傭提供膳食津貼。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/18/P2020071800481.htm

大宅

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)咁佢回港要訂酒店隔離14日,咁同要做檢測,檢測係菲律賓做?還是回港做?個14日計唔計薪金?還是計冇薪假?
真係十萬個????
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

木土土 發表於 20-12-3 16:29
勞工署規定僱主需要負責入境工人以下費用:

回港前檢測費用,入境後強制檢疫期間的住宿費用及為外傭提供 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)今晚真係要睇清楚,謝謝!

珊瑚宮

工人私事請假回鄉
净坐監都28日

無理由僱主代付檢疫錢雖然政府要僱主担保
玩具萬歲!

子爵府

Hungpopo 發表於 20-12-3 18:37
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)今晚真係要睇清楚,謝謝!

冇可能隔離係有薪假,係佢自己私事要求放假,冇可能要僱主額外承擔費用,
我諗勞工處的規定係指一般來港理行新合约,d 官唔會諗到d 工人會週之無日家有急事要回鄉

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

【僱主承諾書】外傭若將於7月25日或以後抵港,僱主為其申請簽證時,必須簽署及提交一份承諾書......

https://m.facebook.com/TamarTalk.hk/posts/186561676166166?comment_id=186821272806873

琥珀宮

細姐姐 發表於 20-12-4 11:52
冇可能隔離係有薪假,係佢自己私事要求放假,冇可能要僱主額外承擔費用,
我諗勞工處的規定係指一般來港理 ...

所有外傭來港(包括放完假回來)都一樣係僱主負擔費用。僱主只可以唔同意工人放假。

https://www.hk01.com/18區新聞/544170/新冠肺炎-僱主驚有病-拒-假陽性-外傭返港-政府這樣回應

大宅

麻煩晒大家資訊,姐姐今早已飛回菲律賓(emoji)要待她明年1月才回港(依家計佢放大假),未幫佢訂回港時隔離酒店14天(唉⋯真係一頭煙)佢隔離個14天(計唔計人工?)(今次費用好鬼金)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Hungpopo 發表於 20-12-6 16:10
麻煩晒大家資訊,姐姐今早已飛回菲律賓(emoji)要待她明年1月才回港(依家計佢放大假),未幫佢訂回港時隔離 ...

我姐姐也急需回菲律賓,請問詳細手續怎辦?先去診所/醫院做檢測拿証明?機票易買嗎?因她屋企在達沃,現在上網看沒有了直航

大宅

summerize 發表於 20-12-8 04:30
我姐姐也急需回菲律賓,請問詳細手續怎辦?先去診所/醫院做檢測拿証明?機票易買嗎?因她屋企在達沃,現在 ...

姐姐佢查問咗航空公司,唔洗做任何測試,佢原本係克拉克機場(但就好難有直航),所以佢改飛去馬尼拉(到咗個邊佢哋都要隔離,做測試,佢尋日終須返到屋企,但就必須隔離7日),回港要租酒店,測試(但我就未book因怕正苦有任何變數)一諗起咩都要顧主承擔所有的費用真係甘(emoji)

大宅

Hungpopo 發表於 20-12-9 07:52
姐姐佢查問咗航空公司,唔洗做任何測試,佢原本係克拉克機場(但就好難有直航),所以佢改飛去馬尼拉(到 ...

多謝你回覆,我姐姐剛去了機場了,有點不捨,小朋友昨晚也在床上喊,畢竟相處了8年。現在急於找新姐姐,慘

大宅

summerize 發表於 20-12-9 08:35
多謝你回覆,我姐姐剛去了機場了,有點不捨,小朋友昨晚也在床上喊,畢竟相處了8年。現在急於找新姐姐,慘 ...

依家搵姐姐都相對困難,做咗咁耐小朋友係最傷心,我姐姐都做咗9年。希望你早日搵到同小朋友夾到的姐姐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至