夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

大宅

Byyan 發表於 20-12-14 14:55
本人結咗婚之後有BB因為疫情就辭咗職,老公一直都冇比生活費因為嗰段時間同佢屋企人住,我本身都覺得冇乜問 ...

你比返一千元佢做家用. 睇下佢點

soso1227    發表於 20-12-14 20:22

男爵府

本人結咗婚之後有BB因為疫情就辭咗職,老公一直都冇比生活費因為嗰段時間同佢屋企人住,我本身都覺得冇乜問 ...

佢係咪唸住你搵到工有收入所以俾咁少... 但一日未返工呢個數都係痴線

大宅

uckukuku 發表於 20-12-14 15:02
佢係咪唸住你搵到工有收入所以俾咁少... 但一日未返工呢個數都係痴線

唔知啊,我下個星期開始返工,普通文職

子爵府

你地大家都返工,屋又AA制,不如你豪比佢$1,500一個月,佢煮飯買餸啦!

子爵府

根本你倒貼畀佢,咪咁蠢喇!

㷛個老火湯都已經去咗百幾蚊 ,一千蚊唔夠我買五日早午晚三餐餸!

男爵府

其實1000一個月係唔會夠洗,淨係一個星期送錢都去咗6-700啦,日常用品又唔係平,你老公都幾識計數,唯有餐餐食罐頭

伯爵府

回覆樓主:

屋租就aa制,咁食飯唔使錢呀,唔使aa㗎?你出曬?佢俾得嗰一千蚊,即要你養佢?

侯爵府

咁講啦 婚前 我都以為 老公比家用係老馮 但婚後 佢原來無計劃呢樣野, 而家各自比家庭支出 佢比多d 咁我都算啦

大宅

wingyaumama 發表於 20-12-14 15:07
根本你倒貼畀佢,咪咁蠢喇!

㷛個老火湯都已經去咗百幾蚊 ,一千蚊唔夠我買五日早午晚三餐餸! ...

係呀,上次我先係佢隔離計數,話嗰個星期買餸食飯已經用咗$600,仲未計生活用品,因為新搬所以廁紙洗頭水牙膏嗰啲我都要自己貼錢買呀

大宅

micsin 發表於 20-12-14 15:10
咁講啦 婚前 我都以為 老公比家用係老馮 但婚後 佢原來無計劃呢樣野, 而家各自比家庭支出 佢比多d 咁我都 ...

係呀,如果佢願意比多少少,至少我唔使倒貼我都會好啲

大宅

cpycpyhelen 發表於 20-12-14 15:07
其實1000一個月係唔會夠洗,淨係一個星期送錢都去咗6-700啦,日常用品又唔係平,你老公都幾識計數,唯有餐 ...

係呀,有時候想煲湯,但係又要洗自己錢

男爵府

回覆 Byyan 的帖子

其實睇你D舊貼,你老公都好計較錢,之前不肯搬主要都係錢,因為你肯AA先搬。依家你返工有錢,佢梗係唔會比咁多錢你,因為佢知你有。你已經反映過佢都冇反應,咁你都不要再問佢了。你一係自己比唔夠的買餸錢(唔可以講話倒貼,始終頭家大家有份),你一早知佢性格係孤寒,咁就忍下包容下。
一係買罐頭做餸,或者煮好少或唔煮,話無錢買餸,可能迫到佢比多少少。不過我覺得咁會破壞夫妻關係。

我老公一直都冇比家用我,但佢負責供樓同管理費。其他所有野包括水電煤,差餉,餸,日用品,工人份糧,阿囝私校學費及所有阿囝開支都係我。我應該都支出多過佢,不過我都冇咩同佢計,因為我知佢儲D錢用黎換樓同退休用。

如果你老公平時剩低既人工係儲起將來用,不是去吃喝玩樂,咁我覺得你不如包容下算。

大宅

樓主要考慮佢應承搬走後既支出變化。
假設你哋同佢家人住,佢俾佢家人既家用係15000,已經包哂水電煤日用品同伙食,剩15000自己洗。
又假設宜家你哋搬出嚟住,佢家人家用照交,但交10000,然後佢要交一半租,我當間屋租12000,即係佢交6000租,加上佢要自行負擔水電煤日用品同伙食,條數肯定大過當初一萬五家用。
咁既話,呢門生意你哋雙輸,佢家人又係輸,得大地主贏。

男爵府

佢唔明「家用」係使左喺邊。佢唔俾,你咪唔好煮佢飯,咁佢咪明咯。

大宅

wholemilk 發表於 20-12-14 15:27
樓主要考慮佢應承搬走後既支出變化。
假設你哋同佢家人住,佢俾佢家人既家用係15000,已經包哂水電煤日用品 ...

本身喺佢哋度住嘅時候佢比佢哋屋企人5千蚊,之後而家搬走咗佢阿媽就話唔使佢俾家用比$2000就算,依家佢開始淨係交一半屋租同埋比$2000佢呀媽同埋$1000我

複式洋房

你老公係食米唔知米貴,一千點夠

大宅

honeybid2 發表於 20-12-14 15:32
佢唔明「家用」係使左喺邊。佢唔俾,你咪唔好煮佢飯,咁佢咪明咯。

其實我有時一路煮飯都會諗好多,覺得點解自己會錦辛苦,嫁咗比佢之後冇咗bb然後而加又搞到自己錦辛苦

男爵府

Byyan 發表於 20-12-14 15:16
係呀,有時候想煲湯,但係又要洗自己錢

其實佢食飯唔知米貴,你倒比一千蚊佢,叫佢買一個月送同埋日用品洗費。
想飲湯自己買鴻福堂個啲飲住先
佢想飲叫佢自己煲

子爵府

點解一定要你煮飯?既然佢乜都AA,咁煮飯叫佢輪住煮囉!

你倒貼不特止,重要做埋工人!
衰啲講句,做愛你都要同佢計返數!
嫁比佢重衰過單身,重乜要嫁?

somesome2020    發表於 20-12-14 15:52

首頁
12345...6

尾頁

跳至