懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家29週,第一胎,2月中預產期,本身打算係QE生,但而家疫情嚴重,預計2月可能都係無陪產,我自己一個第一胎又好驚,又好想老公陪住可以同bb影第一張相仔,但諗下私家都要6-7萬又覺得好貴,好掙扎到底轉唔轉私家好,有無媽媽可以分享一下或者比下意見?

大宅

jojowyay 發表於 20-12-7 20:40
我而家29週,第一胎,2月中預產期,本身打算係QE生,但而家疫情嚴重,預計2月可能都係無陪產,我自己一個第 ...

我11月中在私家生完,之前7、8月疫情嚴峻時都同你一樣掙扎,去公立好定私家好,因為都係第一胎,如果去公立無陪產冇探病,仲要第一次乜都唔識,最後我選左去私家,覺得好值得,服務很好,由一開始到陣痛到生都有姑娘助產士mon 住,感覺安心啲~(我是順產)生完可以同bb 老公影合照,之後可以好好休息,每4個鐘去餵奶~老公家人可以探病,感覺好好多~

大宅

睇下你想唔想留返d錢比BB , 我第一胎生個時都無叫老公入黎, 因為生仔要好專心,都唔記得咗佢(emoji)

複式洋房

ccling1022 發表於 20-12-7 20:51
我11月中在私家生完,之前7、8月疫情嚴峻時都同你一樣掙扎,去公立好定私家好,因為都係第一胎,如果去公 ...

聽你講完真係好心動!你最後去左邊間呀?住左幾多日?埋單幾錢?唔好意思問太多(emoji)(emoji)

複式洋房

兩只小天 發表於 20-12-7 20:53
睇下你想唔想留返d錢比BB , 我第一胎生個時都無叫老公入黎, 因為生仔要好專心,都唔記得咗佢(emoji)
...

我明白生仔個時可能老公都唔記得,但我諗起之後探病都無得探,好似自己一個孤軍作戰咁就好驚(emoji)

大宅

jojowyay 發表於 20-12-7 20:55
我明白生仔個時可能老公都唔記得,但我諗起之後探病都無得探,好似自己一個孤軍作戰咁就好驚(emoji)
...

咁你如果順產都係住3晚姐,3日都攪唔掂個B? 你做人呀媽架啦wor

大宅

我而家29週,第一胎,2月中預產期,本身打算係QE生,但而家疫情嚴重,預計2月可能都係無陪產,我自己一個第 ...

我琴日QE生完今日仲未出院,又唔係想像中咁差喎,可能我一開始都唔想陪產(因為我都唔想俾佢睇到咁嚇人畫面,所以我一早reject咗爸爸陪產)!我都冇後悔此決定,因為生仔動作真係幾噁心,未生前就2-3個姑娘出出入入,到最尾衝刺8個姑娘入黎(有2-3個睇住)、2個push亞b出黎、2-3個睇住亞b出世,因為我早產一出世就有兒科醫生係隔離!上到房因為b早產要入加護所以我都好輕鬆,休息咗好耐加護姑娘又好細心解釋亞b情況,暫時覺得冇乜唔好

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-12-7 21:14

我琴日QE生完今日仲未出院,又唔係想像中咁差喎,可能我一 ...

你幾多週早產呀?你係自然作動定點?

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-12-7 21:14

我琴日QE生完今日仲未出院,又唔係想像中咁差喎,可能我一 ...

想問下冇得陪產同探訪,但家人係咪可以攞物資或食物嚟畀你? 每日有冇限邊個時間同幾多次?

複式洋房

我36週了,都係QE 我都係十分渴望有陪產.... 本身十一月仲有陪產嘅時候我都抱住希望... 而家都好失望

複式洋房

pipi20 發表於 20-12-7 21:21
想問下冇得陪產同探訪,但家人係咪可以攞物資或食物嚟畀你? 每日有冇限邊個時間同幾多次?
...

我都想知,有無最近係QE生左的媽媽可以解答?

複式洋房

pipi20 發表於 20-12-7 21:24
我36週了,都係QE 我都係十分渴望有陪產.... 本身十一月仲有陪產嘅時候我都抱住希望... 而家都好失望 :pit ...

我絕對明白呀!你都係第一胎?

複式洋房

jojowyay 發表於 20-12-7 21:43
我絕對明白呀!你都係第一胎?

係呀,第一胎 曾經都掙扎過因為陪產想去私家
但見之前疫情好轉 公立有翻陪產所以就無再揾私家... 點知第四波疫情爆得咁快同咁嚴重
但我已經36週...轉私家就好似太遲了 .... 唯有同自己講要頂硬上

複式洋房

pipi20 發表於 20-12-7 21:49
係呀,第一胎 曾經都掙扎過因為陪產想去私家
但見之前疫情好轉 公立有翻陪產所以就無再揾私家... ...

你要加油呀!期待你的分享!係咪好緊張?

大宅

jojowyay 發表於 20-12-7 21:15
你幾多週早產呀?你係自然作動定點?

我自然作動,35周+3就出世

大宅

pipi20 發表於 20-12-7 21:21
...

其實你可以同姑娘講聲話係出面同屋企人傾偈,姑娘知道就得,我又冇試過無限次,不過1-2次都冇人話我

大宅

回覆樓主:

我第一胎就係瑪嘉烈生嘅,好彩老公有陪產,因為陣痛加笑氣其實已經迷迷糊糊咁,靠老公記住阿b出黎果個情況。
同埋生完之後有得影合照

依家第二胎都知因為疫情隨時都無陪產,所以決定去私家醫院生,因為之後唔再生啦

大宅

pipi20 發表於 20-12-7 21:24
我36週了,都係QE 我都係十分渴望有陪產.... 本身十一月仲有陪產嘅時候我都抱住希望... 而家都好失望 :pit ...

過來人剛試完,我就唔想陪產,開咗渡數有2個動作助產士會安排,1個冇咁噁心,正常床尾放腳架、1個就係俾個支架你(隻腳抬高)中間放條毛巾咁生,咁講真支架對於我黎講係易用力啲,但2隻抬高咗,個動作都幾搞笑
同埋生仔真係好倦,基本上一生完我就瞓著咗,不停有人搞你下面,但你都冇晒反應,到時老公係隔離講嘢你都覺得佢煩

男爵府

因為我唔係生好多胎,老公講緊係搵個自己信得過既醫生同生仔都係兩個一齊見証比較好

大宅

jojowyay 發表於 20-12-7 20:53
聽你講完真係好心動!你最後去左邊間呀?住左幾多日?埋單幾錢?唔好意思問太多(emoji)(emoji)
...

我在荃灣港安生,順產住4日3夜埋單$65000,因為我生時唔夠力,醫生幫我用真空吸佢出尼,多左$2600,否則$62000度埋單~其實去到陣痛同生嗰陣,有冇老公陪產都無乜分別,因為太痛唔得閒理佢,不過佢就可以一齊見證呀b出世,都開心ge~ 祝你到時生b 順順利利

首頁

尾頁

跳至