夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Tiffanylong 發表於 20-12-16 15:37
如果未生小朋友,大家都已經分得甘清,日後如有小朋友好大wok,到時除金錢外,仲有小朋友的教育問題,一定 ...
錢方面, 佢對我算大方, 但因為大家都有工作, 所以都com好每人每月貢獻幾多錢出來, 係比我渣的, 主要用來交租, 水電煤日常買餸日用品之類。但佢會成日網購屋企野 (但更多係佢自己D零食呀飲品啦), 或者佢同我一齊出去買野時, 都係佢比.

不過我都有諗, 如果有小朋友, 會唔會唔係幾好。佢好想要小朋友, 我地都有傾過下小朋友教育, 大家大方向都一致既, 而且佢都分擔好多家務...所以有時我又諗, 其實佢都算好好, 好矛盾..

大宅

你估我唔到 發表於 20-12-16 15:58
錢方面, 佢對我算大方, 但因為大家都有工作, 所以都com好每人每月貢獻幾多錢出來, 係比我渣的, 主要用來交 ...

不嬲對男人黎講,拍拖就係要氹女仔,娶返屋企就唔駛再氹
結婚就係搵個人共同分擔生活開支同家務,又可以上床

佢喺港男老公黎講已經算好好 ,唔駛同99住,日常開支出大份啲,又分擔家務
好多男人錢又唔出,淨係打機唔做家務,想娶個可以上床嘅阿媽,再衰啲當正老婆係阿媽,男人又有時間溝多個小三

在已婚女性黎講,你的際遇已經算好好

但係我就係知結婚係咁,所以我情願唔嫁,同阿媽住,做女好過,拍下拖就有得浪漫下。一同居/結婚就多左開支同家務

伯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-16 10:38
兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..
對於大家的壞習慣,或者叫唔同的生 ...

當愛情變成親情時好多時都會有呢種變化,而疫情令大家都無得外遊、行街,所以好多夫婦或情侶都有呢個局面出嚟,我相信你哋可以行到更漫長嘅路。既然大家都work from home ,不如試下搞啲室內活動增值返感情,一齊買餸煮飯、一齊上網睇戲,一齊打機等等。加油(emoji)(emoji)!

伯爵府

Rilakkuma312 發表於 20-12-16 11:00
會唔會正面啲諗,其實係互相體諒

啱呀!其實互相體諒同尊重嘅表現。

子爵府

你地呢種相處模式, 係我同廿幾歲仔仔的模式, 我都尚且覺得「冷」咗啲, 所以我唔覺得做夫妻咁樣係正常。
可能我老派人, 理想中的婚姻係秤不離陀, 可有若干空間但不能「獨立」。

男爵府

somesome2020 發表於 20-12-16 16:18
不嬲對男人黎講,拍拖就係要氹女仔,娶返屋企就唔駛再氹
結婚就係搵個人共同分擔生活開支同家務,又可以上 ...
我而家都有咁的想法 "但係我就係知結婚係咁,所以我情願唔嫁,同阿媽住,做女好過,拍下拖就有得浪漫下。一同居/結婚就多左開支同家務"

拍拖仲開心..

男爵府

kl1 發表於 20-12-16 16:22
當愛情變成親情時好多時都會有呢種變化,而疫情令大家都無得外遊、行街,所以好多夫婦或情侶都有呢個局面 ...
我地其實間中都有一齊去買野, 一齊打機, 有時係我睇電視佢坐我隔離玩電腦..
不過唔係成日, 有時我自己打機, 佢入書房, 佢陪我一齊打機, 要就我打D唔係男人鐘意的遊戲, e.g. overcook, mario咁, 但佢自己一個打機, 佢可以打D佢男人既遊戲 (e.g. FIFA 之類), 所以有時佢會叫我自己打...

有時佢會話我好似小朋友咁, 成日想佢注意...home office時, 有時我會去書房聊下佢...
可能我心底裡, 其實好唔想愛情變成親情...

男爵府

arron媽 發表於 20-12-16 16:26
你地呢種相處模式, 係我同廿幾歲仔仔的模式, 我都尚且覺得「冷」咗啲, 所以我唔覺得做夫妻咁樣係正常。
可 ...
理想中的婚姻係秤不離陀, 可有若干空間但不能「獨立」<<<我都覺得係咁.
而且我覺得對於一D唔太好的生活習慣, 另一半其實係應該出聲, 而唔係由得佢, 視而不見。但很多網友都話咁樣就變左個呀媽...係管對方...有時我覺得有少少壓抑..

伯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-16 16:43
我地其實間中都有一齊去買野, 一齊打機, 有時係我睇電視佢坐我隔離玩電腦..
不過唔係成日, 有時我自己打機, ...

老實講,就算你話唔嫁只係拍拖,保留拍拖嘅感覺,你會覺得長久嗎?

伯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-16 16:43
不過唔係成日, 有時我自己打機, ...

當對方想結婚時,但你唔想,其實又係會鬧到分手。即使對方認同拍拖,但到老時雙方有無好嘅保障呢?仲有好多衍生出嚟嘅問題要面對,啲嘢唔會單一咁樣發生。

大宅

https://www.thestandnews.com/per ... %E6%84%9F%E6%83%85/

親情只係男人懶得製造浪漫的借口

但係條link入面,呂秋遠係台灣律師,台灣法律,老公外遇,老婆可以索賠,但香港沒有, 香港離婚分身家,係沒有道德判斷,唔理邊個出軌
所以香港女人如果有錢 ,真係唔好結婚,男人有外遇,女人要離婚仲要分錢俾男人

到佢搵外遇,佢都會話同老婆係親情

佢當你係阿媽你o 唔ok?

大宅

kl1 發表於 20-12-16 16:46
老實講,就算你話唔嫁只係拍拖,保留拍拖嘅感覺,你會覺得長久嗎?
結左婚又保證長久? 結左婚男人咪又係可以有外遇

要維繫感情,有冇一齊住唔係重點
相反,一齊住日對夜對仲快厭

伯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-16 16:44
理想中的婚姻係秤不離陀, 可有若干空間但不能「獨立」

你都覺得對方管你有壓力,咁掉轉諗,佢都可能覺得有壓力。大家接受到而唔過份嘅咪算,你可以改變佢幾多嘢?當然有啲嘢違背原則嘅當然要出聲啦!

伯爵府

somesome2020 發表於 20-12-16 16:51
結左婚又保證長久? 結左婚男人咪又係可以有外遇

要維繫感情,有冇一齊住唔係重點

男人可能有外遇,女人亦可能出軌。要睇兩個人嘅心,我講嘅係正常夫妻或情侶心態,唔正常嘅無一定嘅規律或玩法。

大宅

kl1 發表於 20-12-16 16:48
當對方想結婚時,但你唔想,其實又係會鬧到分手。即使對方認同拍拖,但到老時雙方有無好嘅保障呢?仲有好 ...
咪玩啦
結左婚又有乜保障

除非男人有錢過女人好多,離婚係有得分佢身家,否則睇唔到結婚有咩保障

相反,如果女仔有經濟能力,不婚可以唔駛同男人共產。保障返自己啲錢

當然你咁叻搵到富豪,梗係嫁啦

大宅

kl1 發表於 20-12-16 16:48
當對方想結婚時,但你唔想,其實又係會鬧到分手。即使對方認同拍拖,但到老時雙方有無好嘅保障呢?仲有好 ...

而且唔好諗住結婚就唔駛孤獨終老

好多女人都揀個年紀比自己大的男人,男人平均壽命又短過女人,大機會早死過老婆

最緊要係而家,今日開心,太長遠嘅事就唔好諗喇

洋房

如果平時有交流,都係會關心對方
只係可能因為工作關係而作息時間,生活習慣唔同既話就無問題
但如果係好似陌生人咁只係單純合租
咁真係要諗諗大家係咪已經無曬感情

子爵府

回覆 你估我唔到 的帖子

其實我覺得自己人漸長需要既獨立空間都漸多 唔知點解 即係好似2x歲時好鍾意熱鬧 唔停口講野 搵小陣男友/朋友都唔得 多野講到我媽叫我靜啲 到年紀大左 個人都靜埋 好鍾意亦好享受自己睇書煲劇 我老公就鍾意自己睇波睇新聞打機 我地有時都互相8下大家睇緊咩囉 但8下就行開 而每晚都有個共同睇劇/戲既時段 嗰個時間話長唔長 但就成為一個習慣

所以你地有自己獨立時間都好既 每日放工真係想輕鬆下靜下架 因為公司老闆同事已經夠煩 最緊要兩人一齊嗰啲時間係開心咪得囉 重質唔重量 而且睇你形容既老公都係一個好男人 會做家務已經相當唔錯

男爵府

kl1 發表於 20-12-16 16:51
你都覺得對方管你有壓力,咁掉轉諗,佢都可能覺得有壓力。大家接受到而唔過份嘅咪算,你可以改變佢幾多嘢 ...
咁你都講得岩...

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

差唔多都是咁
生活伙伴
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁

尾頁

跳至