婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

結左婚三年幾,我哋一家三口一直夾埋99、老公既哥哥一起住,5個人,間屋唔夠300呎。
一開始我不想,無奈有左小朋友,老公想省錢儲多少少錢,又話同99、哥哥住大家可以有個照應。
但係住落先發覺,邊度會有d咩照應?產檢全程係我自己媽媽風雨無阻請假陪我,坐月99講到明佢唔識,又冇可能專門請假幫我坐月,叫我媽媽過黎幫我坐月。
沒辦法我媽媽唯有請假一個月日日照顧我,我開刀生,我媽媽又要照顧我,又要照顧小朋友,嗰一個月,無盡感激。
奈何99當初一句佢唔識幫人坐月,但係就日日打電話俾我媽媽指指點點佢應該點做點做,一日三五個電話。

大宅

lynnchan 發表於 20-12-11 15:07
結左婚三年幾,我哋一家三口一直夾埋99、老公既哥哥一起住,5個人,間屋唔夠300呎。
一開始我不想,無奈有 ...

後黎照顧小朋友過程中,99亦講明,如果我想出去返工就自己請姐姐湊小朋友,意思佢冇可能幫我手。我明白,呢個係我自己責任,唔會怪佢。
令我心寒既係,細嗰時唔舒服住院,99放假成個星期都寧願坐係屋企玩電話亦唔黎醫院換下我,我每日冇食早餐同午餐,眼光光等老公夜晚收工過黎帶飯俾我食(嗰陣時小朋友2歲,病房唔俾陪護人係裡面食嘢,一定要出去房外電梯口食完,我又唔放心扔小朋友一個人係床度自己出電梯口食嘢)。
最過分既係99冇關心過我有冇食嘢之餘,仲要係老公夜晚收工唔俾老公第一時間拎飯俾我,要老公食完飯再拎俾我,佢食完,搭得車黎,到醫院已經夜晚8:30。

大宅

lynnchan 發表於 20-12-11 15:16
後黎照顧小朋友過程中,99亦講明,如果我想出去返工就自己請姐姐湊小朋友,意思佢冇可能幫我手。我明白, ...

嗰次徹底傷透我心,後來生活上好多摩擦,話明唔會幫我湊小朋友,但係又鐘意指指點點我要點樣湊,又鐘意不分日夜唔敲門衝入我房間,又對住佢d仔同我面前,話同我地d後生仔夾唔到,又話佢放假唔敢係屋企驚我唔高興,仲係佢d仔面前喊話我蝦佢。
事實上我冇同佢吵過架,冇鬧過佢,有時實在對佢忍無可忍就會頂佢最多唔超過兩句,其餘時間我都入房唔出聲。
我忍得好辛苦,老公亦見到婆媳關係日漸惡化,亦知道99完全冇照應過我乜嘢,為左緩和我的情緒,同埋防止日後婆媳關係爆大鑊冇彎轉,我哋一致決定準備搵屋,一家三口搬出去住。

大宅

lynnchan 發表於 20-12-11 15:24
嗰次徹底傷透我心,後來生活上好多摩擦,話明唔會幫我湊小朋友,但係又鐘意指指點點我要點樣湊,又鐘意不 ...

就係我哋決定左冇幾耐,仲未開始搵屋,就有朋友問我哋,佢租緊嗰個單位,唸住唔租,疫情原因佢哋負擔唔到,準備搬去佢媽媽度住。
我哋之前去過呢個朋友屋企食飯,地方寬敞,有成400呎,又係新樓,距離小朋友學校又近,樓下仲有大公園,最緊要租金好啱我哋銀包,問過業主意見,宜家咁既時世業主都唔想煩,答應租俾我哋。
我哋唔想錯過,琴晚同99講準備搬,搵到地方。
99好難接受,一直係度問點解要搬,一家人住得好地地,唸極都唸唔明我哋唸緊咩?
我完全唔想講嘢,大家住得咁抑鬱,完全夾唔到,佢話到明同我夾唔到,我又忍得好辛苦,又乜唸唔明?
唔理點都好,終於可以解脫了。

子爵府

回覆 lynnchan 的帖子

都係嗰句,相處好同住難,依家能夠分開住,咁咪好囉

不過有個位我覺得係你C6問題多啲,你話小朋友入咗醫院,你99無幫你,事實係有點不近人情,但你話99唔俾你C6拎飯俾你先,呢個位我就覺得你C6問題大啲,你C6已經係一個成年人,佢阿媽話唔俾,佢就要跟?如果真係為咗唔想嘈,咁佢係咪可以諗吓方法,轉吓彎,例如放工買個飯俾你先,再返屋企食,唔可以一句話佢阿媽唔俾就要跟,唔通佢阿媽叫佢同你分開,佢又跟?講唔通

珍珠宮

恭喜曬,你可以忍咁耐真係好犀利!

民房

比著我就一早忍唔住了,恭喜你終於可以搬

男爵府

回覆 HOPEFORBB 的帖子

講得好啱。老公咁大個人阿媽唔俾就照跟?
佢唔知個老婆辛苦左一日無野食?
有d野唔可以賴晒奶奶身上,豬隊友都有大責任。

大宅

HOPEFORBB 發表於 20-12-11 16:33
回覆 lynnchan 的帖子

都係嗰句,相處好同住難,依家能夠分開住,咁咪好囉

我都覺得呢個點係C6問題,我當時都係咁樣話佢,佢唸嘢簡單冇考慮周到,我鏟到佢上天花板先醒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

lynnchan 發表於 20-12-11 20:33
我都覺得呢個點係C6問題,我當時都係咁樣話佢,佢唸嘢簡單冇考慮周到,我鏟到佢上天花板先醒
...

c6當時又會咁聽99話
而且唔食早餐午餐點得架
你屋企人或朋友買食物比你得唔得?或你買定一大條包食住先都好丫

btw恭喜脫苦海
5人住300尺堅逼

男爵府

回覆樓主:

你c6都係懶,照顧你係佢責任成日想推比99,又唔係要求佢幫手要搬都係知會唔係詢問

男爵府

恭喜晒,深同感受

大宅

Yee_ng 發表於 20-12-12 13:50
你c6都係懶,照顧你係佢責任成日想推比99,又唔係要求佢幫手要搬都係知會唔係詢問
...

冇錯,係通知,唔係商量

大宅

恭喜你可以搬出去,擁有一個自己嘅家

我都期待緊,但我知道只係一個永遠實現唔到嘅夢

伯爵府

回覆樓主:

小朋友入咗醫院,你99無幫你,但確實有冇開口叫過佢幫手先?唔好以為人地會識幫你諗埋做埋!豬一般嘅隊友大把,如果口聲都唔幫就嬲爆

大宅

mamasprits 發表於 20-12-13 08:48
小朋友入咗醫院,你99無幫你,但確實有冇開口叫過佢幫手先?唔好以為人地會識幫你諗埋做埋!豬一般嘅隊友大 ...

試過開口叫佢中午過黎換我一陣俾我返屋企沖涼洗牙消毒埋d奶樽水杯同食d嘢,佢換左一個鐘就call爆我電話問我搞定未返得黎未,話小朋友喊,小朋友喊好正常,但係佢話唔識搞,我搭的士來回起碼半個鐘頭,沖涼洗牙消毒奶樽盡趕都要半個鐘頭,所以都係完全冇時間食個包,就即刻又趕返去換佢。
跟住連續3日都係一個幾鐘就催我返去換番佢,so,之後唔想再叫佢。

複式洋房

lynnchan 發表於 20-12-13 10:29

試過開口叫佢中午過黎換我一陣俾我返屋企沖涼洗牙消毒埋d ...

依家可以搬走,真係恭喜晒。
d老爺奶奶,姑奶姑仔煩到人都癲。
日日單單打打,比說話你聽。
對住佢地真係想死。
你可以搬走,就唔好再諗呢d煩人同閒人。

第時想見咪見囉,唔想見直程唔洗見。

大宅

lynnchan 發表於 20-12-11 15:16

後黎照顧小朋友過程中,99亦講明,如果我想出去返工就自 ...

你奶奶冇責任要照顧你

大宅

ml628 發表於 20-12-14 03:46
你奶奶冇責任要照顧你

法律上佢確實冇照顧我既責任,我唔需要佢照顧,亦唔覺得咁樣係照顧我,只係換我一陣,我就可以狀態好d照顧到小朋友,正常家人都會咁做,下下講責任撇得清清楚楚會唔會冷血d冇左人情味,因為係家人,仲要同住,唔係普通親戚。加上就算佢咁樣做,後面99做手術出院,我都照顧佢幫佢煮三餐洗衫,我可唔可以話我冇責任照顧佢呢?我知道法律上我亦冇責任照顧佢,完全可以睇佢帶住傷口騰上騰落自生自滅,但係家人之間係咪要做到咁盡呢?係咪要撇得咁清楚呢?係咪要下下都拿責任黎講呢?又冇仇,點解要咁呢?

大宅

lynnchan 發表於 20-12-14 08:18
法律上佢確實冇照顧我既責任,我唔需要佢照顧,亦唔覺得咁樣係照顧我,只係換我一陣,我就可以狀態好d照顧 ...

其實你冷靜啲先, 若要人似我除非兩個我, 你係咁諗,但係你奶奶係咁諗咩? 你咁諗係你嘅事,你奶奶唔想照顧你,呢個係事實, 所以凡事睇開啲,生活愉快啲

首頁

尾頁

跳至