自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

舊年秋季發現眼球中間的眼白有好多血絲,個人覺燥熱,睇中醫,話我肝上火,食左10日藥後冇明顯效果。

轉睇西醫,話我用電腦電話太多,眼乾,只有用眼藥水。

今年年中眼開始血絲越來越多,上下眼球都有,中間眼白好濁。睇眼科專科,咩都驗曬,話我正常只是眼乾,無需複診。

最近兩三個月發現眼白開始有少少黃,同時額頭成面都係粒粒,去家計會體檢,話我身體健康,乙肝也有抗體。我唔放心要求再驗肝指數,原本小星期可以自行拿報告,姑娘話我報告有問題必須見醫生。但要排到4個月後先可以見

呢段時間內我可以點做?睇中醫還是自然療法。杞子菊花茶已經飲左兩個月。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

qinqinyan 發表於 20-12-16 09:16
舊年秋季發現眼球中間的眼白有好多血絲,個人覺燥熱,睇中醫,話我肝上火,食左10日藥後冇明顯效果。

轉睇 ...
我近年都係眼乾問題,令到眼角膜發炎(之前有戴隱形眼鏡,但之後停咗都有問題)。眼科醫生都係話我眼乾, 最後經朋友介紹食藍苺素, 感覺係好咗啲,同埋我覺得休息都好重要。杞子我飲咗一次, 燥到不得了, 我唔可以日日飲。或者你可以考慮試下食藍苺或者藍苺素, 睇下幫唔幫到手。但呢啲嘢唔係短時間可以改善得到, 要俾時間。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

stepchk 發表於 20-12-16 10:19
我近年都係眼乾問題,令到眼角膜發炎(之前有戴隱形眼鏡,但之後停咗都有問題)。眼科醫生都係話我眼乾, 最後經 ...

我唔知原來杞子係燥,好彩你提我,我會試下食藍莓素,多謝提議。我冇戴隱形眼鏡,但就用電腦比較多。

象牙宮

你問下中醫,岩唔岩飲杞子,
我中醫叫我唔好飲,
但可能飲另一隻,每個人體質唔同。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

排4個月咁耐一係去私家再check下唔駛心掛掛

珍珠宮

熱血金章

qinqinyan 發表於 20-12-16 10:22
我唔知原來杞子係燥,好彩你提我,我會試下食藍莓素,多謝提議。我冇戴隱形眼鏡,但就用電腦比較多。
...

可以杞子菊花,中和番。
決明子都唔錯
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

qinqinyan 發表於 20-12-16 10:22
...

可以杞子菊花,中和番。
決明子都唔錯
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

侯爵府

2024年龍年勳章

toffeetong 發表於 20-12-16 14:14
可以杞子菊花,中和番。
決明子都唔錯

請教你飲決明子覺得有通便作用嗎
我剛剛試飲味道不錯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

食杞菊地黃丸啦
還你千世笑來世未必能遇到

珍珠宮

熱血金章

kerotan 發表於 20-12-16 17:27
請教你飲決明子覺得有通便作用嗎
我剛剛試飲味道不錯

可以啊

瑪瑙宮

轉睇 ...

間中覺得乾就滴下人工淚水,我都有眼乾問題,醫生都係比人工淚水我滴,同埋眼睛要多休息養神舒緩。

禁止訪問

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有呢個問題,以為冬天天氣乾燥影響

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

lala229 發表於 20-12-16 12:41
排4個月咁耐一係去私家再check下唔駛心掛掛

私家都睇過,又係冇幫助,只是話我眼乾

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

TSZWING 發表於 20-12-18 17:25
我都有呢個問題,以為冬天天氣乾燥影響

我舊年入秋發現,初頭都以為躁躁,整年有多冇好返過

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

qinqinyan 發表於 21-1-23 20:14
我舊年入秋發現,初頭都以為躁躁,整年有多冇好返過

前排凍有無嚴重左?

象牙宮

舊年秋季發現眼球中間的眼白有好多血絲,個人覺燥熱c話我肝上火,食左10日藥後冇明顯效果。

轉睇 ...

身體太累易上火中醫:想養肝得先顧「脾」
你觀察, 身體有什么不舒服? 煩躁易怒???
口乾舌燥、口苦、口臭、頭痛、頭暈、眼乾、睡眠不穩定、身體悶熱、舌苔增厚等都是肝火旺的症狀表現

睇中醫 調理整体身體。 加針灸。
10次未必可以的。

我本身底超差, 調理N年。身體才慢慢正常。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

333s 發表於 21-1-24 11:27
身體太累易上火中醫:想養肝得先顧「脾」
你觀察, 身體有什么不舒服? 煩躁易怒???
口乾舌燥、口苦、口 ...

自從小朋友出世就訓得唔好,整晚醒好多次,就算阿仔自己訓覺,我都會醒幾次去睇下佢熱定凍。訓覺不停發夢,真係訓好辛苦。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

tinaleung 發表於 21-1-24 08:55
前排凍有無嚴重左?

凍又唔會,乾燥就會,滴藥水都幫助唔大,我唔戴眼鏡的,人地見我眼紅紅都怕左我了

大宅

我都係眼有啲啲血絲,額頭有一粒粒,仲手膚色黃。

上網查左好耐,懷疑自己本身夜訓,肝唔好,脾胃差,消化得唔好,手氣色黃,慢慢影響埋心火盛,額頭有一粒粒。不如你都試下早啲訓

同埋要睇下你舊年秋天起有無換護膚品,用水洗臉時間有無多過洗臉泡係臉上時間。護膚品太油,唔岩你,額頭都會生一粒粒

首頁

尾頁

跳至