少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

現在資訊、科技發達的年代,要小朋友完全不接觸遊戲非常困難。可是,遊戲極容易令人沉迷,尤其青少年、小朋友。有沒有家長可以分享一下有效的教育方法?

謝謝!

已刪除用户

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

唔同年齡做法都有唔同,你小朋友幾大呀?
風雨同路

男爵府

Kisskeni 發表於 20-12-10 07:37
現在資訊、科技發達的年代,要小朋友完全不接觸遊戲非常困難。可是,遊戲極容易令人沉迷,尤其青少年、小朋 ...
每日 set 好可以打機或用手機嘅時間, 例如半小時至兩小時, 視乎小朋友年紀。 打完就要收機。 大前提係成績一定要 keep 住好,退步就要減時間。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

現在資訊、科技發達的年代,要小朋友完全不接觸遊戲非常困難。可是,遊戲極容易令人沉迷,尤其青少年、小朋 ...

要小朋友吾沉迷打機
最簡單方法
就系要有興趣
佢有自己喜歡興趣
自然就會放下手機

大宅

BK Milk勳章

都想知道!我果個好沉迷呀

男爵府

如果用android機,好似有得set family link,父母可以控制打機時間, 蘋果機自己有內置系統。

別墅

JJMumMum 發表於 20-12-13 11:59
唔同年齡做法都有唔同,你小朋友幾大呀?

小朋友5歲。暫時未沉迷,但知道上了小學後,朋輩影響都會好大,完全禁止似乎無咩可能,亦會影響親子關係。

別墅

藍尾巴 發表於 20-12-10 23:45
小朋友4.5歲,由2歲開始有睇電視/ipad,差唔多夠鐘會話唱歌就要關,玩遊戲玩到過左關就要關。有時都會扭睇 ...

別墅

maymay220hk 發表於 20-12-17 09:05
要小朋友吾沉迷打機
最簡單方法
就系要有興趣

男爵府

maymay220hk 發表於 20-12-17 09:05
要小朋友吾沉迷打機
最簡單方法
就系要有興趣
邊有咁容易搵到一個興趣會比打機更好玩?

男爵府

小六前都唔好俾佢自己擁有一部智能產品,一般小學先有網上功課,6歲以下基本上可以唔需要經常運用,小學起限時去用,隨年齡遞增,開頭唔嚴謹限制,放咗收唔返,只有越玩越多,返唔到轉頭。

男爵府

Kisskeni 發表於 20-12-24 16:59
小朋友5歲。暫時未沉迷,但知道上了小學後,朋輩影響都會好大,完全禁止似乎無咩可能,亦會影響親子關係。 ...

自小培養多啲與人接觸的興趣,例如運動,制服團體,如能建立成功感、歸屬感,可減少打機上網的沉迷機會,至少減少上網時間。

珍珠宮

ckmammy 發表於 20-12-25 10:46
邊有咁容易搵到一個興趣會比打機更好玩?

家長思維系直接影響孩子諗法
你都有吾容易諗法
教導孩子同時
吾多吾小也會投放入去

鼓勵孩子嘗試不同種類活動
而達至搵出佢哋興趣
肯嘗試系第一步

世上無難事丶只要肯嘗試

男爵府

maymay220hk 發表於 20-12-25 11:01
家長思維系直接影響孩子諗法
你都有吾容易諗法
教導孩子同時
自細已經畀個仔參加各類唔同種類運動,有d 佢係鐘意, 但鍾意程度始終不及打機。 而家都12,13歲,最緊要限制佢,唔好畀佢沉迷就算㗎喇。

珍珠宮

ckmammy 發表於 20-12-25 11:12
自細已經畀個仔參加各類唔同種類運動,有d 佢係鐘意, 但鍾意程度始終不及打機。 而家都12,13歲,最緊要限 ...

限制系外在因素
內在系自律放下

我對打機有另外一個睇法
現代青年人同輩溝通
三五知己行埋
需要有共同話題

只要識放下、我系完全唔抗拒仔仔玩手機

男爵府

maymay220hk 發表於 20-12-25 11:21
限制系外在因素
內在系自律放下
冇錯,玩手機唔係問題,只要識自律會放下就可以。

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

ckmammy 發表於 20-12-25 11:12
自細已經畀個仔參加各類唔同種類運動,有d 佢係鐘意, 但鍾意程度始終不及打機。 而家都12,13歲,最緊要限 ...
一玩就停唔到既情況, AGE 13 --- Not like other activities
大個仔是"華"

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

Kisskeni 發表於 20-12-24 16:59
小朋友5歲。暫時未沉迷,但知道上了小學後,朋輩影響都會好大,完全禁止似乎無咩可能,亦會影響親子關係。 ...

培養多尐興趣,我仔大約4年級我先畀佢用,每日30分鐘,到而家五年級都仲係。每日最少1-2小時運動,加埋睇書,其實剩返時間唔係好多架咋
風雨同路

複式洋房

上網見過有媽媽係比個仔打機, 打足全日, 一路打一路「哦」佢, 打左5日個仔自己唔再打機lu

首頁

尾頁

跳至