自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 20-12-11 19:21
今日睇過莫醫生話其實所謂成效比率係數字遊戲

即是咩意思?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

世事無常 發表於 20-12-11 18:59
我都係咁諗,始終唔明點解政府冇得比市民揀,我同老公都想打國產科興多啲。
...

如市民有得揀牌子, 多人想揀的牌子會唔夠分;
而少人想打的牌子, 剩下的到期就要報廢, 政府又俾人鬧浪費公帑, 倒錢落海.

左右做人難呀

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

未雨綢繆,如果其中有一款多副作用,都有後備。

公爵府

Jasmine-4711 發表於 20-12-11 21:30
而少人想打的牌子, 剩下的到期就要報廢, 政府又俾人鬧浪費公 ...

咁又係,政府做乜都預咗比人鬧
不過我都係唔想打輝瑞

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁我情願比錢揀打科興疫苗, 按國內收費, $500 左右打兩針

loved    發表於 20-12-12 20:09

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cara.mak 發表於 20-12-11 21:27
即是咩意思?

城中熱話,不對,應是地球熱話,當然是新冠病毒疫苗即將面世,三間不同跨國藥廠紛紛公布三期研究成果,美國輝瑞藥廠(Pfizer)率先報道功效率(Efficacy)為95%,美國生物技術公司Moderna不
https://topick.hket.com/article/2818866?r=cpstna
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 20-12-11 21:30
而少人想打的牌子, 剩下的到期就要報廢, 政府又俾人鬧浪費公 ...

又未必既, 大家可以網上做登記, 揀1, 2或無所謂, 跟返時間打 咁咪大家happy囉~
放下自在

象牙宮

我愛Corina 發表於 20-12-11 18:55
輝瑞有咩問題?

技術太新, 怕太多side effect同trigger古怪後遺症
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

其實應該慶幸,在香港有機會可以有疫,睇新聞,在比較落後既國家,連訂疫苗既機會都無,因大國全訂兩倍來作後備,財力和國際地位唔夠,只能任由疫情漫延,等大家自己產生抗體。

翡翠宮

zxzx 發表於 20-12-11 21:25
打咗死咗嘅人(即做試驗性質)係咪有好多錢收?
但出咗事好慘。

Moderna在美國都未被審批(研究報告、數據可信性等)完,
未可面市.未面市是不准賣的.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

訂貨又唔係一次送貨,用完先訂就太遲,而且好似話疫苗只有一年作用,即係每年都要打好似流感針咁?

男爵府

佢係話萬一其中一隻出問題,仍有其餘足夠數量

子爵府

yeunghung 發表於 20-12-11 21:47
其實應該慶幸,在香港有機會可以有疫,睇新聞,在比較落後既國家,連訂疫苗既機會都無,因大國全訂兩倍來作 ...

先進國家會將用唔哂的疫苗送給第三世界, 所以好多國家都同各葯廠預訂比自己國家人口多出很多的疫苗 。因為如果疫情在第三世界繼續, 一樣難以受控

侯爵府

chill-out 發表於 20-12-11 22:22

先進國家會將用唔哂的疫苗送給第三世界, 所以好多國家都 ...

用唔晒再轉俾人,疫苗貯存其實唔易,運送期間有少少問題,都影響效用,呢啲行為,只係強國在國際上既偽善而已,所謂國際公約,人人平等都是美麗的口號。

子爵府

yeunghung 發表於 20-12-11 22:36
用唔晒再轉俾人,疫苗貯存其實唔易,運送期間有少少問題,都影響效用,呢啲行為,只係強國在國際上既偽善 ...

訂咗亦唔會一次過攞哂貨, 無論自用或送給其他國家也要考慮處存和運送問題。

翡翠宮

小肥兔 發表於 20-12-11 21:34
咁我情願比錢揀打科興疫苗, 按國內收費, $500 左右打兩針

係有價, 但大6有14億人, 我們不是在優先個批. 在大6都係醫護同長者排先. 其他平民有錢都冇得買.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

會唔會係以後每年都要打,好似流感針咁,所以有多無少

男爵府

回覆樓主:

科興未正式公佈,不過之前發佈過未整合數據應該唔差

輝瑞爆緊一堆副作用如面癱,過敏症不適合打等

侯爵府

回覆樓主:

慘啦,話冇得揀, 科興最早到,實係啲醫護打先,普通市民咪要接種輝瑞! 訂晒大陸算啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至