夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-16 10:38
兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..
對於大家的壞習慣,或者叫唔同的生 ...

同屋主 無溝通 你有你生活 我有我世界 做咩結婚
婚姻 係我減一半 你減半 才能完整
你有刺時 我有角 如何相知呢

複式洋房

你估我唔到 發表於 20-12-21 09:20
多謝你!
其實都係, 有時我係sofa睇緊電視, 佢都拎部電腦出來坐係sofa睇佢既野, 都叫做係大家坐埋一齊, 有時 ...

無錯啦,咁幾好吖,個d所謂同屋主個d,我個人認為係直情係掂行掂過 眼神交流又無 身體接觸又無,差好遠 ,起碼佢都會係你身邊拎電腦玩,有d直情理都唔理走哂入房啦。好似我老公咁佢都唔浪漫架,但我有有時咪見到邊到地方想去又或者氣氛唔錯既 咪book位 二人世界 ,輕輕鬆鬆 行下去嘆個靚靚下午茶 ,大家心情又好 又可以維繫下感情 又有好野食傾落計 原來男人都鐘意咁,只係有時男人唔會話諗到 咁細,但做落 原來都鐘意 要慢慢發掘下,有時咪自己主動下 ,因為多數dd男人老老實實型 其實都唔多識咁花巧嘢,其實仲好,唔識仲好但真係會忽略左我地d女人感受,但慢慢黎啦等疫情好d

侯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-21 09:20
多謝你!
其實都係, 有時我係sofa睇緊電視, 佢都拎部電腦出來坐係sofa睇佢既野, 都叫做係大家坐埋一齊, 有時 ...

Dream relationship, 2個人一齊只要有一半重疊,另一半係屬於自己嘅,佢無抗拒你,無對你不滿,亦願意陪伴,時間金錢都花你身上,最重要係比空間你,我同另一半完完全全係呢個相處mode, 係我夢寐以求嘅partner 你試下多同已婚朋友傾下就覺得自己幸福架啦

男爵府

開心吸收勳章

我哋都中了7788 兩公婆都唔覺有問題冇hard feeling就ok

平時各自free style 但有需要一齊做嘅事就會一齊做

大宅

兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..

我都中左一兩樣

咁其實每個人都會有自己鍾意而唔健康既野食,講真我讀營養都唔會食晒健康野食,連汽水同薯片食下都俾人窒,我覺得似坐監,咁如果佢飲汽水當水,食薯片當飯食既就會出聲講,結婚有時都有自己放空時間,我煲劇對方未必岩睇,佢迫我打機我都唔鍾意一樣,做返自己舒舒服服,咁都會抽返時間大家傾下計,唔會成晚唔交流⋯⋯⋯ 明白壞習慣會講下,但生活幾十年既習慣好難改晒,講左幾次都改唔到既,唯有有時諗方法令對方個壞習慣無咁壞囉

公爵府

我ok喎,除左食飯嗰part

複式洋房

呢個係好多現代夫妻都面對緊既問題黎

大宅

DHA勳章

我同你講既相反。我哋大部分野都會管對方,佢唔好既習慣我會要求佢改,我都好依賴佢,大部分野會問左佢意見先。食飯有時係佢要求留低小朋友係屋企,兩個出去撐枱腳,係屋企點都一齊食飯。有左小朋友,大家討論既野圍繞住小朋友。小朋友要早入房陪訓,好多時係屋企係零娛樂。臨瞓各自禁下電話,佢會等我禁到攰,我熄mon,佢就熄mon。買嘢就通常一齊行超市,佢會網購零食,我都會。買零食唔緊要,唔好堆到成屋係就得。
其實好睇雙方性格,睇佢肯唔肯改變,你又接唔接受到佢缺點。

大宅

樓主,我同你好似,慘在我嗰隻連同我去超市入貨、家務都唔做,亦唔會陪我打機、同我去街等,大家真係似朋友夾租屋咁,好想離婚,我覺得佢唔需要我,如果分開,佢嘅生活都唔會變,有我只係有人做家務,無我生活依舊。
唔明嘅人會鬧我,個老公又無滾又無打你,咁都想離婚係太誇張,但有相似經歷嘅先會明呢種係每日嘅嘅折磨,真係唔知忍到幾耐

大宅

看完篇文感覺上,樓主想自己有權力去控制另一半但又唔想另一半有同等權力。
應該十不離九。

首頁

尾頁

跳至