論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同agent簽約接近一年請海外姐姐,agent多次以疫情關係而遲遲未安排到姐姐到港,但就keep住賺我extend姐姐visa費用(較入境處所收的$230賺好幾倍),本身通知手續到尾聲,突然又話菲律賓政府改新系統,將原本排緊條隊又話重新排過!如果有師兄師姐有同樣case,想交流下會唔會同agent公司!因為我懷疑agent公司有d古惑!

別墅

我6月29日簽約,我姐姐依家文件已經做齊,可以隨時飛。你成年真係有d問題,好多agency 都係預半年左右

大宅

2021勳章

我7月尾搵agent搞海外菲,依家等緊佢下星期飛來香港

複式洋房

請問兩位姐姐係咪第一次來港呢?我都有同agent提過十個月都唔係合理時間,佢解釋我姐姐第一次來港手續多D耐D!又話我簽約後就開始疫情嚴重,菲律賓D交通、政府部門...都停左幾個月!

大宅

2021勳章

11月底已交錢,額外嘅培訓費

洋房

做咩成年不來, 現在疫情不會停,你俾工人黎就唔會再浪費錢,酒店14日無得慳,你盡快安排來,舊工人又係錢,新工人又係錢,講真文件都要再做,點都會過期。舊工人延期你自己做咪得,新工人有無批visa先,批左簽證3個月內都到港,入境處visa都過期啦! 對方俾到你睇張visa再做你看? 有的話再收錢係正常架。

洋房

回覆 chara983 的帖子

講真樓主解決辦法只得一個盡快俾工人到港,12月聖誕,新年又係機票又加價,現在航班又少左……到時可能再補錢……

大宅

2021勳章

Cmyin 發表於 20-12-10 11:58
請問兩位姐姐係咪第一次來港呢?我都有同agent提過十個月都唔係合理時間,佢解釋我姐姐第一次來港手續多D耐 ...

我工人係第一次來港,不過她住馬尼拉,可能交通影響較細,其實七月時候疫情都嚴重

複式洋房

Cmyin 發表於 20-12-9 16:46
我同agent簽約接近一年請海外姐姐,agent多次以疫情關係而遲遲未安排到姐姐到港,但就keep住賺我extend姐姐 ...

我都等足一年仲未有期

男爵府

我果個撞正疫情果邊政府唔開,都係11個月內入到屋

複式洋房

Same case here,11個月都冇期,agent原因同你一樣

別墅

我都係, 原因同樓主一樣,而家有期但隔離又加到21日,剛好年三十出關。我叫agent extend一星期....

子爵府

2021勳章

lcffffkk 發表於 21-1-7 21:01
我都係, 原因同樓主一樣,而家有期但隔離又加到21日,剛好年三十出關。我叫agent extend一星期....
...

請問知唔知道最長可以extend 幾耐架?而家唔係太想姐姐黎住

子爵府

2021勳章

KCBaby2011 發表於 21-1-9 00:15
請問知唔知道最長可以extend 幾耐架?而家唔係太想姐姐黎住

我已經extend左兩次,即半年。因為疫情聽得太多海外黎到隔離完做一陣就跳工 ,所以我都未比我海外姐姐黎港

大宅

Cmyin 發表於 20-12-9 16:46
我同agent簽約接近一年請海外姐姐,agent多次以疫情關係而遲遲未安排到姐姐到港,但就keep住賺我extend姐姐 ...

我12月頭簽約剛剛批visa, 話做oec 大約兩個月,預三月/4月到港。
姐姐現係training school / 城市住,agent 話佢之前有客請左半年9個月先到係因為姐姐住係鄉下。
你試下問下點解咁耐,好奇怪。

複式洋房

ckso4 發表於 21-1-14 13:30
我12月頭簽約剛剛批visa, 話做oec 大約兩個月,預三月/4月到港。
姐姐現係training school / 城市住,agen ...

請問是不是菲律賓工人?我Agent話佢現wait for her OEc release,咁我即係預幾耐先來到香港?

大宅

我又係申請左成年先來到。上年2019年12月申請,2020年11月到,隔離完做左兩個月,話想辭職今日放完假仲無返屋企,啱啱報完警。貼錢買難受

複式洋房

回覆 Happybabyhbb 的帖子

我剛剛都俾左$ agent搞第二次extend了!超無奈!

複式洋房

回覆 Happybabyhbb 的帖子

聽聞呢d case都唔少!等到頸都長,額外洗多咁多$終於等到入屋!結果又俾姐姐玩死!你姐姐又咩原因要resign呀?

複式洋房

回覆 KCBaby2011 的帖子

係咪無限次數架?只要每3個月extend一次就得掛,可以試下問入境處。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊