心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

2021勳章

曾經有碟炒牛河出現係個我既中學時期

以而家角度去睇碟牛河 無論成色、味道同賣相都有待改善 

但以當年讀緊中學既我黎講這些機會………

中學之後 大家各奔東西

所有的印象都隨庸碌既生活而壓在回憶深處 

自己屋企亦都有專屬的福建炒飯 

但味道一日淡過一日 越炒越HEA  

別墅

2021勳章

回覆樓主:

機緣巧合之下 又見番中學時的牛河 

從賣相睇得出呢碟牛河經歷過好多事情 

望落有包裝 有故事 色香味全

而且重點係加左回憶 

相遇之後既三日 牛河既氣味仲留係個腦海中 

但身邊有個坐過鐵達尼號既水手同我講  

"回憶總是美好的 尤其以前得唔到的

好多人都會覺得自己有能力控制得好

可以同時食兩碟、甚至三碟 

但最終都係兩頭唔到岸  

況且你好唔容易先儲到一枱四個人食飯  

唔好因為左一碟餸而放棄其他飯腳"

…………………………………

有些心意 真心不要等某個日子

大宅

回憶總是美好,未曾得到總佔心底一席位

大宅

2021勳章

ShigeoTokuda 發表於 20-12-17 15:28
機緣巧合之下 又見番中學時的牛河 

從賣相睇得出呢碟牛河經歷過好多事情 

明嘅我也是!

複式洋房

回覆 ShigeoTokuda 的帖子

其實可能每個人心入面都有一碟乾炒牛河

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

回憶總是美好
我係車仔麵~
我人生第一次食到車仔麵是 10 歲那年,在屋企樓下街巿內人流不多的角落,細時家境不致於可以成日出街食,每次食都覺得人間美食幾乎連湯都飲埋,幾年後搬屋後甚少返去食,無耐街巿要重組間食店執左,出嚟做野後試過好多間都食唔番嗰種味道
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

牛年勳章 2021勳章

男爵府

2021勳章

usbaby 發表於 20-12-26 06:01
回憶總是美好
我係車仔麵~
我人生第一次食到車仔麵是 10 歲那年,在屋企樓下街巿內人流不多的角落,細時家 ...

你誤解了樓主

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

其實呢無論係牛河,龍蝦刺身,定係屎味朱古力都唔會記得曾經深愛嘅人同事

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

usbaby 發表於 20-12-26 06:01
回憶總是美好
我係車仔麵~
我人生第一次食到車仔麵是 10 歲那年,在屋企樓下街巿內人流不多的角落,細時家 ...

什麼都變, 質變, 人變,口味變, 環境變, 感受變

有曾經, 才有今日的回憶, 是美好的

每當變幻時的歌詞

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊