自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

朋友欠咭數,佢冇諗過申請破產。日頭有份工,夠還咭數,夠洗用。只係冇錢儲。
佢搵到份油站工作,做通宵。每個星期做二/三晚。做完油站份工,就趕返日頭份工。份工返平日通宵做。每個月賺多三千零蚊。
其實返過一晚,第二日勁流鼻水。飲咗 3 杯咖啡。
我叫佢唔好做,唔好賺埋睇醫生。但朋友想搵多兩個錢係身⋯⋯
佢講到咁,我都冇嘢講。明白冇錢係身係冇安全感⋯ 但真心唔想佢辛苦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

欠幾多錢先

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 20-12-15 16:06
欠幾多錢先

6 個位~~ 唉~~

伯爵府

Valais 發表於 20-12-15 16:06
朋友欠咭數,佢冇諗過申請破產。日頭有份工,夠還咭數,夠洗用。只係冇錢儲。
佢搵到份油站工作,做通宵。 ...

我有D朋友
就係咁返法
我都勸佢唔好
咁樣做法
係燃燒緊生命!

瑪瑙宮

咁做法, 遲早病.

伯爵府

db7mu23 發表於 20-12-15 16:13
我有D朋友
就係咁返快
我都勸佢唔好

呢個時勢,明白有份工係手已經好好彩。仲要兩份。佢當然唔想放手,但真係賺埋唔夠睇醫生。

大宅

牛年勳章

Valais 發表於 20-12-15 16:08
6 個位~~ 唉~~
點解會欠咁多?

珍珠宮

畀面勳章

叫佢比心機做日頭果份,,還晒D卡數咪再重頭嚟過囉,,而家咁樣番法,,捱壞個身體咪仲衰,,加上而家D菌咁勁,,影響埋日頭份工仲麻煩啦

伯爵府

Xmas吸收勳章

捱壞身子得不償失呀

伯爵府

yymaa 發表於 20-12-15 16:20
點解會欠咁多?

佢有佢既原因。我唔方便講。

我欣賞佢自己揹條數,唔係申請破產。

男爵府

我識朋友家人亦是,一對男女好食好玩,偷家人錢、銀行戶口被利用、外面欠債 (正規借貸公司跟非法借貸公司都有)累累,不時有追數公司貼大字報,比家人離棄。
聽聞佢地有返工,但男的找錢又去食玩,女的反而日一份工,假日又一份工,儘量還錢但始終入不敷支。朋友話佢地不值原諒,最低限度要佢哋自己還償所有債務才會有原諒的想法。

子爵府

你朋友係為生活,無得講;我朋友份工返寫字樓工,有返工無收工咁款(人工高但好辛苦),我哋成日叫她唔好做(她老公養得起佢有餘),但佢話份工有醫療唔怕喎!身體係佢我哋無好野

大宅

油站份工可否返少兩個鐘,睡兩小時。如果正職返一至五,不如油站返星期五晚加星期六日.

男爵府

真係勸佢唔好
好傷身㗎
畀心機還哂咭數先
然後cut咭改下消費習慣
再努力儲錢

伯爵府

iamlovingit 發表於 20-12-15 16:24
我識朋友家人亦是,一對男女好食好玩,偷家人錢、銀行戶口被利用、外面欠債 (正規借貸公司跟非法借貸公司 ...

有時貪玩貪食真係會累死人。
搞到今時今日咁,佢地自己搞掂就好,搞唔到咪累到家人。

水晶宮

自己又唔係幫到佢,我講唔出叫佢唔好返,唯有講句保重

伯爵府

2024年龍年勳章

佢應該搵銀行債務重組左先,截左信用卡高息,按銀行指示每月還款,宜家唔休息咁返工,太傷身體

伯爵府

熱媽 發表於 20-12-15 16:24
你朋友係為生活,無得講;我朋友份工返寫字樓工,有返工無收工咁款(人工高但好辛苦),我哋成日叫她唔好做 ...

有時,當唔做份工時,d 病就出晒來。
老實,寧願佢用唔到份醫療~

象牙宮

回覆樓主:

咁佢欠債要還,都無辦法喎!唯有買d維他命比佢補下

瑪瑙宮

大少爺 發表於 20-12-15 16:26
真係勸佢唔好
好傷身㗎
畀心機還哂咭數先

捱夜工真係好傷身. 短時間就話, 長期唔掂.

首頁

尾頁

跳至