婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

大宅

NgTsz 發表於 20-12-8 22:34
11月30來經,12月4開始多到漏
(以前一直係嚟6日,第3,4日就開始收,唔洗用41CM,用1包半衛生巾就完)
今日係 ...

以我以前的經驗,如果經期不停流,由30/11計超過2星期,去睇急症室,醫生會幫檢查血色素,太低就會即時入院輸血,如果食左止血藥都止太止到,再去急症室啦。我之前都試過,我朋友都試過,第一次去急症室,醫生開完藥就叫你走,過多2-3日,食完藥都唔止,第二次去急症室,一驗就貧血,要留院輸血,建議你去有婦產科醫院的急症室會好d。

已刪除用户

已刪除用户

伯爵府

我近依兩次經期都好似倒水咁,嚇死人,以前從未試過,睇醫生又正常

複式洋房

如果重出血唔停,要食止血藥啦

複式洋房

回覆 Heion 的帖子

食止血藥,治標不治本,下次仲犀利

大宅

我今個月都流得好勁第7日都仲係有好煩

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前試過 血崩,去左尖嘴睇私家婦科 食黃x素 大概十幾日開始收

複式洋房

我無你咁多血嘅情況,但肚臍對落少少由一月頭開咗痛咗兩星期,睇醫生已轉介咗腸胃科、婦科、泌尿科。
暫時都仲揾緊原因,如果你痛嘅位置同我相似,可pm我大家交流吓。

禁止發言

大宅

sze811 發表於 21-2-6 21:37
我之前試過 血崩,去左尖嘴睇私家婦科 食黃x素 大概十幾日開始收
請問黄x素是不是避孕藥或是賀爾蒙藥?
咁之後的經期如何?

大宅

我都係月經唔停..... 食緊Normens.. 要食3個周期. 每次21日... 今日剛食左第二個周期...等M到. 期間都有1,2日都分泌都會有少少紅色...下腹痛... 真係好煩.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bbcome 發表於 21-5-11 15:32
請問黄x素是不是避孕藥或是賀爾蒙藥?
咁之後的經期如何?

我都唔清楚 佢開我就照食 食完之後離經後正常返了

大宅

nganfung 發表於 21-5-11 15:54
我都係月經唔停..... 食緊Normens.. 要食3個周期. 每次21日... 今日剛食左第二個周期...等M到. 期間都有1, ...

除左食藥,醫生有無話要做咩檢查?

大宅

回覆 yky0714 的帖子

做左宫腔鏡,檢查時發現有一粒瘜肉,切埋報告結果良性,所以話荷爾蒙失調。不過好煩,好似唔断尾咁。因為之前已在另一個婦科食過3個月療程(10天/次),好左3個月,又唔識停,先照宫腔鏡。🙈

大宅

nganfung 發表於 21-5-11 20:59

做左宫腔鏡,檢查時發現有一粒瘜肉,切埋報告結果良性,所以話荷爾蒙失調。不過好煩 ...

咁切左粒瘜肉有無好d? 定都係要食藥?

大宅

nganfung 發表於 21-5-11 20:59

做左宫腔鏡,檢查時發現有一粒瘜肉,切埋報告結果良性,所以話荷爾蒙失調。不過好煩 ...

照痛唔痛

大宅

https://www.baby-kingdom.com/for ... 2&fromuid=49905
以上係我病歷🤣
本來想睇番自己睇開既婦科,但咁啱佢放產假。所以就揾我自己保險agent介紹,揾個另一個婦科。如果門診又係抽內膜,但我見上次家計會已抽過,又食過藥,都唔断尾,結果先做宫腔鏡。
初頭先呢個醫生,而開藥比我食,因要止血,照宫腔鏡先清楚,照完繼續食D藥,至於切左瘜肉有冇好D,仲末知,要食哂D藥先知。

照宫腔鏡全身麻醉,唔痛。。

大宅

keep住食3個周期。。。剛剛今日完成第2周期,等M到

首頁

尾頁

跳至