少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問是否?我識得幾個女仔讀中二,三都係零晨2:00才瞓

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個個係
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

係, 早的初中開始, 遲的高中開始, 夜瞓係大部份年青人的喜好, 2am 唔算好夜, 我高中時都係咁, 一放暑假起碼1am, 3am 都好經常, 因為夜晚好自由

子爵府

係好多年青人都遲瞓, 佢地話夜晚好free

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sumchanma 發表於 20-12-17 18:31
係, 早的初中開始, 遲的高中開始, 夜瞓係大部份年青人的喜好, 2am 唔算好夜, 我高中時都係咁, 一放暑假起碼 ...

我朋友個女就係日日都夜瞓,攪到成面暗瘡,個口又臭,晚晚嘈住我朋友瞓,同佢個女傾又傾過,鬧又鬧過,都係咁

男爵府

係,佢地會覺得好自由。
佢佢地會襯尼D時間去㷛電話粥,㷛劇,上網

男爵府

Irene06 發表於 20-12-17 18:15
請問是否?我識得幾個女仔讀中二,三都係零晨2:00才瞓

係!

大宅

mkmama21 發表於 20-12-17 21:42
係,佢地會覺得好自由。
佢佢地會襯尼D時間去㷛電話粥,㷛劇,上網 ...

係呀!佢哋不停傾電話,細聲講大聲笑,我朋友又要返工,日日唔夠瞓,成日話屋企人唔明佢,半夜三更搞到要嘈交,明明要第2日上zoom,但由於夜瞓,日頭又唔肯起身,我個friend煩爆。

男爵府

我女話日頭啲妹好嘈就心煩,鍾意夜晚靜啲先做功課,及自己野,我老公成日叫我話佢,我會話返老公轉頭,我18,9歲識佢,晚晚都講電話到好夜,收工傾計唔願返屋企,大家都後生過,呀媽講嘅會聽嗎?唔過份就由佢啦!(我都係啲女同老公瞓咗覺先睇電話)

男爵府

我個仔中一,自細習慣要佢早訓。而家 9:45pm 訓。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ckmammy 發表於 20-12-18 09:24

好健康!希望佢保持到,升中後受朋輩影響好大。

大宅

咁早瞓可以做得晒D功課/温到書嗎?

別墅

回覆 Irene06 的帖子

係,其實真係好受同學仔的影响。

男爵府

Irene06 發表於 20-12-18 01:01
係呀!佢哋不停傾電話,細聲講大聲笑,我朋友又要返工,日日唔夠瞓,成日話屋企人唔明佢,半夜三更搞到要 ...

冇辦法!呢個時間係青春期,會有啲反叛。阿爸阿媽叫佢早瞓覺,佢就係越要遲搞對抗。 如果可以就畀佢感受返,畀人嘈住瞓覺嘅感覺,佢冇切身之痛唔會明白, 你同佢講道理,佢會覺得你煩,日哦夜哦!
或者,你可以叫你朋友嘗試由健康方面著手,話夜瞓會好影響健康,生暗瘡、 黑眼圈唔靚女, 腸胃差會口臭等。
另一方面,真係好受朋輩影響,如果啲同學仔夜訓,佢慢慢都會夜瞓, 因為佢哋會覺得夜晚係佢哋嘅空間, 可以安安靜靜咁傾心事,唔會受到屋企人嘅干擾。
但係,如果係因為太多功課做夜瞓就冇辦法啦!

男爵府

Irene06 發表於 20-12-18 11:38

每日一定做曬功課,練一陣琴,打個半鐘機。 夜晚仲有時間睇一陣書/電視。 我個仔無乜溫書, 佢上堂同做功課時已經記曬啲嘢入腦。

男爵府

我仔都係, 今年中一, keep 住9:30pm 上床, 係轉咗用zoom可以唔使咁早起先變到10pm瞓
我覺得要由細勒住, 放假都唔好放鬆, keep住早睡早起, 當然細個時大人都要陪住早起。
如果樓主朋友現在先想管個女會有點難, 反而試下協議個女夜瞓但要保持安靜環境俾大人休息; 另外係無論幾夜瞓都要承諾依時起身上堂; 再由個人形象入手, 但現在唔使見人, 可能個女都唔太重視。

子爵府

中一,12點先肯訓。以前小學都好d,肯10點半訓,宜家叫佢早訓都難

大宅

sumchanma 發表於 20-12-18 14:25
我仔都係, 今年中一, keep 住9:30pm 上床, 係轉咗用zoom可以唔使咁早起先變到10pm瞓
我覺得要由細勒住, 放 ...

佢個囡都唔貪靚,仲話上zoom唔洗返學無人知佢口臭wor

侯爵府

我女中五,十點半瞓。

大宅

YolandaTam 發表於 20-12-18 23:03
我女中五,十點半瞓。

首頁

尾頁

跳至