自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

朋友做食肆,因為停業,公司頂唔住,再減人手,現在失業了。

現自己湊一個初小小朋友,得返老公返工,不嬲兩個返工都忟忟緊,而家佢老公只俾得2500蚊家用佢(一家飲食日用品開支)。

應該唔只發生係佢一個身上,係社會縮影。

呢個時勢靠政府未必得,靠自己搵工又未必搵到,要省吃儉用,咬緊牙關渡過呢個疫情。

ada0707    發表於 20-12-11 09:19
edhepp    發表於 20-12-9 17:22
8-)

複式洋房

希望疫情快快過,人人有工開

侯爵府

2024年龍年勳章

二小姐 發表於 20-12-9 17:19

現自己湊一個初小小朋友,得返老公返工,不嬲 ...

係! 真係好嚴峻, 希望你朋友同眾多受影響嘅巿民要努力積極面對! 總有一天會過去

水晶宮

回覆樓主:

2500夠乜 佢老公有份工,點解得2500 家用

大宅

真心影響好大,小朋友冇得返學,媽媽就冇得返工。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

不只係你朋友,其他人士都有影響

侯爵府

李露眉 發表於 20-12-9 17:22
2500夠乜 佢老公有份工,點解得2500 家用

要養四大,交租水電煤,無公屋,人工唔高,拎到2500出來都係私己,所以做老婆的都無話可說

我做朋友的,買咗聖誕禮物同埋有時買啲嘢食俾佢細路,大人可以餓,細路好慘

幾個月都無朋友失業或放無薪,今個月開始有,尤其是做飲食的,做老細知道吸唔到冬至聖誕個盤水,就減人手,但在商言商係正常的。

8-)

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

希望大家都可以平安渡過呢個難關

水晶宮

我咪其中一個囉。份正式停咗冇得開工。轉行。而家有一份又停咗。如果唔係有啲積蓄都唔知點搞。

水晶宮

政府廢。市民自私。害苦好多人。尤其是跳舞嗰班有錢佬。

beebee67890    發表於 20-12-9 17:53

侯爵府

20150618bb 發表於 20-12-9 17:26
不只係你朋友,其他人士都有影響

大家要捱過呢一關唔知捱到幾時

8-)

侯爵府

幸福花 發表於 20-12-9 17:28
我咪其中一個囉。份正式停咗冇得開工。轉行。而家有一份又停咗。如果唔係有啲積蓄都唔知點搞。 ...

我有朋友住新界,搵咗份兼職,差唔多正常人就請,人工唔算高,唔辛苦,要識中文打字,同埋有禮貌,我唔識嗰間嘢,你有需要PM我,我話你知你自己去見
8-)

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

做飲食業真係好慘,我年初要停工揍仔
想返都返唔到,諗住返半日學可以轉兼職幫吓手,點之連半日學都返唔到。

珍珠宮

酒樓好大影響,餐廳日間都多客,晚上做外賣都幾好生意,點都比以前差

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

聯絡學校社工
好多機構有食物券派
如果只係為兩餐
應該唔成問題
[img align=right][/img]

珍珠宮

sh08 發表於 20-12-9 17:21
希望疫情快快過,人人有工開

問下仍然著全黑衫人仕未? 過正常生活, 談可容易

水晶宮

二小姐 發表於 20-12-9 17:28
要養四大,交租水電煤,無公屋,人工唔高,拎到2500出來都係私己,所以做老婆的都無話可說

我做朋友的, ...

但2500,一家四口,三餐應該都好炆水

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

呢個幫到你朋友「賽馬會逆境同行食物援助計劃」
https://jcfoodprog.hk/zh
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

基層好惨 頂住呀!

象牙宮

2024年龍年勳章

控制疫情不見曙光, 要勒緊褲帶.

首頁

尾頁

跳至