自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

除非病冇胃口, 基本上都清哂....

子爵府

2021勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

除非係有特別原因,例如好難食,食物怪味,身體唔舒服...,否則要食乾淨隻碗/碟,其實咁對洗嗰個都有好處

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

通常叫佢哋食幾多裝幾多 唔好浪費

大宅

我吾會迫,仲成日叫佢8成飽就得,最多下次整少d。浪費系吾好,但食壞個胃,或者食到肥左又咪要減肥。

大宅

2021勳章

CassandraYoung 發表於 20-12-3 10:44
我會勸佢食清光,同埋份量少啲,唔夠飽再加,因為我好討厭浪費食物。 有時佢哋真係食唔曬,我會食埋去
...

一樣⋯不想浪費食物

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實大約都知家人食量多少。
冇咩存在清唔清。
當然有時胃口好有時胃口差。
都大約都不會差太遠。
胃口差果日食唔晒咪由佢。都不會常發生。

珊瑚宮

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公佢食飽就唔食架喇,佢少少肥既野都唔食,生既又唔食既,食咩都要全熟。
所以去食自助餐呀,放題呀呢啲,佢食好少既。我地會笑佢係蝕本貨架。:happy

而我地同仔女响屋企食飯,啲飯餸量多數係預到剛好既。

有時我地會食剩少少,唔使我出聲,我仔同大女都會話一人一條食埋佢啦,唔留喇﹗咁我老公就會乖乖聽話架﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

2021勳章

會俾小朋友知道唔好浪費,食幾多裝幾多,而唔係拎多但食剩晒,如果太飽唔會迫

子爵府

2021勳章

唔會迫,食幾多自己決定。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我唔會
食就食,唔中意拖住拖住夾硬食。
於我而言,食物煮左就煮左,唔係食晒嘅理由。
如果怕浪費,應該由源頭做起,煮少d甚至買少d,而不是要收落肚當消滅左。

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

按各人的飯量煮,基本上餐餐清晒冇飯餸剩,唔想留飯餸,亦唔想浪費

公爵府

偏向比少啲,叫佢哋食晒,唔夠再加

大宅

2021勳章

CassandraYoung 發表於 20-12-3 10:44
我會勸佢食清光,同埋份量少啲,唔夠飽再加,因為我好討厭浪費食物。 有時佢哋真係食唔曬,我會食埋去
...

x2 討厭浪費食物

出街食份量唔係自己控制就盡力而為

在家煮,剩一條菜都要清哂佢,碗要乾淨

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

裝飯俾佢時會俾佢睇清楚飯量,佢同意先拎走,多佢會出聲,然後一定要佢食曬,慢慢就習慣

侯爵府

2021勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

食清食物係美德,以前d人資源短缺,會比較節儉不浪費。依家大家活響資源垂手可得嘅時候,其實都不應該浪費,因為始終都會有用盡嘅一日。勉強自己食當然唔好,亦會做成身體負擔,點餐或煮餸時因下自己食量,以免吃不下做成浪費。

公爵府

2021勳章 精叻鼠年勳章

回覆樓主:

自己碗既飯粒要清

大宅

我細個係呀公呀婆湊,佢地經歷過戰亂,明白食物係唔可以浪費,所以佢地湊我時都會要求食乾淨碗入面啲飯。
其實個原意係想我珍惜食物,到依家呢樣已經成為習慣,我自己出街食飯都會食乾淨碗入面既食物,啲朋友仲以為我好餓如果我知道嗰日胃口唔好會選擇要少啲,我覺得呢種係好既習慣呀
當然唔係要飽都夾硬食,係要知道自己既胃口去食,唔好眼闊肚窄,呢啲係要由細培養架,出街食飯見到大把人食淨野就知好多人好浪費
生病除外呀

Astra00    發表於 20-12-3 13:49

伯爵府

2021勳章

catvv 發表於 20-12-3 10:36
細個時,爺嬤父母都會迫我地食清飯菜,話若碗入面有剩飯,男大個會娶豆皮婆,女大個會嫁豆皮公
可能細個 ...
大人先做好把關,煮食時不要煮太多餸,真係不夠餸,先煮多一碟菜或飯後食水果。我多數如有食剩會留起,下一餐翻再吃。盡量零浪費食物。我都成日教小孩子勿浪費,買就貴了。
不好勉強小朋友食幾多份量。佢餓就自然會添食。

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我唔會一大碗迫佢地食清,我仔胃口細,奶奶勁中意裝超大碗飯,我仔食唔哂佢就鬧冇衣食娶豆皮老婆 但如果食剩飯碗少少,刮埋一匙羹,我就會迫佢地食埋

男爵府

2021勳章

要清碗!
食之前會不不斷提醒,
食得哂先好夾,唔好浪費食物.
如果係佢地最like嘅餸,就會清得乾淨。

# 我細細個都聽父母話,個碗係食得好乾淨!所以我嫁個老公,皮膚好,靚過我。
#我老公食飯碗成日剩啲少少,所以佢娶左個皮肤差的老婆(我!)

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊