家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

czl115 發表於 20-12-15 16:23
我朋友當年就係咁,好自信!本身佢人都幾踏實,又有D料,搞到我半信半疑,但最後結果咪又係騙局
...

係呀!我朋友話佢買咗好多年了,都冇事,聽佢講話個D基金唔係咩人想買就買,間中有先通知佢哋,有合約三年到,到期本金可攞走,佢有部分到期已經攞咗出嚟,以前佢話每月派息,上個月話,間公司通知改3個月派一次。

大宅

tony@yeung 發表於 20-12-16 12:18
回覆 cococheng88 的帖子

投資涉風險,但如果是騙案就更甚。早前見到,可睇睇~

多謝你!佢同上面情況唔同,佢話買咗多年,買個D基金有合約同年期,部分資金已經攞咗出嚟!利息每月都好准時。

水晶宮

2024勳章

cococheng88 發表於 20-12-16 22:46
係呀!我朋友話佢買咗好多年了,都冇事,聽佢講話個D基金唔係咩人想買就買,間中有先通知佢哋,有合約三年 ...

咁應該差唔多收網了,好快就要改派一間不知名海外公司股票,然後就冇然後了,合約最後變成一堆廢紙
佢應該買左好幾期,後面幾期啲錢凍過水

大宅

czl115 發表於 20-12-16 22:59
咁應該差唔多收網了,好快就要改派一間不知名海外公司股票,然後就冇然後了,合約最後變成一堆廢紙
佢應該 ...

佢上次同我講,我都提醒咗佢,改三個月派,執咗間公司你都唔知啦!都有啲擔心佢,其實佢都講過:佢話比佢細佬聽,咁高息,佢細佬都話呃人嘅,但佢又確實收咗好多年利息,睇到大家咁講,都係穩穩陣陣,賺少D,心安樂啲。

伯爵府

40厘息的「基金」,自問我無本事賺。

大宅

TinyTomato 發表於 20-12-17 08:04
40厘息的「基金」,自問我無本事賺。

我都冇呢個本事賺

大宅

cococheng88 發表於 20-12-15 14:11
朋友話:係大陸買20萬人民幣基金,每月派6000,我半信半疑,所以上來BK問下大家,有沒有可能? ...

我有朋友跟我講過,不過好多年前,佢放10萬係度收$3000一個月,但最後點我無問.

子爵府

cococheng88 發表於 20-12-15 14:48
回覆 angry_ 的帖子

係呀!我同屋企人講,都無人信,但她有單比我望左下,舊年講件事,初初我都唔信,但上 ...

睇邊個係last joiner. 最怕息高,但蝕本金

大宅

lakesilver 發表於 20-12-21 16:53

我有朋友跟我講過,不過好多年前,佢放10萬係度收$3000 ...

有機會佢哋買同一個基金,我朋友話以前都買過10萬收$3000呢個,佢已回本,後尾應有繼續投落去。

大宅

HL7646 發表於 20-12-22 20:41
睇邊個係last joiner. 最怕息高,但蝕本金

係呀!而家穩陣,唔知以後,怕D私募基金隨時爆煲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比我都唔夠膽
這些錢不是屬於我的
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-12-25 11:31
比我都唔夠膽
這些錢不是屬於我的

目前所知,朋友投資嘅錢仲係安全。

複式洋房

有無甘荀呀

子爵府

cococheng88 發表於 20-12-16 22:46
係呀!我朋友話佢買咗好多年了,都冇事,聽佢講話個D基金唔係咩人想買就買,間中有先通知佢哋,有合約三年 ...

即係等於整存零取,存入 20 萬,每月提取 6 千,為期 3 年,6 千 x 36 = 21 萬 6 千,有可能嘅。

類似嘅產品有提取 10 年或者 20 年嘅年金。
即期定期年金:
即期 = 一筆過繳付保費後,隨即開始領取年金收入。
定期 = 於指定年期內派發年金,例如 10 年或 20 年,而你朋友則是 3 年。
年金是保險產品,有身故賠償,即有部分保費會去咗買保險;而你朋友買嘅並非保險產品,沒有身故賠償,唔使拎部分保費去買保險,故可以派發更多年金收入。
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ia.org.hk/sc/infocenter/files/Tips_on_Purchasing_Annuity_Products_Chinese.pdf&ved=2ahUKEwjp9IuGvfLvAhUxNKYKHWzJD6gQFjADegQIHBAC&usg=AOvVaw3eID6ttSgcbGHHIX-eEUuE

大宅

choyki 發表於 21-4-10 08:50
即係等於整存零取,存入 20 萬,每月提取 6 千,為期 3 年,6 千 x 36 = 21 萬 6 千,有可能嘅。

類似嘅 ...

唔係年金,佢做咗好多年,息係息,本係本,上次賺咗息又攞返本,係私募基金公司做,買基金。

大宅

tcrmarch 發表於 21-4-10 03:11

有無甘荀呀

佢做咗好多年,以前每月派息,到期攞返本金,佢後尾又投入去100萬,每月息3萬,而家係3⃣️個月派一次,上次收到9萬利息。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我連銀行嘅基金都唔敢買,例如一年4厘,咁我寧願做3年定期4厘。

曾經識個人,有層自住樓,手上有幾百萬cash,又係話有高息,初頭幾十萬放係度,慢慢加落去,每月淨收息都過得好風光,幾年後見佢賣樓還債,因為佢除左手上錢放入去,再借錢繼續賺息差,最後爆煲。

大宅

我淨係聽過有4-6厘年息,你咁高厘

大宅

cococheng88 發表於 20-12-16 22:29
佢真係唔使返工啦!話收利息過退休生活,我諗唔知個D私募基金公司幾時爆煲啫,希望佢好運。
...
邊有咁著數,越著數越要小心

首頁

尾頁

跳至