婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

AmelieC 發表於 20-12-10 19:14
我非常明白呀!我先坐完月半年。
阿所謂奶奶話幫我坐月,日日來,係有幫阿b沖涼,不過實質無幫過我乜。午 ...

exact7ly! 相同境況!
但我媽唔喺身邊,我都無補品食

大宅

honeybid2 發表於 20-12-10 22:53
由Day 1 起有個好開始唔係應該阻止佢坐月上黎,而係應該俾佢上黎睇孫,但要學習唔好指指點點,睇孫就睇孫 ...

唉...改變佢,不如有一個切實既做法,防止呢件事

洋房

回覆樓主:

無辦法,你只求佢上黎講少兩句
我坐月係娘家親姑姐有經驗上來幫手坐月整野俾我補身,而99頭兩星期上足4-5日但又幫唔到手,仲要同我講我姑姐過門都係客,我明明訓係床休息都叫我起身招呼人我差D俾佢整到產後抑鬱,之後我發瘋,死佬先叫佢唔洗上咁密

婉轉啲叫佢少啲上嚟,話你要休息
自己身子要緊,媽媽加油

公爵府

牛年勳章

mcs74 發表於 20-12-10 14:23
搬去娘家坐月

係最好嘅解決辦法;99黎探內孫係好正常喎!我諗你唔會想內孫出世,但老人家不聞不問呱?

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

QcddGg 發表於 20-12-11 13:50
無辦法,你只求佢上黎講少兩句
我坐月係娘家親姑姐有經驗上來幫手坐月整野俾我補身,而99頭兩星期 ...

我99好擺架子嫁。(真心,對我黎講,呢個係優點)
如果我真係搬去娘家,我唔係每次邀請佢,係每次,佢真係會極少上黎。
我的客氣媽媽,一定會賴客氣,叫佢多d 上黎(個孫你有份,呢度係我娘家,我邀請左你啦,黎唔黎悉隨尊便)

希望順利坐完月,再抱bb同佢出街食飯,唔想節外生枝

子爵府

回覆樓主:

間屋我有份,唔想見到佢,叫c6同佢媽講叫佢唔好上黎。

大宅

ilc 發表於 20-12-10 19:03
我覺得你明我意思,我哋唔係覺得老爺奶奶唔好。只係想嗰個時候舒舒服服咁坐月姐。
...

其實老人家應該明白你 佢地係想睇bb 你可以叫佢地係你老公係度的時候黎 老公招呼 你就扮死係房話休息

大宅

我果時都謝絕左我奶奶探訪,我又係在娘家坐月,本身我好開心佢來,但佢真係當正自己屋企咁,好突然咁衝入房睇我泵奶、換衫和休息,仲要由朝坐到晚食埋晚飯,我媽由幫我坐月變成招呼佢。
佢連續來左三日後我發左個超大的脾氣,叫我老公出聲請佢唔好來。

首頁

尾頁

跳至