樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇中左1層樓,但不經地產買,請問有咩程序?係咪找律師跟,不用落細訂,直接簽約及俾大訂都可以,請指教。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kenzonat 發表於 20-12-4 11:03
睇中左1層樓,但不經地產買,請問有咩程序?係咪找律師跟,不用落細訂,直接簽約及俾大訂都可以,請指教。 ...
是否已經聯絡左業主?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

睇中左1層樓,但不經地產買,請問有咩程序?係咪找律師跟,不用落細訂,直接簽約及俾大訂都可以,請指教。 ...
已經大家議好幾錢?

子爵府

20150618bb 發表於 20-12-4 14:09
是否已經聯絡左業主?
已上門睇左樓

子爵府

20150618bb 發表於 20-12-4 14:11
已經大家議好幾錢?

仲傾緊價,但想問一但傾好價錢,之後點做。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有冇查册過?

珊瑚宮

kenzonat 發表於 20-12-4 16:52
仲傾緊價,但想問一但傾好價錢,之後點做。
有風險,因為你唔知道佢什麼情況,當然佢會出示差餉單最好係近期,你睇佢要唔要落訂喇,理論上要落訂先係大家成交,其實市面上有買賣合約[要最新][好平],立約小小訂金,注意佢身份[同問下佢是否契約一人?]

珊瑚宮

20150618bb 發表於 20-12-4 17:36
有風險,因為你唔知道佢什麼情況,當然佢會出示差餉單最好係近期,你睇佢要唔要落訂喇,理論上要落訂先係大家成 ...
問下佢個樓契在銀行定在手.

禁止訪問

男爵府

今年年頭賣咗間屋都係唔經地產,我係第一次買家都係第一次。
我拎返我買果陣張臨約照copy一張然後同個買家一齊簽,有埋見証人一齊簽。有俾細訂,有俾大訂,簽臨約果陣佢俾細訂我。我俾我個律師contact佢,佢又俾返佢果個我,臨約寫明成交日,之後交晒俾律師搞。

男爵府

當時簽臨約果陣我自己查冊俾埋個買家。

男爵府

仲有我俾佢睇埋我交管理費嘅收據。成交前所有管理費賣家要交,成交前我律師有問我拎最後果張管理費收據

子爵府

syyysc 發表於 20-12-4 17:33
有冇查册過?

請問是律師幫忙查,還是自己查,如果要自己查,點查Sorry因未1試過,吾識,請指教。

子爵府

20150618bb 發表於 20-12-4 17:38
問下佢個樓契在銀行定在手.

謝謝回覆

子爵府

chima_pigpig 發表於 20-12-5 09:28
今年年頭賣咗間屋都係唔經地產,我係第一次買家都係第一次。
我拎返我買果陣張臨約照copy一張然後同個買家 ...

謝謝回覆

子爵府

chima_pigpig 發表於 20-12-5 09:29
當時簽臨約果陣我自己查冊俾埋個買家。

請教如何查冊,因第一次咩都吾識。謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

kenzonat 發表於 20-12-5 13:33
請問是律師幫忙查,還是自己查,如果要自己查,點查Sorry因未1試過,吾識,請指教。

保障自己,簽臨约前要做查册。
賣家是否真業主,有冇轇轕?

政府土地註冊處的土地登記冊會記載每個物業的「前世今生」資料,是銀行審批按揭的重要參考資料,如果物業條件不夠「靚仔」,大有機會影響按揭申請結果。為了保障準買家順利買樓上車,地產代理會在買賣單位前協助「查冊」,以釐清單位的業權及物業過往的成交紀錄。

https://www.mreferral.com/news/%E3%80%90%E6%9F%A5%E5%86%8A%E5%85%A5%E9%96%80%E3%80%91%E5%A6%82%E4%BD%95%E8%87%AA%E5%B7%B1%E5%B9%AB%E7%89%A9%E6%A5%AD%E8%B5%B7%E5%BA%95_%E4%B8%8A/

洋房

我6月第一次買樓,都係買呢的自讓盤。傾好價簽約(網上搵臨約副本)寫清楚乜野傢電業主會留比你(如有),立即搵律師做買賣文件,佢地會查冊,搵管理處,查埋大廈/單位有冇問題,自己搵銀行/中介做按揭。

我都係第一次咁樣買樓,好怕中伏,好彩朋友介紹個律師好好,佢教哂我地要點傾傾,有乜野都清清楚楚寫底哂,律師所有野都跟得好好,你有需要我介紹比你。

子爵府

Wendy2017a 發表於 20-12-5 14:44
我6月第一次買樓,都係買呢的自讓盤。傾好價簽約(網上搵臨約副本)寫清楚乜野傢電業主會留比你(如有), ...

好呀,想要介紹律師,請pm資料謝謝

子爵府

syyysc 發表於 20-12-5 13:58
保障自己,簽臨约前要做查册。
賣家是否真業主,有冇轇轕?

謝謝回覆

首頁

尾頁

跳至