樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

2021勳章

vespa 發表於 21-3-5 19:21
想請教一下樓主,向銀行確認按揭申請,銀行會收取手續費嗎?
做按揭是否一定要買水險火險家居險?
有冇其他 ...

簽offer letter後唔用係會有的。但好多時口頭答應都有法律效力,所以確認使用才覆銀行比較好,唔好令銀行職員難做,佢都係打份工。

火險係必須,但有時屋苑會係管理費度收埋錢,咁你就不用額外買,但如果無,你都係需要自己買的。

不是,可以問銀行。

男爵府

2021勳章

請問可否預早聯絡銀行做信貸審查,問定貸款按揭等事宜,到真正買樓時能加快審批呢?另是否要收取手續費?

大宅

mesc 發表於 20-12-8 00:32
做過多年樓宇買賣及按揭工作,自己也有多年買賣物業經驗。有咩難題,歡迎提問,盡量幫大家解答。
...

有一個自住物業,想開一間空殼公司買和按揭一間物業,想了解是否可行和程序,需時,謝謝

男爵府

做過多年樓宇買賣及按揭工作,自己也有多年買賣物業經驗。有咩難題,歡迎提問,盡量幫大家解答。
...

請問如果只比樓價30%做首期,是否需要比按揭保費?費用係幾多?

別墅

2021勳章

[quote]perfectlady 發表於 21-3-6 14:01
請問可否預早聯絡銀行做信貸審查,問定貸款按揭等事宜,到真正買樓時能加快審批呢?另是否要收取手續費? ...[/qu
唔會的,因為個TU系有有效期,如果你現在取了TU,但隔一段時間才買樓,其實都系要重新查過。
所以審批時間都係一樣。預先批核基本上都無銀行肯做,因為好多時候預先批核後,客人又唔用距地
久而久之,銀行都唔原因做呢個動作了。

別墅

2021勳章

clkam 發表於 21-3-6 14:32

有一個自住物業,想開一間空殼公司買和按揭一間物業,想了解是 ...

唔work,因為你用公司買住宅,等於你第二個住宅的稅一樣,所以無意思。
相反將來如果樓價升左,出售,無論你買入幾多年都好,都要比利得稅。
而且公司每年也有營運成本。

別墅

2021勳章

fingerose 發表於 21-3-6 22:43
請問如果只比樓價30%做首期,是否需要比按揭保費?費用係幾多?

超過6成按揭就需要通過按揭保險公司,甘就要比保費了。
費用按成數,貸款金額定,還要看你用哪個level的壓測去計,所以就甘問系計唔到比你的,謝謝~

男爵府

mesc 發表於 21-3-7 19:00
超過6成按揭就需要通過按揭保險公司,甘就要比保費了。
費用按成數,貸款金額定,還要看你用哪個level的壓 ...

知道,謝謝解答

大宅

mesc 發表於 21-3-7 18:57
唔work,因為你用公司買住宅,等於你第二個住宅的稅一樣,所以無意思。
相反將來如果樓價升左,出售,無論 ...

thx, 另想問現在是否首置不用壓力測試?二千萬樓50%mortgaga 25year 2.5%, 月入125k 可以批倒按揭嗎?謝謝

別墅

2021勳章

clkam 發表於 21-3-7 23:44
thx, 另想問現在是否首置不用壓力測試?二千萬樓50%mortgaga 25year 2.5%, 月入125k 可以批倒按揭嗎?謝謝 ...

可以,無問題。
不過都要留意你入息是否非自顧入息,因為如果是自顧的話,會有其他因素影響。
壓力測試從來都要做,只是有關當局沒有清楚說明而已。

複式洋房

回覆 mesc 的帖子

thx~

複式洋房

2021勳章

dadahohoYY 發表於 21-3-8 14:28
回覆 mesc 的帖子

你好, 想請教 現有現金股票約$250萬, 我人工(公務員,下月跳POINT,$25,000), 先生人工(中 ...

1,用你單名的話,按250萬首期計,你最多只可以買490萬樓,因為你還要預印花稅
2,可以

不過比我,2個方案都不會採用。
以我多年投資物業及按揭經驗,我會選擇第3個方案。
結果係你不用借HKMC比甘貴按揭保險費,同時間你可以輕鬆買入600萬物業,壓力測試都無問題。

複式洋房

hhbear 發表於 21-3-8 16:22
1,用你單名的話,按250萬首期計,你最多只可以買490萬樓,因為你還要預印花稅
2,可以

請問第3個方案係咩, 請指教~~

別墅

...

您好 想請教
如果居屋(25年樓)賣家未補地價 但佢都放自由市場 agent 話冇分別,一樣簽自由市場臨時買賣合約 賣家就即刻向房屋署申請補地價估價,但尾數律師會將錢分三份 一份俾房屋署補地價 ,一份還銀行如果仲有未供完的按揭 剩低尾數先俾賣家 係咪咁呀?
但我買家拎臨約去申請按揭時,賣家肯定未補到 因為房屋署都要1-2週先出到估價 咁銀行都會批嗎?

多謝(emoji)

別墅

2021勳章

ylchen 發表於 21-3-9 22:35
您好 想請教
如果居屋(25年樓)賣家未補地價 但佢都放自由市場 agent 話冇分別,一樣簽自由市場臨時買賣 ...

對數律師樓會處理好,唔使擔心。
而銀行係看臨約行事,批唔係問題,最終都要律師做文件等確認細節去同銀行夾放款,所以你不用擔心。

別墅

2021勳章

dadahohoYY 發表於 21-3-8 16:28
請問第3個方案係咩, 請指教~~

這是一個按揭及整合方案,唔能夠公開講,始終商業秘密。

別墅

mesc 發表於 21-3-9 22:41
對數律師樓會處理好,唔使擔心。
而銀行係看臨約行事,批唔係問題,最終都要律師做文件等確認細節去同銀行 ...

謝謝
走佐去銀行問 佢又話唔做未補地價 叫我買補佐地價果d盤先得 搞到好擔心添 驚被agent 呃 為佐簽單亂咁講

別墅

2021勳章

ylchen 發表於 21-3-9 22:47
謝謝
走佐去銀行問 佢又話唔做未補地價 叫我買補佐地價果d盤先得 搞到好擔心添 驚被agent 呃 為佐簽單亂咁 ...

其實D銀行職員好多都唔識,你問邊間bank呢?

別墅

mesc 發表於 21-3-9 22:53
其實D銀行職員好多都唔識,你問邊間bank呢?

中銀呀

別墅

2021勳章

ylchen 發表於 21-3-9 22:53
中銀呀

明顯唔識,未補地價既物業按揭,2大發鈔同恆恆係做得最多。條友真係老點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊