影視娛樂

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

SU213 發表於 20-12-18 22:28
為咗攞第一個徽章, 開一個我都想開咗好耐嘅帖
阿雲嘎, 是一位來自內蒙古鄂爾多斯市的蒙古族歌手, 他喜歡稱 ...

終於有我嘎嘎

男爵府

blee427 發表於 20-12-19 08:42
終於有我嘎嘎

作為嘎妹,好開心香港有人鐘意嘎嘎,佢真係逆天改命,今年仲出左一張專輯,不朽的。the art. 十首歌有八首自己作曲,兩首自己填詞。靚仔真係嘎嘎最小的優點。如果大家有QQ音樂,我可以免費送專輯俾大家,有需要可以PM我。

男爵府

jilin1960 發表於 20-12-19 08:33
特別喜歡聽阿雲嘎唱世界之王

今年雙十一,心島及世界之王表演

https://youtu.be/qMW-CG5LrL0

伯爵府

佢把聲真係好好聽!

男爵府

費玉清跟阿雲嘎真的相逢恨晚,一個退休,一個剛開始有名氣。謝謝介紹

公爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-12-19 00:16
岩岩睇完雙雲唱Phantom條片,有人批評嘎子哥英文發音唔好,有網友話,佢原來在上大學之前連ABC都無學過, ...

下?咁有上進心?我係睇我們的歌先認識佢,初時覺得佢唱歌風格好似唱歌劇類,以為佢出身唔錯,又或者好似周深咁出過國添

我覺得佢好叻,都幾欣賞佢
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

回覆 blee427 的帖子

嘎妺你好 而家肯花心思製作專輯的歌手買少見少。阿云嘎新專輯《不朽的 ·THE ART》除點題曲外,其餘九首都以經典文學為創作背景。(當一切因為疫情停頓,仍不忘看書作曲做專輯)

介紹幾首喜歡的:

以《愛在瘟疫蔓延時》為靈感創作的《我等了你五十一年九個月零四天》
https://youtu.be/yazWbIC907o

以《牧羊少年奇幻之旅》為靈感創作的《牧羊少年》(背景聲還有一百個粉絲合唱)
https://youtu.be/O2DDfwXpavU

以《基督山伯爵》為靈感創作的《心島》
https://youtu.be/yXJwYyFUmU0

有興趣聽其他歌可以PM我或blee427送專輯,前提是有QQ音樂

當然唔少得自資製作的主題曲《不朽的》MV

子爵府

回覆樓主:

第三隻字點讀?

男爵府

Carol999 發表於 20-12-19 10:19
下?咁有上進心?我係睇我們的歌先認識佢,初時覺得佢唱歌風格好似唱歌劇類,以為佢出身唔錯,又或者好似 ...

嘎嘎幼年父母雙亡,由哥哥養大,14歲入文工隊, 16歲一個人到北京,打工4年再考入大學讀書。而大一時,最親的哥哥也病逝,佢仲照顧埋阿嫂同侄仔。但佢唔鐘意成日提身世。佢覺得佢已經好幸運,可以俾人睇到佢,認識佢。唔需要再用自己的經歷去打動人。佢要用自己實力。

男爵府

金三珣 發表於 20-12-19 10:35
第三隻字點讀?

廣東話是加

男爵府

limeandcoke 發表於 20-12-19 10:26

嘎妺你好 而家肯花心思製作專輯的歌手買少見少。阿云嘎新專輯《不朽的 ·THE ...

哈哈哈哈哈,好開心香港有同好。我係因為睇我們的歌,驚為天人。然後了解完,越來越迷

子爵府

blee427 發表於 20-12-19 10:56
嘎嘎幼年父母雙亡,由哥哥養大,14歲入文工隊, 16歲一個人到北京,打工4年再考入大學讀書。而大一時,最 ...
多謝你說出他的背景, 我睇聲入人心係跳睇, 主要睇周深, 但之前都有留意王晰, 嘎子, 鄭雲龍, 那現在留家抗疫, 要睇番嘎子的Youtube 片了。

子爵府

我都鍾意佢

男爵府

香港真係比較少遇到同好,但相信金子總會發光。一開始是喜歡嘎子唱歌,其後是欣賞佢正向丶積極丶努力的人生態度,後來發現人也越來越帥

男爵府

limeandcoke 發表於 20-12-19 11:40
香港真係比較少遇到同好,但相信金子總會發光。一開始是喜歡嘎子唱歌,其後是欣賞佢正 ...

最近真係靚仔到無朋友 可惜疫情,唔係一定睇在遠方。

水晶宮

blee427 發表於 20-12-19 10:56
嘎嘎幼年父母雙亡,由哥哥養大,14歲入文工隊, 16歲一個人到北京,打工4年再考入大學讀書。而大一時,最 ...

嘎子身世真係好可憐,所以佢唱歌真係自帶一種憂鬱滄桑好悲壯嘅情感,呢d感情表達真係扮都扮唔到,佢每粒音每個眼神都係背後有經歷有故事。佢平時談笑好似好口花花咁,但其實feel到佢係一個好真性情好溫暖嘅人,可能佢慣了這種調侃方式去淡化佢本身悲劇感。

我好喜歡睇國內音綜,因為除了那些有後台嘅流量愛豆,國內仍有唔少舞台可以俾真正有才華有實力有努力付出的人向大眾展現自己。

男爵府

我見微博有嗄妹經港珠澳大橋到珠海隔離14日,再上京睇《在遠方》,真心佩服 。以香港現時情況,廣州場應該冇希望

水晶宮

格子同大龍都好夾好好聽, 睇大陸音綜真係好多人好有才華
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

Support you la
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

男爵府

blee427 發表於 20-12-19 11:50
最近真係靚仔到無朋友 可惜疫情,唔係一定睇在遠方。
我都想睇呀,就算無疫情,你肯定買到票?
希望將來香港有越來越多佢既粉絲,來下香港演音樂劇啦

首頁
12345...12

尾頁

跳至