自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Catvole 發表於 20-12-5 06:41
剛有朋友父母60結婚週年紀,佢哋80多歲仍然會對望微笑。整個家庭都好有愛,兒女婚姻亦都幸福。

有感而發: ...

我諗我唔夠愛我老公,他亦唔夠愛我
成日吵架,價值觀亦唔多近,但又唔知點解可以廿年

水晶宮

兩者都要
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

HKITMan 發表於 20-12-5 07:11
我的男性友人也說他們c9樣和身材完全不能令他們有心動的感覺,不過叫做有人一起陪住生活,日日唯有睇AV補 ...

嘩!啲男人咁賤架

珍珠宮

力神 發表於 20-12-5 08:01
結婚未必是最愛個位,但會是最合適的。
我愛前度,佢浪漫放我位置重,拍拖5年從未鬧過交。而現任c6唔浪漫但 ...

你因乜事同前度分手呢?

子爵府

好媽媽勳章

redhot 發表於 20-12-5 20:16
你因乜事同前度分手呢?

當年大家太年輕,佢出來工作後很忙太專注工作,見面少了感情淡左就慢慢分開了

珍珠宮

力神 發表於 20-12-5 20:45
當年大家太年輕,佢出來工作後很忙太專注工作,見面少了感情淡左就慢慢分開了
...

咪係囉,浪漫呢家嘢虛無飄渺,一啲都唔實在!能被其他事項漸漸取代、雙方感情丟淡,呢啲真係經歷過就算,我就唔會咁認真。

水晶宮

rebeccalin 發表於 20-12-5 13:40

記得,因為小學佢對我好好,有時會送玩具俾我玩,明明屋 ...

好浪漫 好羨慕你,好像睇愛情小說般

公爵府

牛年勳章

happylife28 發表於 20-12-5 19:01
你個故事好浪漫呀, 好似做戲咁

佢係十九歲的時候特登搵返幾個小學同事話搞同學聚會,然後同佢地講一定要搵埋我參加。後來佢同我講,係佢擔心再大少少我就被其他男仔追左,所以必須先下手為強

侯爵府

forgive?forget? 發表於 20-12-5 09:54
人生苦短,婚姻漫長
選擇邊一種就要睇自己嘅取捨
有人為愛不顧一切,就算辛苦都甘之如飴

講得太好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我只拍過二次拖,基本上唔容易愛上一個人,我自問係嫁給愛情,可能又咁啱我典型巨蟹女,好就得人既小女人,我老公天蠍男好霸道,我地又好夾喎。我一直都認為女人要有自立能力,唔好唔捨得使錢起自己身上,有時起街見到又肥又不修邊幅既女人,慘不忍睹,更何況枕邊人。
無婆媳關係問題,婚姻會簡單一D。

男爵府

回覆樓主:

見到你哋個個結咗婚咁耐都仲有心動的感覺真羡慕,我都有動㗎,不過係躁動的動。

侯爵府

力神 發表於 20-12-5 08:01
結婚未必是最愛個位,但會是最合適的。
我愛前度,佢浪漫放我位置重,拍拖5年從未鬧過交。而現任c6唔浪漫但 ...

So lucky u are

珍珠宮

係要一齊生活一齊成長到重要過愛
我有個堂弟只係愛而結婚
但兩個人根本一齊生活唔到
唔知幾個月就決定離婚

子爵府

剛有朋友父母60結婚週年紀,佢哋80多歲仍然會對望微笑。整個家庭都好有愛,兒女婚姻亦都幸福。

我地都幾似,我都有一個心動既,但相處唔到,大家都火爆,成日冷戰,好辛苦。但同佢一齊真係好開心,個人完全係沉在一個戀愛既狀態。

最後,佢娶左個好就得佢既太太,好賢淑,我就嫁左將我收服既老公。我地仲有聯絡,覺得大家都揀啱左人結婚,如果一齊,肯定離婚收場。even而家我地關係昇華到咁知心,我地都仲耐唔耐會嗌返場。

子爵府

好媽媽勳章

mrsjacky 發表於 20-12-5 22:59
我地都幾似,我都有一個心動既,但相處唔到,大家都火爆,成日冷戰,好辛苦。但同佢一齊真係好開心,個人完 ...

結婚呢位係你最愛嗎?好難得能夠跟前度仍有聯絡

子爵府

力神 發表於 20-12-5 23:24
結婚呢位係你最愛嗎?好難得能夠跟前度仍有聯絡
應該不是,當初也沒有心跳感覺。同佢一齊,因佢好錫我,好寵我,我發脾氣佢會管教我。二十幾年,對我仍然好好,仲好似追我咁,令我覺得自己好矜貴。我無嫁錯,同佢係細心長流果種感覺。

係,同ex而家係無所不談既知己,最難得。

大宅

適當時間遇上適當嘅人

珍珠宮

rebeccalin 發表於 20-12-5 13:30
我老公話佢從小學三年班開始鍾意我,希望大個娶我做老婆,所以就算小學畢業後彼此已經沒有聯絡,到成年佢都 ...

你好幸福呀

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

好愛但奈何有老婆仔女

水晶宮

Catvole 發表於 20-12-5 13:32
絕對同意父母婚姻對子女婚姻生活,衝突處理有很大影響

我媽以前對我爸凡事睇吾過眼,很多指駡。我亦有呢 ...

我都係最近先留意到呢個問題!家庭關係真係有影響
我自己家庭又唔好,我c6 個邊又唔好,所以我同佢相處好辛苦,好難捱到依家
所以我教定我女,第時識男仔要了解下佢屋企人
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至