自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

木土土 發表於 20-12-5 10:40
罰款越高,其實前線更加不會嚴肅執法,尤其對老人家及外傭,多只作勸諭

根本原先2000已夠阻嚇作用,只係執 ...
事實已證明$2000係唔夠阻嚇,試下加到$20000, 好多人一個月人工,睇下仲聚唔聚?政府加$5000已經好鬆手,費事又比人反、反、反。
香港人如果自律,set $2都係多餘,洗乜又呢樣又嗰樣。但真係要有人執法,否則人地當佢透明。

侯爵府

2024年龍年勳章

一個吾得決斷嘅政府, 船頭驚鬼船尾驚賊,無助於抗疫, 令人失望

子爵府

okgoodla 發表於 20-12-5 11:00
一個吾得決斷嘅政府, 船頭驚鬼船尾驚賊,無助於抗疫, 令人失望
咪係!樣樣畏首畏尾,驚乜驚物,罰款提高都要等成個星期,點對點指定酒店就傾來傾去都未拍板,疫症唔等人,搞到幾百一千確診時才收緊已太遲,自求多福!
hi

珍珠宮

Tobbyy 發表於 20-12-5 10:57
事實已證明$2000係唔夠阻嚇,試下加到$20000, 好多人一個月人工,睇下仲聚唔聚?政府加$5000已經好鬆手,費 ...

根據食物及衞生局的執法數字,截至本月4日,政府各部門針對禁聚令及口罩令發出的定額罰款告票分別為7,218張及1,069張,而檢控數字則只有56宗及34宗。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201204/mobile/bkn-20201204155420211-1204_00822_001.html

男爵府

回覆樓主:

"對低收入人士不公"真係笑話

講到犯法都驚執輸咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

乜都係要等, 唔知等乜
最初封關又係等, 最後高風險果d就趕返後港

呢個政府做野, 小市民識條鐵咩

公爵府

ernbe 發表於 20-12-5 11:15
根據食物及衞生局的執法數字,截至本月4日,政府各部門針對禁聚令及口罩令發出的定額罰款告票分別為7,218 ...
呢8287人視二千大元如糞土,你有你立例,佢有佢玩,happy完不幸中左咪香港人埋單囉,最慘係班學生。

琥珀宮

Tobbyy 發表於 20-12-5 10:57
事實已證明$2000係唔夠阻嚇,試下加到$20000, 好多人一個月人工,睇下仲聚唔聚?政府加$5000已經好鬆手,費 ...

你覺得香港地好多人唔至在2000?

就算只罰1000,若警方個個星期日去皇后像廣場大派罰單,唔散就同一日再比罰單,睇下班外傭仲聚唔聚?

而家2000,警員都隻眼開隻眼閉,只作警告,真係加到一萬罰額,前線警員咪更唔忍心開罰單。

香港人好多有僥倖之心,罰幾多都好,認為無咁唔好彩唔關自己事,係要不停聽到身邊/新聞多人收到罰單case,先有「阻嚇」作用。

水晶宮

Maksin 發表於 20-12-5 10:43

真係癈到一個點。。連我仔都識講你唔犯法咪唔會比人罰lor,仲 ...

珍珠宮

Tobbyy 發表於 20-12-5 11:36
呢8287人視二千大元如糞土,你有你立例,佢有佢玩,happy完不幸中左咪香港人埋單囉,最慘係班學生。
...

半年只發出了8000張限聚令/口罩罰款告票

相比之下,2018年發出咗201萬張牛肉乾
https://www.hk01.com/社會新聞/300123/財政預算案2019-交通-牛肉乾-貢獻庫房逾6億元-五年度增78

公爵府

木土土 發表於 20-12-5 11:39

你覺得香港地好多人唔至在2000?
罰$5000, 跟住㷛大佢,咁咪啱囉。
$5000一定比$2000多『阻嚇』作用。 你話警員唔忍心執法,有警員報料嗎?Source from?

疫情嚴竣仲周圍聚會一個都嫌多, 個cost太大就會减少僥倖心理,唔打得都嚇得,所以$2000加到$5000不無道理。 你講嗰個1000 1000咁罰,相信好快又有團體出嚟發聲,咁不如一次過罰多d乾手淨腳。

我之前已經講咗, 如果冇人執法罰十萬都冇用,所以加碼同加強執法係要雙管齊下,但$2000絕對係少。 一係學法國,一級一級加上去, 多犯之後要坐監,但香港而家政治環境做得到嗎?

公爵府

ernbe 發表於 20-12-5 12:37

半年只發出了8000張限聚令/口罩罰款告票
加碼同加強執法係要雙管齊下

重要野要講三次

琥珀宮

Tobbyy 發表於 20-12-5 12:38
罰$5000, 跟住㷛大佢,咁咪啱囉。
$5000一定比$2000多『阻嚇』作用。 你話警員唔忍心執法,有警員報料嗎?S ...

咁耐得咁少罰單,但明明周街都見人犯限聚令同無戴口罩,尤其星期日多處外傭聚集點,唔係前線警員警員唔忍心執法隨便罰人錢,咁係咩原因呢?呢d都問source,你自己無判斷力?

子爵府

回覆樓主:

就係要罰多d,等人唔好犯,政府都痴q線

珍珠宮

唉!林鄭班底~~~~求其一個c9 話罰款太多就即刻縮,不敢奢望可以罰到幾多違法人

珍珠宮

回覆 mickeyeva 的帖子

其實係街食煙既人係米應該拉呢!! 佢地不但除口罩, 還經由佢既肺部噴出二手煙比其他人吸到, 政府係米要立例呢!!

而只罰$5,000, 我覺得罰一萬都太少!! 唔犯法既人怕咩呀!!!

公爵府

木土土 發表於 20-12-5 12:47
咁耐得咁少罰單,但明明周街都見人犯限聚令同無戴口罩,尤其星期日多處外傭聚集點,唔係前線警員警員唔忍 ...
即係你無Source靠估啦。唔忍心執法&唔強硬執法係有分別的,政府好多野強硬啲就唔洗拖咁耐。
你講嗰啲菲傭, 趕完又返嚟, 即係自己唔自律喇, 唔通又派一班人長期捕住佢?罰重啲咪好囉,最重要記得返去同姊妹哭訴㷛大佢。

珍珠宮

Tobbyy 發表於 20-12-5 13:15
即係你無Source靠估啦。唔忍心執法&唔強硬執法係有分別的,政府好多野強硬啲就唔洗拖咁耐。
你講嗰啲菲傭, ...

即係犯案熱點,當然應該加人手巡查。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

即時生效真係好難咩?
政府做野真係好難令人理解

水晶宮

2024勳章

我覺得同執法嚴唔嚴關係更大,如果有一日頭條新聞係今日有幾千幾萬張罰單,咁就真係有阻嚇力喇,不過一定做唔到

首頁

尾頁

跳至