自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢d學校出嚟都唔會多基層出身,本身家境都會令佢哋贏在起跑線喇,所以我覺得差極都有個泡

珍珠宮

好媽媽勳章

我公司有個in house lawyer係女拔咁係勁,另一個我唔100% sure係咪女拔,似係囉,勁唔勁唔知,只能說不是太高級,重有一個唔講完全唔知係女拔,英文同做嘢都

子爵府

Poon89 發表於 20-12-9 19:15
朋友果女入咗女拔,佢好開心,我想問呢啲名校係未真係個個出到黎都好勁?有無啲其實大咗生活都係平凡人一個 ...
我只可以講識人女拔出身,讀書好叻,但本身做人唔叻(唔識同人相處),較高級文職,但最近比人炒咗。

水晶宮

回覆樓主:

其實你想問咩
係咪唔抵得?

好少人有朋友個仔女入咗名校
然後係度問 有無平凡case

伯爵府

回覆 熱媽 的帖子

咁佢被炒係因為得罪人定辦公出錯?

水晶宮

jessiemom 發表於 20-12-9 19:17
你覺得林作勁唔勁?

重有男拔曱甴杜

伯爵府

回覆 BKsquare 的帖子

唔係呀,我係唔明點解要用咁多心機栽培果女讀依間學校,讀其他次一等既如瑪利諾都唔滿意

水晶宮

朋友果女入咗女拔,佢好開心,我想問呢啲名校係未真係個個出到黎都好勁?有無啲其實大咗生活都係平凡人一個 ...

我覺得我係凡人一個。但冇所謂啦,我幾開心呀。

總有一啲人事業比較成功(亦有二世祖,但唔計嗰啲啦),有啲人相反,有啲人就冇咩事業心嘅。就算呢啲學校畢業,事業成功多數都需要自己好努力㗎。

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主:

Top school 包尾嗰個都唔差,我有個舊同事係喇沙仔,佢話自己包尾,明顯勁過我,我指 smart、有效率、英文好。可能自己太弱,所以我成日都搵到身邊勁人

子爵府

小一?值得高興嘅,起碼父母求仁得仁。相信除了本身天資,父母嘅培養付出亦唔少。
出到嚟未必一定好勁,但就算做平凡人平凡工,佢哋嘅英文及其他底子都可能比人高。
而且學校嘅環境亦培養佢哋要自信, presentation skils。佢哋99%由小參加朗誦及各種公開比賽,佢哋通常都不是冠軍就是亞軍。聽有位媽媽講冇乜人只參一種語言嘅朗誦,一參加就幾様。

翡翠宮

牛年勳章

中學定小學?今日出咗result啦?恭喜晒

禁止訪問

子爵府

Poon89 發表於 20-12-9 19:34
回覆 熱媽 的帖子

咁佢被炒係因為得罪人定辦公出錯?
我只知佢無物和同事溝通,上司有叫佢改變下自己咁,但佢係一位好自我的人,好難改變!公司要節流所以cut 人

水晶宮

好媽媽勳章

唔一定好勁,但佢嘅人脈一定好過好多人。
上到大學或出到社會,總有一班師姐會照住。
呢類學校好有姊妹情。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆 pillarfung 的帖子

都會想睇下值唔值得既?值得未學囉,我係驚咁辛苦入到,但原來出到黎都係同讀其他地區名校差不多

男爵府

將來的事誰知!
但入左dgjs比maryknoll一定有一個好處,一條龍直升中學,唔駛呈分試擔心。

子爵府

烕時潘也是讀女拔。租酒店鞭打男人嗰幾嘢其實細細力打。我估學校德育做得幾好。

花生蘿蔔    發表於 20-12-10 08:58

伯爵府

回覆 MMVV 的帖子

咁佢鐘意SM 又無咩野既,好多人都鐘意

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jessiemom 發表於 20-12-9 19:17
你覺得林作勁唔勁?

佢讀過女拔咩?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

20162016 發表於 20-12-9 19:27
又勁又靚仔

女校男生

首頁
12345...11

尾頁

跳至