懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

kl2618 發表於 20-12-18 12:26
大家好 第一次出post
因為有家族遺傳病基因 所以我喺做IVF+ PGD
試左幾次終於成功懷孕

我而家30週,一直都係諗住政府醫院生
我睇開個醫生冇乜嘢,但係我都有轉過其他醫生睇,只係我覺得睇多一兩個醫生都冇壞,可能佢哋睇到唔同方面既嘢,其實普通醫療中心嗰啲你就咁book都已經有

複式洋房

可以PM我邊個醫生嗎?

複式洋房

我係樓主同一間診所睇其中一個女醫生
由一知道有左 大約6W打去Book
我約平日都已經要個半月後先有期
結構都已經要安排到21W
所以我第一次睇佢都係12W做T21
我一開始已經講明會係公立生
但so far睇左兩次都覺得醫生好好 好細心又有耐性
我自問有左之後都轉過4,5個醫生 最好真係佢
之前約左照結構嗰日突然有事 我打去改期 第一個姑娘話無曬期
到第二日我再打去 另一個姑娘幫我改到
所以我覺安排日期有可能係姑娘幫手 再同醫生講
希望樓主可以搵到個夾自己既醫生

複式洋房

試左幾次終於成功懷孕

不要生氣啊,我看開李天照教授幾好。請問方便pm我那位醫生?我大概估到邊個,係咪短頭髮及戴眼鏡的?

別墅

試左幾次終於成功懷孕

我都係睇過你講嘅醫生,我果個係短頭髮嘅,好有印象,一入到去,仲會話要我等咁耐真係唔意思,好親切同好貼心嘅,但係我睇咗3次就無再去,因為學對上嘅媽媽講一樣,好快就問我bk唔bk照結構,我本身第一胎係流產,到真係生我大仔嘅時候qe比咗期我,到我睇呢位醫生,我係第四胎,而第三胎都係小產咗嘅,我呢d麻煩case 如果qe比期我,我就可能未必做,同埋當時又失業,想留返d錢寧願密d做下產檢見多次bb仲安心,好擔心唔知幾時個bb又會唔會有咩事,又未有胎動

別墅

06150615 發表於 20-12-19 21:30
我而家30週,一直都係諗住政府醫院生
我睇開個醫生冇乜嘢,但係我都有轉過其他醫生睇,只係我覺得睇多一兩 ...

然後有次我問呢個醫生係咪一定要早bk先有,因為我另一個朋友bk唔到結構睇吓有冇機會呢度做,而佢親口答我,其實我哋都想留返d位比我哋嘅客人嘅,當然佢答嘅時候佢好大方啦,但我已經感受到了,從此我就冇再睇!而你問嘅問題,我答返你先,你可以睇吓楊丹梅醫生,不錯的,小説話,多做事,知道你有乜問題,都會同你傾,佢都建議我政府生,仲要鼓勵順產嘅好醫生

別墅

mentcheng 發表於 20-12-18 18:29
雖然你冇開名 但我估我知道你講邊間診所。其實2位女醫生以前都係公立醫院嘅大醫生/研究醫生。我真係唔相信 ...

我當時就係睇到你嘅po唸住第二胎轉去睇佢,最後都發現唔啱自己(emoji)同埋佢好多大陸嘅孖胎客

別墅

試左幾次終於成功懷孕

可以pm那個醫生嗎?謝謝

伯爵府

試左幾次終於成功懷孕

介紹你 高錦安醫生
佢好細心
好用心咁回覆你
照超聲波好詳細

大宅

我都睇你嗰間,一早講話係政府生
無你所講嘅問題
醫生一直有俾期返去覆診
生完醫生仲親自打俾我問我生咗未同BB情況點。我T21、結構都係嗰度由頭跟到尾。
8週去睇第一次已經約到21週先有期做結構。
做結構佢超有耐性
我B唔合作,11點照到點幾出入三次,阻佢食飯都無求其,仍然好有耐性

別墅

thtp 發表於 20-12-20 16:29
我當時就係睇到你嘅po唸住第二胎轉去睇佢,最後都發現唔啱自己(emoji)同埋佢好多大陸嘅孖胎客
...

明白 人夾人 我自己第一胎都係比朋友介紹睇咗個「不負責任」嘅男醫生 。所以我之後遇上呢位女醫生 我真係大大感激 。冇佢支持 或者我今日未必企得返起身 。btw 我到今日都真係冇遇到過/身邊朋友都冇 樓主所講嘅一切,我真係唔想一個咁好嘅醫生比人誤會/或可能當中有任何誤會

男爵府

試左幾次終於成功懷孕

加油,希望你快D book 到個同你夾嘅醫生
可以PM你睇緊嘅呢位醫生?

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我上年26w一直找其中一個產檢、一路個胎size都細、仲寫紙比我返政府兩邊睇政府、同私家隔星期mon體重、仲叫我開醫健通、好好的一個醫生、好细心我12w’同結構搵劉子健醫生

別墅

回覆 mentcheng 的帖子

可以分享一下 醫生點樣幫助你企番起身?

別墅

Liz1234 發表於 20-12-23 16:45
回覆 mentcheng 的帖子

可以分享一下 醫生點樣幫助你企番起身?

Pm 你

男爵府

我睇過短髮嗰位醫生,都算有耐性,但醫生房內嘅姑娘就麻麻哋,好似好green,俾人求其嘅感覺

大宅

yan330 發表於 20-12-23 13:27
我上年26w一直找其中一個產檢、一路個胎size都細、仲寫紙比我返政府兩邊睇政府、同私家隔星期mon體重、仲叫 ...

劉子健醫生仲有冇幫人照結構? 幫朋友問

別墅

回覆 wucrystalwu 的帖子

我2019年都有, 我係12W + 20W 都搵劉子健做, 另外所有產檢都搵樓主講既診所做~我上年時, 係有D 難BOOK, 但同姑娘就下期, 我都試過即日睇到醫生係好好耐性, take care 到我的情緒, 所以次次等得耐我都覺得好值得

而且到後期要密D 睇, 我都仲可以BOOK 到睇到39W ,,,過多一陣我都去左政府生

所以醫生都係人夾人~

複式洋房

我依家23w, 係呢到見到好多好評,睇短頭髮醫生。5w打去bk, 8w睇第一次,臨走前提議我bk定結構,因為好易full, 個時心諗唔洗成本咪霸左個位先。

基於個人理由,我暫時只係去左第一次同結構個次,第一次冇咩野照,都令我一度懷疑醫生係咪真係如某幾個acct所講咁好? 結構個日,我bb唔太合作,有一個位照極都睇唔晒,由上晝搞到下晝,醫生都好好耐性,呢一次令我覺得醫生真係細心有耐性。

如果想去佢地個到產檢, 老實講真心唔易book, 時間由姑娘話事多過由自己話事,呢樣野唔係人人都接受到。樓主既情況未必係醫生不負責任,亦都唔好自己亂咁諗,可以試下同診所再溝通下,可能真係冇咩期先要等咁耐。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 wucrystalwu 的帖子

我上年9月照,仲有結構,我join plan ,做niffy pro加度頸皮,早期結構,之後 加20w結構

首頁

尾頁

跳至