樓市動向

跳至

首頁
12345...40

尾頁

別墅

mesc 發表於 20-12-20 18:05
回覆 幸運是對手 的帖子

有,24年都可以,不過要個別物業看,最重要看初次發售日期。我有個program直接入 ...

你好,我都想問
如果白居二買未補地價居屋
樓齡21年,按揭及供款年期做923 /922。
有9年政府做擔保既話,銀行仲需要做壓力測試嗎?
謝謝

男爵府

新手,請問買樓程序係點會比較安全?可否講下?例如去睇樓前或後去問銀行借到幾多?物業估價等

大宅

回覆 johnlababy 的帖子

不用

大宅

回覆 shirleyandchu 的帖子

好漫長啵,簡單講,買樓前先了解自己按揭能力,之後按自己按揭能力+首期去揀樓。
搵地產買樓可以多看幾個單位,落定前必須要了解估價幾多,估多幾間系必須要的。
真系比票前就要看清楚land search有無building order,或者上手5前內有無送贈契,如果有送贈你會做唔到按揭。

講價方面就要看估價行事喇,也要看對手如何。你經地產都需要出手快狠準。
睇樓也要留意有無咩漏水之類,簽臨約時要寫清楚附帶條件,電器等等。

大宅

回覆 mesc 的帖子

想請教下一層3,000,000既樓 九成按揭 計埋雜項印花稅律師費 要比幾多首期?

大宅

chanyat4999 發表於 20-12-21 13:02
回覆 mesc 的帖子

想請教下一層3,000,000既樓 九成按揭 計埋雜項印花稅律師費 要比幾多首期? ...

大宅

欠咭數十萬是否按歇不會批?是否會影響信貸,就算申請按揭前還清?
謝謝!

大宅

回覆 superwarm 的帖子

不是,主要計入息,只要入息過得壓測就無問題。有卡數唔等於TU差,兩樣野來,但你有卡數但成日唔還錢有out standing就會差。

如果你係轉按,甚至可以用按揭加按去還卡數都仲得。但當然,你物業要有buffer,而撇除卡數,私人貸款外,壓測可以過得到。

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

40樓齡350萬私樓,得老公返工底薪$22000,可以做到幾成按揭?謝謝

男爵府

回覆 mesc 的帖子

你好, 請問自僱人士 . 每月 按員工出糧, 600 萬, 6 . 不上HKMC , 請問那間銀行容易批?

大宅

回覆 babycharobie 的帖子

足7成,額外借埋保費。提一提,6成以上都要通過按揭保險去做。
但要收入文件齊備先得。

大宅

回覆 VenusSasa 的帖子

甘就要看你套入息文件是否齊備,例如銀行入數記錄,MPF,稅單之類。
不同情況有不同處理方式去做。

大宅

mesc 發表於 20-12-23 16:18
回覆 VenusSasa 的帖子

甘就要看你套入息文件是否齊備,例如銀行入數記錄,MPF,稅單之類。

請問30年樓齡细價樓300萬,銀行方面要首期四成先能做按揭,是銀行現在加強風險嗎?

大宅

momosheung 發表於 21-1-12 13:59
請問30年樓齡细價樓300萬,銀行方面要首期四成先能做按揭,是銀行現在加強風險嗎?
...

不是,30年細價樓,可以做9成按揭。

大宅

HKMC擔保,比了保費,是否不需要過60%-80%部份的壓力測試?

大宅

請問有咩銀行做唐樓按揭?問咗多間都話唔做

別墅

回覆樓主:

請問首置做按揭,某d銀行係咪可以做到供一半人工的按揭?2019林鄭plan話可以俾多少少按保,就唔使做壓測,正正常常冇按揭冇擔保,首置,係咪真係可以做到?謝謝。

大宅

loveannis 發表於 21-1-13 10:34
HKMC擔保,比了保費,是否不需要過60%-80%部份的壓力測試?

不是,這是一場美麗的誤會。
而壓力測試也沒有80%那麼高。
而HKMC要求最少實際每月供款額,不能超過實際每月入息的50%
但過到呢關都好,唔等於過到銀行果關,不同銀行亦有內部指引需要過他們特定的一個%壓力測試。
否則HKMC批到,銀行都唔會批,因為始終是銀行放債而非HKMC。

大宅

mikimikilaw 發表於 21-1-13 20:48
請問有咩銀行做唐樓按揭?問咗多間都話唔做

唐樓要視乎樓齡,是否劏房,或有無order等等,的確比較煩。
要看實際情況去做,但一定有銀行做。

大宅

yingomg 發表於 21-1-13 22:59
請問首置做按揭,某d銀行係咪可以做到供一半人工的按揭?2019林鄭plan話可以俾多少少按保,就唔使做壓測, ...

唔得,如我上述回答一樣,銀行內部也有自己的壓力測試標準,過道HKMC亦要過銀行,過曬2關就OK了。

首頁
12345...40

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊