論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

可否分享經驗?有咩步驟?

大宅

mandalau 發表於 20-12-17 22:17

有,不過要識揀人,同睇彩數。

複式洋房

質素難保證,講到識飛都得,但做就乜都唔得

伯爵府

Raymond.Chan 發表於 20-12-30 21:52
質素難保證,講到識飛都得,但做就乜都唔得
through agent 又何嘗唔係一樣?

複式洋房

yiqiyihui 發表於 21-1-3 01:09

僱主難做

別墅

yiqiyihui 發表於 21-1-3 01:09

Agree. 我係自己搵工人嘅,我有朋支同我講覺得搵agent請信得過啲,但我就唔同意。其實個工人本身都係有agent跟開,只不過係我搵到佢嘅途徑唔同咗

伯爵府

w_lilian 發表於 21-1-4 12:00
Agree. 我係自己搵工人嘅,我有同我講覺得搵agent請信得過啲,但我就唔同意。其實個工人本身都係有agent跟 ...
Exactly
有人求職唔通agent 會refuse咩?
只係差你有冇透過中間人搵到佢之嘛

別墅

alblanc 發表於 20-12-30 13:04
有,不過要識揀人,同睇彩數。

可否pm app俾我?

別墅

可否pm app俾我?

別墅

helper library
我係度自己請左個

別墅

CharlotteChoy 發表於 21-1-5 04:04
我係度自己請左個

之前你再搵agent 做文件?

別墅

Gmawu 發表於 21-1-6 20:29
之前你再搵agent 做文件?

yes ar , 係helper library 度有d link up嘅agent, 我用左佢地果d ,
4980 agent fee (包單程700嘅機票費,文件費,速遞費 ,當地保險,入境簽証費同領事館費用等 尼d basic野, 但唔包接機及驗身) 我都係12月中左右才簽了合約,agent 話要預4月先到港 ,預埋佢隔離都要5月中才融入家中。 所以我建議你請要盡快丫。

別墅

CharlotteChoy 發表於 21-1-8 00:14
yes ar , 係helper library 度有d link up嘅agent, 我用左佢地果d ,
4980 agent fee (包單程700嘅機票費 ...

自帶海外印 收$4980? 算ok?

別墅

CharlotteChoy 發表於 21-1-5 04:04
我係度自己請左個

好簡單 你dl個app
用試用7days, 盡量係試用期內揀姐姐
揀好後你contact 個apps CS,
CS會whatsapp你同你confrim個姐姐
符唔符合要求 。 ok 左後就會做文件
同等簽約。

你係個app 出post , 一出其實都會有好多姐姐text你。 你再揀d 啱心水interview call , 啱先聯絡有關agent 。

我見佢地direct hire 個fee 都經濟,
所以試下。
之前walk in 問過其他agents
自㩗helper 都收我8xxx-9xxx蚊 agent fee,同樣末計隔離費, 機票差價 等等,所以膽粗粗試下。

別墅

Gmawu 發表於 21-1-8 00:22
自帶海外印 收$4980? 算ok?

4980算okay 了, 我計過預埋d 核酸費同
機票附加費同d 雜費加埋可能同大型agent 公司 果d direct hire 比費差不多,可以慳到4千幾蚊 。 都差不多一個月人工。但大前題希望個姐姐好la 。

但印姐 如果未做過training, 好似費用 僱主要俾埋ga bor ..

因為我請果個係菲 。我果個係fresher
agent話佢自己負責返training fee 同考試費果都成港紙都幾千蚊 ga .

別墅

我係度自己請左個

請問這個apps 是揾菲傭only?

別墅

Crystalbee 發表於 21-2-2 11:52
請問這個apps 是揾菲傭only?

有菲 有印

別墅

我自己搵, 自己 interview, 俾緊最低工資
差不多2 年, 姐姐好得, 係醒 , 因應情況自 己安排做D咩先, 自己決定煮咩, 唔需要我煩
因為我媽咪幫我買定3-4 日菜, 姐姐識得煮有葉,易壞個D先
除左家務, 仲會同呀女 做同檢查功課,黙書, 做勞作 , 呀女悶, 佢會同佢焙蛋糕,包餃子 (當然用我錢買材料, 雖然佢唔會買前同我講先, 但我信得過佢)
呀女學校christmas zoom party, 小朋友需各預備christmas food, 姐姐幫佢焙左個 chcoolate cake, 我完全唔知
學校有咩活動, 上堂唔同Zoom link , 興趣班日期, 佢全部跟晒, 佢知得仲多過我
最近仲教呀女自己手洗底褲(呀女7 歲)

我用 Helper Library , upgrade 會員一個月, 可以無限量 contact 姐姐
再用apps既 Agent, 大概2 個月多D 就到香港
成個過程好簡單, 最緊要平

試過4 個唔同agent, 有D朋友介紹, 有D 呢度媽媽介紹, 但請親D 工人一係水都唔識煲, 一係就放假飲到醉晒反屋企。

自此, 我只信自己

大宅

蟹拑腳 發表於 21-2-4 10:54
我自己搵, 自己 interview, 俾緊最低工資
差不多2 年, 姐姐好得, 係醒 , 因應情況自 己安排做D咩先, 自己 ...

你個個係海外嗎?

別墅

回覆 lazy_bobo 的帖子

係, 之前係中東(科威特) 做過, 第一次香港打工, 佢話無論係人工待遇, 假期, 香港都好好多, 所以佢好珍惜份工
姐姐係賓賓

其實同多幾個姐姐 interview , 係會睇到分別,你要記住唔係要一個萬能姐姐, 最重要係姐姐 有無心, 有無 logic, 有無 sense

首頁

尾頁

跳至