0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

好夠暖

大宅

ChingChing19 發表於 20-12-4 11:55
樓主你既感受,我完全理解呀,我依家都係咁,同老人家住真係無辦法呀,好難解釋俾佢哋聽架,又要尊重佢哋既 ...

多謝呀

有時對住佢兩個真係覺得好鬼煩,廿幾度著哂厚衫厚包被都仲可以話佢唔夠暖,後尾c6 話係佢阿媽嘅口頭禪嚟,唯有當係啦,聽完當無聽過,尋晚拎咗我媽買嘅厚被仔比bb come 今朝即刻無聲出,睇嚟真係一物治一物,如果再嘈話唔夠暖就將bb 啲衫同被拎哂出嚟比佢自己揀比咩bb 著

大宅

若如初見 發表於 20-12-3 21:57
岩岩先開始已頂唔順好易會有情緒問題,因為黎緊既問題重多...

出院返屋企第三日已經比奶奶搞到我喊咗,之後幾乎日日都喊

大宅

honeybid2 發表於 20-12-3 20:04
以後仲有一千萬種分歧,你諗吓連冚唔冚張被都煩到咁。所以你同老公要傾好點應付(對付)長老。
...

由bb 出院果刻已經開始分歧喇..先係出院果日著咩衫,然後係我開刀幾時飲得魚湯,跟住就係bb 飲咩奶粉,繼而係bb 便便,再者係飲飽奶後bb 嗝咗一下就叫掃完風唔會有風,放落床仔後再嘈就係扭計(但每次抱起bb 都會嗝氣/奶),然後係條片濕咗bb 喊,但奶奶話條片未夠濕唔使幫佢換,但換完之後bb 又無再扭,仲有係餵奶嘅時候唔好哼奶樽/催佢食快啲,而家先得23日人仔已經咁多分歧,第時都唔知點算

大宅

兩只小天 發表於 20-12-3 22:30
同我老爺咁似⋯又係要佢著勁多衫 最後個背脊熱到生哂粒粒, 最後搬走 好返哂
...

啱啱返嚟嘅時候bb 都比佢焗到塊面出哂粒粒,後尾開始幫佢減衫先好啲

男爵府

1201Lemon 發表於 20-12-4 13:24
由bb 出院果刻已經開始分歧喇..先係出院果日著咩衫,然後係我開刀幾時飲得魚湯,跟住就係bb 飲咩奶粉,繼 ...

冇錯,所以有個初生BB 係對兩夫妻關係好大考驗,但如果做得好既話會令感情昇華 萬大事最緊要兩公婆首先一致。

禁止訪問

大宅

何家淑女 發表於 20-12-4 22:37
小心著到焗親熱親出一粒粒... 醫生就話小朋友夏天著少大人一件,冬天著多大人一件就岩架喇,老人家成日話大 ...

佢哋成日用舊果套嚟教小朋友,其實好多都行唔通,但又唔聽人講,好似著衫come被咁,臨出院嘅時候姑娘已經解釋過bb 唔使著咁多衫同埋教摸後頸睇bb 夠唔夠暖,但佢哋就成日話bb 手腳凍唔夠暖要再加衫,有時我反而係擔心奶奶唔知咩事成日嗌凍

大宅

honeybid2 發表於 20-12-4 21:27
冇錯,所以有個初生BB 係對兩夫妻關係好大考驗,但如果做得好既話會令感情昇華 萬大事最緊要兩 ...

C6 聽佢阿媽講都唔聽我講,佢覺得佢阿媽湊過咁多個小朋友經驗豐富,但其實係好有問題,好似食飽奶掃風咁,佢認為佢阿媽講嗝咗一下就唔使再掃,但每次擺落床之後bb 都會咦咦呀呀咁叫,抱起之後bb 又有得嗝,但佢阿媽就話bb 扭抱,後尾c6 自己打去醫院問姑娘,姑娘話仲有風所以先會咁c6 先肯聽,仲話我聽我阿媽講都唔聽奶奶講,我阿媽日日返工對住咁多bb 又受過訓練緊係聽佢講,但c6 就永遠係奶奶果邊,覺得我唔信佢阿媽,兩次廿幾度都比佢阿媽水咗著勁厚衫,好難再信佢

大宅

1201Lemon 發表於 20-12-4 13:24
由bb 出院果刻已經開始分歧喇..先係出院果日著咩衫,然後係我開刀幾時飲得魚湯,跟住就係bb 飲咩奶粉,繼 ...

老實講,比得老人家湊唯有一隻眼開一隻眼閉...一係你自己湊返...

大宅

1201Lemon 發表於 20-12-4 23:52
C6 聽佢阿媽講都唔聽我講,佢覺得佢阿媽湊過咁多個小朋友經驗豐富,但其實係好有問題,好似食飽奶掃風咁, ...

軟硬兼施比你c6知你唔係好蝦,我好下下用99搭你,你都唔好下下退縮,比人知你有底線

男爵府

1201Lemon 發表於 20-12-3 17:07
C6 仲要話由得佢哋加,我自己幫佢除,即係無解決過個問題,打電話去醫院問姑娘,姑娘都話bb 唔使著太多, ...

唔好著太多
BB一熱就出汗
里面果件衫會濕左
好易病
我仔果時就係咁樣發燒
仲有背部一出汗要換過衫

複式洋房

堅持自己果個做法啊
我一開始都唔識 由得我奶奶亂咁黎
最後搞到我B出曬熱痱 皮膚好差
我B7月出世(沖涼 奶奶用煲滾嘅水沖涼 (頂多攤一陣 仲熱)每次都全身紅曬(我發現乾嘅時候 又叫唔好搽野)(衣著)當時熱到傻 都著長袖+睡袋+被(我睇返都覺得我B好可憐 熱到咁
到滿月之後一下子谷曬熱痱(之後好返 都沒醒水 奶奶成日話凍 我後期先發覺 原來距係熱到出濕疹
所以到後期 我堅持自己做法 唔理我奶奶 (雖然而家都仲講緊呢個問題

大宅

lingling66 發表於 20-12-6 16:53
唔好著太多
BB一熱就出汗
里面果件衫會濕左

有時見到bb 著咁多,包到隻糉咁都覺得熱,奶奶就一直嗌凍,其實我覺得有機會係奶奶虛,所以先會成日嗌凍

男爵府

1201Lemon 發表於 20-12-6 21:58
有時見到bb 著咁多,包到隻糉咁都覺得熱,奶奶就一直嗌凍,其實我覺得有機會係奶奶虛,所以先會成日嗌凍
...

有可能
其實我都虛 我都怕涷 小朋友唔怕涷
我蓋棉被 佢地唔蓋被吹風扇

大宅

sususu12 發表於 20-12-6 20:49
堅持自己果個做法啊
我一開始都唔識 由得我奶奶亂咁黎
最後搞到我B出曬熱痱 皮膚好差

好多時都聽到姑娘講怕Bb焗親多啲,佢哋就一直堅持自己果套,唯有打去醫院等姑娘同佢哋講,我都擔心bb 比佢哋搞到出熱痱,嚟緊又開始暖返,又要同佢哋角力喇...

大宅

anjaco 發表於 20-12-6 16:51
軟硬兼施比你c6知你唔係好蝦,我好下下用99搭你,你都唔好下下退縮,比人知你有底線
...

而家坐緊月,好多時都係我自己睇返bb 實在好唔放心比奶奶湊,一嚟零衛生意識,二嚟成日哼奶樽催bb 快啲食哂啲奶,但奈何c6覺得無問題,係我過份緊張

男爵府

1201Lemon 發表於 20-12-6 22:03
而家坐緊月,好多時都係我自己睇返bb 實在好唔放心比奶奶湊,一嚟零衛生意識,二嚟成日哼奶樽催bb 快啲食 ...

咁坐完月邊個湊... 如果無奈要交俾奶奶湊,都真係管唔到咁多...

大宅

uckukuku 發表於 20-12-6 23:37
咁坐完月邊個湊... 如果無奈要交俾奶奶湊,都真係管唔到咁多...

慶幸係開刀,所以產假變相係前0 後10,所以都仲有個幾月先放完產假返工,之後都會係奶奶湊,唯有係依段時間慢慢調節自己,有時比得佢湊就要接受但都唔係盲跟

首頁

尾頁

跳至