影視娛樂

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

回覆 jilin1960 的帖子

我用蘋果機。先下載QQ音樂,然後開通會員(呢度要用WeChat Pay買會籍)。之後用蘋果account買樂幣,再用樂幣購買專輯
有啲複雜,搞咗好耐先買到。不過真係想支持下,RMB20超值

goldpiglet    發表於 20-12-19 22:15

子爵府

回覆樓主:

嘎~讀"加"定"假"?
原來前面有人說是加. 看了他咁多次都唔識讀.
看聲入人心的節目中.比較出色其中一個歌手.

男爵府

回覆 yanyanmm 的帖子

昨天直播有提過會有《在遠方》綫上版,希望係真

男爵府

回覆 ballonbb 的帖子
粵語嘎字正音係"假",但"加"應該比較接近蒙古名個音

找到這段片,粵語嘎子都唔識讀
https://m.v.qq.com/play.html?&vid=k0850290txi&ptag=v_qq_com%23v.play.adaptor%233

goldpiglet    發表於 20-12-19 22:14

子爵府

limeandcoke 發表於 20-12-19 19:54

謝謝.真係唔係好識讀

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

情人咒係咪佢唱?

子爵府

limeandcoke 發表於 20-12-19 19:54
粵語嘎字正音係"假",但"加"應該比較接近蒙古名個音

係喎.原來讀假.真的很難讀

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 20-12-19 12:47
岩岩癮起又走去youtube搵片睇
阿雲嘎係16歲在內蒙當兵,怕年紀大要返老家,搵出路至隻身去北京由 ...

双云加深深3個惺惺相惜,感情應該幾好, 郑云龙玩遊戲對深深講話要保護他,佢哋唔同組咖!对周深好鬼好!

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

blee427 發表於 20-12-19 10:56
嘎嘎幼年父母雙亡,由哥哥養大,14歲入文工隊, 16歲一個人到北京,打工4年再考入大學讀書。而大一時,最 ...

好慘呀!
初時不太認識佢, 只覺好高大, 對眼有D陰森. 睇完佢同費玉清合唱之後有改觀

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

karenlyk 發表於 20-12-19 13:07
多謝介紹 從未睇過國內的綜藝,係時候去認識一下喇

介绍番: 青春還遊記2,有郎朗范丞丞周深,令人心動的offer 2,都是有周深丞丞.都好好睇. 另外疫情期間睇到郭富城的综藝好似叫我們17歲,都幾好睇.以上內地综藝規模已超越香港制作.

男爵府

fannymama123 發表於 20-12-19 19:59
情人咒係咪佢唱?

係,佢同郁可唯。兩個同一日生日

珍珠宮

Carol999 發表於 20-12-19 15:33
我好欣賞肯努力付出而獲機會嘅人 所以其實我都幾欣賞周深同嘎嘎,真心希望可以繼續保持初心,以正 ...

佢地系好朋友 2個都好努力 好正面

男爵府

回覆 fawong 的帖子

剛開始都覺得嘎子唔笑時樣子有點苦,但疫情閉關咗一輪後成個人氣質唔同晒,眉宇間都舒展開來。
天天向上唱完《老男孩》最後個表情

520回北舞團唱《家》的甜美笑容

子爵府

ZZdaphne 發表於 20-12-19 20:46
介绍番: 青春還遊記2,有郎朗范丞丞周深,令人心動的offer 2,都是有周深丞丞.都好好睇. 另外疫情期間睇到郭 ...

青春還遊記2真係幾好看. 朗朗雖然是世界級的鋼琴家.但原來咁憨直攪笑.拍埋周深楊迪賈玲范丞丞.有時真是笑到出眼淚水.

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

limeandcoke 發表於 20-12-19 22:39
回覆 fawong 的帖子

剛開始都覺得嘎子唔笑時樣子有點苦,但疫情閉關咗一輪後成個人氣質唔同晒,眉宇間都舒 ...

嘎子唱"家"唱得好好聽, 好似講故仔俾小朋友聽咁

另外, 放番段"雲淡風清"嘅新鴛鴦蝴蝶夢先

limeandcoke    發表於 20-12-19 23:20

男爵府

另一首我都好鍾意嘅"歸燕", 濃濃中國古風, 嘎子唱得好好聽, 不過因為呢首歌無任何MV, 所以得歌詞版

男爵府

提起《情人咒》,又介紹一些阿雲嘎主唱的OST:

電影《深夜食堂》主題曲,嘎子和大龍合唱的《都是夜歸人》。好多人都喜歡聲入人心裏的雙云,但其實兩人近半年已沒有在台前合體了
https://youtu.be/PxwjaIFxE04

《陳情令》聶懷桑人物主題曲《清河訣》,現場版震撼人心
https://youtu.be/d8rG7NZUGOU

電視劇《瞄準》同名片尾曲,喜歡阿雲嘎的聲線處理
https://youtu.be/cQb3YlXbHxw

阿雲嘎、郁可唯獻唱電視劇《琉璃美人煞》片尾曲《情人咒》愛,痛之徹骨,覺於肺腑
https://youtu.be/bzwVooPajCE

王者榮耀劉備人物主曲《桃源》,又一神級現埸
https://youtu.be/vu3haBj8D50

男爵府

真係幾開心香港有人喜歡嘎子, 我自己唔算迷佢, 但係真係覺得佢唱歌好好聽, 而且佢真係做到唱咩歌用咩唱腔, 好似香港某位因醜聞纏身而要自我閉關嘅歌手, 唱咗咁多年都係同一個腔.....

嘎子係一個好勤力嘅人, 佢同大哥咁好感情, 除咗因為大哥養大佢之外(佢大哥大佢21歲), 當年佢想去北京讀書, 屋企人都反對, 因為佢已經有份好工, 但係佢大哥知道之後, 就籌咗500蚊俾佢去北京讀書, 嘎子去到北京之後, 因為唔想加重家人負擔, 所以自己打工賺生活費. 到過咗幾年, 去大哥因為肝癌去世, 佢好傷感, 所以之後參加比賽用"哥哥" 呢首歌去懷念哥哥. 而佢唱呢首歌時已經唔會再喊, 因為佢唔想提佢嘅事(上面有嘎妹提過). 但係佢唱得好有感染力, 連當年評判之一蔡依林都聽到熱淚盈眶.

佢仲好肯去學好多嘢作唔同嚐, 例如上面見到嘅京劇, 佢就學完之後扮貴妃. 又著力保存自己民族嘅文化, 好多時都會唱蒙古歌, 例如"希拉草原"、"四歲的海騮馬"等.

佢係一個好努力, 好有正能量嘅歌手, 所以我好欣賞佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ZZdaphne 發表於 20-12-19 20:46
介绍番: 青春還遊記2,有郎朗范丞丞周深,令人心動的offer 2,都是有周深丞丞.都好好睇. 另外疫情期間睇到郭 ...

多謝推介

男爵府

放兩首蒙古歌先
希拉草原

四歲的海騮馬 (呢個歌詞版有中文翻譯)

首頁
34567...12

尾頁

跳至