自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

原本以為中國疫苗是用現有滅活病毒科技, 有多年數據支持,比較安全.

點之陳笑齒今日話復星係同德國Biontech和美國輝瑞(Pfizer)合作研發, 在歐洲生產, 要保持在 負70度 運送同儲存= 同輝瑞係同一支!

美國Pfizer 同Moderna 是改造病毒的DNA/RNA的全新做法,火速面世, 要幾年後才有足夠後遺症的資料. 例如輝瑞已知的可能後遺症(面癱)是有藥醫, 但不是保證100%能治癒.

目前香港政府已訂左的似乎最信得過係中國的科興.

仲協商中的AstraZeneca疫苗是和牛津合作的62-90% 成功率疫苗, 數據被全球專家質疑,要重新做臨床測試.

可能仲同Moderna傾緊, 但始终改造病毒DNA的科技仲新,又火速話研發成功, 後遺症是未知之數

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

原來係外國貨,難怪馬仲儀醫生話信唔過啦 !

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 20-12-12 20:29
原本以為中國疫苗是用現有滅活病毒科技, 有多年數據支持,比較安全.

點之陳笑齒今日話復星係同德國Biontech ...

總之mRNA就唔安心喇
放下自在

男爵府

Jasmine-4711 發表於 20-12-12 20:29

點之陳笑齒今日話復星係同德國Biontech ...

吾怪得今朝聽吾明陳局長講既首批疫苗係內地又吾係內地啦,而家明曬。

珍珠宮

總之我係想打科興的,點解唔俾我揀喎

子爵府

回覆樓主:

聽新聞話有人打完出現愛滋假陽性,但點確認係假就唔知了

水晶宮

fanny590 發表於 20-12-12 20:47
總之我係想打科興的,點解唔俾我揀喎

係啦,打入自己身體都冇得揀

公爵府

許樹昌都話
中國科興個款源用技術已有多年經驗,比較隱陣

大宅

apple~y 發表於 20-12-12 20:55
許樹昌都話

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1763953/%e5%8d%b3%e6%99%82-%e6%b8%af%e8%81%9e-%e5%af%a7%e6%88%b4%e5%8f%a3%e7%bd%a9%e8%87%aa%e4%bf%9d%e4%b8%8d%e6%89%93%e7%96%ab%e8%8b%97-%e8%a2%81%e5%9c%8b%e5%8b%87-%e7%ad%89%e4%b8%80%e5%b9%b4%e4%ba%86%e8%a7%a3%e5%89%af%e4%bd%9c%e7%94%a8

男爵府

schricky 發表於 20-12-12 20:52

呢個係澳洲昆士蘭大學研究的疫苗 因為呢個原因 已經停止研苗 所以呢個疫苗係唔會面世

公爵府

【科興控股生物技術公司(Sinovac)】

首間與政府達成協議的疫苗製造商科興,首批100萬劑疫苗最快可望明年1月來到香港,共供應750萬劑。該公司疫苗採用滅活技術將病毒殺死,主要通過病原體的抗原誘導細胞免疫的產生,從而引起人體的免疫反應,需存放於常規冰箱溫度下的2至8度。政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌認為,滅活疫苗技術成熟,目前藥廠指有97%人接種後會產生抗體。

江蘇省疾病預防控制中心副主任朱鳳曾表示,根據科興疫苗的一期144名參與者和二期600名參與者的臨牀試驗,該疫苗安全,並且適合緊急接種,惟該疫苗在巴西開始三期測試曾因一名志願者死亡導致測試暫停,後來發現死因和疫苗無關而恢復,預計三期測試結果報告可望在12月中以前公布。

珍珠宮

我一向理解復星係同Pfizer同BioTech合作的同一支,用mRNA技術。有改變過咩?

子爵府

Mooskha 發表於 20-12-12 20:58
呢個係澳洲昆士蘭大學研究的疫苗 因為呢個原因 已經停止研苗 所以呢個疫苗係唔會面世
...

咁都好啲

公爵府

【復星醫藥德國(BioNtech) / 輝瑞】

輝瑞的首批100萬劑疫苗可望於明年第一季到港,港府共向輝瑞訂購750萬劑,其疫苗屬使用mRNA核糖核酸技術疫苗,即抽取病毒內部分核糖核酸編碼蛋白製成疫苗。這款疫苗必須存放在攝氏零下70度,注射前需與另外一種溶液混合,疫苗價格約15英鎊,折合港幣約155港元。

輝瑞疫苗臨床研究與開發高級副總裁William C. Gruber表示,首劑疫苗的效力約為52%,接種第2劑後保護力會增加至95%,任何種族、體重、年齡人士在接種第1劑疫苗後的第10日左右便開始有效。港大感染及傳染病中心總監何栢良在一個電台節目表示,他認為美國藥廠輝瑞的新冠疫苗成效相當理想,僅2至3%出現第三級副作用,亦屬良好。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔係大陸做果隻唔會打,幸好不是優先群組,希望提議先引入這隻的相關人士,好似外國咁直播打針情況,增加市民接種的信心。

翡翠宮

好似新冠咁要驗两次才確診, 應該第二次驗係陰性(冇愛滋)

翡翠宮

delete duplication

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

apple~y 發表於 20-12-12 20:55
許樹昌都話

我信許樹昌,但唔到我選擇!我情願自己出錢打,打科興