懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

jojowyay 發表於 20-12-7 21:51
你要加油呀!期待你的分享!係咪好緊張?

緊張呀 雖然仲有4星期先到預產期,但成日覺得好似隨時會出黎咁

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-12-7 22:09
其實你可以同姑娘講聲話係出面同屋企人傾偈,姑娘知道就得,我又冇試過無限次,不過1-2次都冇人話我:lamla ...

thanks
想問下而家產前同產後房多唔多人住?休息得到嗎?

洋房

回覆樓主:

我而家係qe產前房
流程是咁的,一入去就要流口水驗武肺的,結果未出之前就大概6個人一間房,人與人隔得比較開。有結果後就會調去另一間房,6-8人一間。直到穿羊水or宮頸成熟可以生就會轉去產房。
雖然公立醫院可能冇私家咁貼身服侍,但其實support 都好好,如果bb同媽媽都冇咩特別問題,我會覺得公立都唔會好差,不如留返d錢第時比bb用。
不過qe既飯菜真係好難食,會去qe生既媽媽一定要帶乾糧入去。
另外問左姑娘,而家冇得陪產,屋企人黎都可以去門外搵佢地,但唔可以比屋企人見到bb。

大宅

pipi20 發表於 20-12-8 01:55
thanks
想問下而家產前同產後房多唔多人住?休息得到嗎?

我間房有4個媽咪同bb,咁又真係幾嘈,不過你生完幾嘈都瞓到!係辛苦在亞b要埋身時間較長,但姑娘都肯教,如果第一日好辛苦,你同姑娘講聲想抖抖,佢地都會幫你

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-12-7 22:07
我自然作動,35周+3就出世

咁bb而家ok嗎?加油呀!

複式洋房

SaMaMaSa 發表於 20-12-7 22:19
過來人剛試完,我就唔想陪產,開咗渡數有2個動作助產士會安排,1個冇咁噁心,正常床尾放腳架、1個就係俾個 ...

多謝你的分享呀!但老公心急見bb嗎?

複式洋房

ccling1022 發表於 20-12-8 00:27
我在荃灣港安生,順產住4日3夜埋單$65000,因為我生時唔夠力,醫生幫我用真空吸佢出尼,多左$2600,否則$6 ...

係!我就係好想老公見證bb出世,之後又可以陪下我咁,雖然都係2-3日,但都碼唔會孤單感(emoji)

複式洋房

Bokimama 發表於 20-12-8 01:10
我有同樣諗法,可能都係生一個,最多兩個,冇陪產好似會有啲遺憾,怕之後會後悔,無得探簡直接受唔到,辛 ...

係!尤其是第一胎,生完都好想有家人陪伴!

複式洋房

SinNM 發表於 20-12-8 02:41
我而家係qe產前房
流程是咁的,一入去就要流口水驗武肺的,結果未出之前就大概6個人一間房,人與人隔得比較 ...

多謝你的分享呀!好詳細!新手媽媽你要加油!

大宅

jojowyay 發表於 20-12-8 08:40
多謝你的分享呀!但老公心急見bb嗎?

老公坐在係出面等咗5-6個鐘,最後返咗去瞓教,梗住拎尿片上去時都有見到!不過佢都係遲咗2個鐘見佢

大宅

jojowyay 發表於 20-12-7 20:40
我而家29週,第一胎,2月中預產期,本身打算係QE生,但而家疫情嚴重,預計2月可能都係無陪產,我自己一個第 ...

其實咁樣問得,都唔係負擔唔到 6-7 萬,而係捨唔捨得咁樣用咗果舊錢。

而應唔應該轉私家,真係好因人而異,有D媽媽性格好硬淨,真係一個人都handle到成個過程嘅,咁公立當然無問題啦!但最重要真係樓主你老老實實問自己,你能唔能夠一個人處理到長時間嘅陣痛之後仲要出力生,而事後唔會埋怨老公無喺身邊?又或者身邊嘅朋友會唔會都係相近時間生而選擇咗私家?真心唔會有比較而有 hard feelings?

呢啲咁個人嘅問題,我相信樓主問嘅時候,心裡面都有咗答案,與其問其他人去 justify 你去私家/ 公立生,不如兩公婆好好傾吓,做最合適自己嘅決定啦!

大宅

回覆 MonieCora 的帖子

同意你既分析,我媽同奶奶都覺得去私家貴,但我真係頂唔到順產既人 我打支針都同老公講驚 佢好了解我 話想陪我亦唔想我係公立生左仲要湊甘辛苦 加上佢想有個plan 幾時就入手術室唔洗驚青,各樣原因下,我地兩個都係揀私家生雖然阿媽奶奶唔會明,但我地都係預生1~2個, 唔會比唔到呢筆錢,女人講法就係買少幾個袋,所以都係堅持私家開刀
反正d 錢係我老公比,當然佢地係想我身體好D 快復原D
每個人concern 都唔同,由兩公婆去商糧決定最好

大宅

jojowyay 發表於 20-12-7 20:40
我而家29週,第一胎,2月中預產期,本身打算係QE生,但而家疫情嚴重,預計2月可能都係無陪產,我自己一個第 ...

私家生點都預十萬蚊穩陣d wo~~~
我第一胎有老公陪產但我連望都無望過佢一眼,專注哋痛haha,因為我好想試吓有幾痛所以止痛都無用到⋯
第二胎無陪產都覺得無乜嘢,有姑娘幫手按背好似仲有作用過老公喺隔離生完個刻都唔記得有幾痛,幾個鐘就落到床健步如飛⋯護士姐姐都好好人⋯至於嗰第一張相仔我完全唔想見到,因為係勁水腫同樣衰同埋都唔會寂寞丫,望吓自己個bb影吓相,有時間就瞓吓,兩三日好快過啦⋯
第二胎直頭叫老公探都唔使嚟探我

大宅

StellaLou0608 發表於 20-12-8 14:43
回覆 MonieCora 的帖子

同意你既分析,我媽同奶奶都覺得去私家貴,但我真係頂唔到順產既人 我打支針都同老 ...

其實我哋呢代,貴極都係生1-2個,所以我認同你,對自己好D絕對無錯㗎!其他人點睇都好,最緊要個過程自己舒服自在,畢竟懷胎十月,又要戒口,又要影響事業上嘅表現,又要放棄自己嘅身材,已經好大犧牲,老公出舊錢俾自己去私家做幾日公主真係受之無愧!

我同你一樣,打枝針都會驚到標冷汗,所以我都會選擇去私家開刀,不過都仲係好驚麻醉果一針

大宅

如果afford到,呢個時勢我會揀去私家,除非自己係一個好堅強既人。我啱啱九月頭喺私家開刀生左第三胎,之前兩胎我都係喺政府開刀生,而且都排到上私家房,但今胎知道冇得探病,我一萬個唔想喺政府生,因為開刀,我唔介意老公冇得陪產,但開完刀又未落得床,麻醉藥攪到自己又暈又嘔勁唔舒服,都係得自己一個面對,果種感覺真好唔好受

男爵府

MonieCora 發表於 20-12-8 16:08
其實我哋呢代,貴極都係生1-2個,所以我認同你,對自己好D絕對無錯㗎!其他人點睇都好,最緊要個過程自己 ...

打麻醉一啲都唔痛呀 唔使驚

大宅

jagabee0903 發表於 20-12-8 21:27
打麻醉一啲都唔痛呀 唔使驚

真的嗎?喺背脊,真係驚吉落去果下忍唔住會縮

大宅

Joyful.family 發表於 20-12-8 21:21
如果afford到,呢個時勢我會揀去私家,除非自己係一個好堅強既人。我啱啱九月頭喺私家開刀生左第三胎,之前 ...

點解上兩胎政府會幫你開刀咁好既?

水晶宮

回覆樓主:

有冇疫情都會揀私家

首頁

尾頁

跳至