自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

個阿媽唔拖著個仔, 由得佢衝出馬路, 好危險!
車Cam直擊:4歲男童突衝出馬路捱私家車撞 彈飛5米墮地受傷|即時新聞|港澳|on.cc東網

荃灣荃景圍發生交通意外,今午(16日)2時許,一名姓楊(25歲)男子駕駛私家車,沿上址往青山公路方向行駛至一燈位時,撞倒一名姓陳(4歲)男童,司機見狀報警。男童頭部受輕傷,由救護人員將其送院治理,意外原因有待警方調查。

網上流傳一段車Cam影片,顯示當時私家車駛至上址燈位,一名男童突然從其家長身旁衝出馬路,被私家車撞至彈出約5米外,倒地痛哭,其家長即時跑上前緊抱事主,同時要求司機及市民協助報警,片段亦到此為止。

男童被私家車撞飛至5米外。

別墅

一定要拖實細路仔 (最難是5-8歲吧, 有咁上下力量若唔大力捉可以扯甩, 又跑得快快地如衝出馬路司機都DUP唔切)

水晶宮

回覆樓主:

應該拖唔切,我試過,好彩捉得住

大家要捉實'手碗"'

侯爵府

好彩個小朋友仲行得

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mickeyeva 發表於 20-12-17 01:19
車Cam直擊:4歲男童突衝出馬路捱私家車撞 彈飛5米墮地受傷| ...

我今早在fb睇到,個阿媽係想拉,拉唔住。個仔一野就衝出去了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章

知唔知個小朋友最後情況怎樣?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

199707100304 發表於 20-12-17 06:57
我今早在fb睇到,個阿媽係想拉,拉唔住。個仔一野就衝出去了。

阿仔咁大個仔(4、5歲)比我打過一次、就係唔拖住阿媽隻手就衝出馬路~

大力嫂攞條藤出嚟打落去pat pat、打完咗佢望住佢阿媽、眼神話 :下咁就打咗喇?

我話唔算我打、我大力打落去佢就立刻喊咗出嚟~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 20-12-17 07:11
阿仔咁大個仔(4、5歲)比我打過一次、就係唔拖住阿媽隻手就衝出馬路~

大力嫂攞條藤出嚟打落去pat pat、打 ...

要佢記住

水晶宮

好彩小朋友冇事

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

呢d 過馬路,玩火等危險野,從小就要教。

琥珀宮

李露眉 發表於 20-12-17 06:18
應該拖唔切,我試過,好彩捉得住

大家要捉實'手碗"'

我都試過,已經拖住,佢突然fing開我隻手自己衝出去,好彩捉得住

男爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

希望小朋友無事

珍珠宮

回覆樓主:

自細教小朋友,過馬路一定要拖住大人,無論條路有無車,慢慢習慣,臨過馬路一定會停,等大人拖

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女就4歲,我離馬路一段距離,已經要叫佢拖實媽咪或我已用力捉實佢!

琥珀宮

怪獸青BB 發表於 20-12-17 08:04
自細教小朋友,過馬路一定要拖住大人,無論條路有無車,慢慢習慣,臨過馬路一定會停,等大人拖
...

其實係小朋友個腦部未發展完成,控制唔到自己,所以佢地先會突然做出呢啲行為
所以接近馬路,或等過馬路時都要拖到實

男爵府

司機都黎唔切停

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mickeyeva 發表於 20-12-17 01:19
車Cam直擊:4歲男童突衝出馬路捱私家車撞 彈飛5米墮地受傷| ...

呢種情況司機會唔會俾人告?

公爵府

回覆樓主:

我未到馬路邊就要拖住,教小朋友唔準企咁出,怕人撞到佢。
想問大家如果係片中個媽應該要點做,佢衝去扶起小朋友,企左陣帶小朋友上返行人路,唔係應該唔好掂傷者咩?應該叫佢訓係原地?

首頁
12345...8

尾頁

跳至