自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

aidan08 發表於 20-12-20 13:26
呢個我都有印象!當時仲覺得無可能,2019已經衰到貼地,點知今年可以更衰!
...

我當時都係咁諗

琥珀宮

mother904 發表於 20-12-20 17:35
唔止術數師,有政論家都估佢會死於任內,拜登實在太老,而且佢而家個狀態都好似癡癡呆呆咁。其實而家好多 ...

見到賀錦麗塊面發光

琥珀宮

熊熊老婆 發表於 20-12-20 16:34
其實照字面解,出年疫情慢慢就會好!
不過佢最後一句寫住「人民留一半」比較得人驚!
...

有師傅解過,留一半係講人民財富留一半,唔係人命。

goldpiglet    發表於 20-12-20 23:48

象牙宮

其實通勝都有講今年唔好

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

snoopyiu 發表於 20-12-20 16:39
有個星座塔羅師傅好準,去年已經講架啦,連教育改革呀新病毒佢都算到,不過呢個師傅黃既,無謂係到講 :quie ...

你講緊丘品怪談果個!?

男爵府

aidan08 發表於 20-12-20 13:09
我自己睇開流年個師傅,我今日睇返佢對大局勢的預測係錯曬,疫症更係無提過,仲話年底充滿佳像。已經對佢無 ...

因為今年做嘢好辛苦,所以想去睇吓流年
但係都唔知睇邊個好

伯爵府

+3金熱血

熊熊老婆 發表於 20-12-20 13:28
嗰個係通勝

係,通勝

伯爵府

kk2009 發表於 20-12-20 14:24
買左未呀? 仲會唔會去求簽? 我都想買

未買呀,不過都想開始睇定,到時再去求簽,當一個參考

伯爵府

bb2 發表於 20-12-20 17:44
我今年支家宅簽都好準....解簽話我一家今年會好靜...個個乖乖留係房做自己野...原來因為疫情無得出街,連 ...

平安都是福

珍珠宮

2024年龍年勳章

庚子年點會好,120年前八國聯軍,60年前文化大革命。

伯爵府

panda361 發表於 20-12-20 21:00

真係唔到你唔信。希望已經係谷底

翡翠宮

邱悠月 發表於 20-12-20 20:50
平安都是福

感恩

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

panda361 發表於 20-12-20 21:00

咁過咗係咪會好啦

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Mrs9588 發表於 20-12-20 17:22
請問....「人民留一半」是什麼意思?
其中一個講法:

要解讀「人民留一半」的重點就在於,要先了解到底是什麼會「留一半」。將六十首《黃帝地母經》都看過一次後,就能找出答案。會在《黃帝地母經》裡用到「留」這個動詞,都是指農作收成以及六畜牲口的繁殖,所以「人民留一半」在這裡指的是百姓能夠留下一半的農作與牲口的獲益,而不是只有一半的人能存活下來。

在六十首地母經裡,對於人民的死亡是用「卒」、「死」兩個字來描寫,更何況前半段的經文裡有一句「人民漸蘇息」,代表因為庚子年的災難忙了一段時間的人民可以在辛丑年逐漸恢復,如果「人民留一半」指的是會死一半人,那這首經文就前後矛盾,根本不需要解釋。

https://tw.news.yahoo.com/%E5%9C%B0%E6%AF%8D%E7%B6%93%E9%A0%90%E8%A8%80-%E4%BA%BA%E6%B0%91%E7%95%99-%E5%8D%8A-2021%E5%B9%B4%E6%9C%AA%E5%BF%85%E6%9B%B4%E5%A5%BD-110818438.html

侯爵府

aidan08 發表於 20-12-20 13:06
2008比起今年,小兒科好多!

伯爵府

雨潤和適 發表於 20-12-20 22:20
其中一個講法:
要解讀「人民留一半」的重點就在於,要先了解到底是什麼會「留一半」。將六十首《黃帝地母經 ...

希望係咁啦!
年頭我真係諗,最多半年乜都搞掂啩?點知而家好似睇唔到會完的曙光。

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-12-20 19:13
有師傅解過,留一半係講人民財富留一半,唔係人命。

我聽另一個師父講話人民留一半嘅意思係
好多人移民
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

royal_plus 發表於 20-12-20 14:03
有風水先生話香港係年中既時候疫情嚴重到要宵禁,唔比人出街,叫人儲定糧,我儲左一堆結果得個擺。
年尾美 ...

在fb有個風水先生不斷叫人儲糧,仲要叫人儲水等....我有儲d

另外,佢都有講侵侵一定win..... 完全唔準

每日笑一笑    發表於 20-12-20 23:48

子爵府

雨潤和適 發表於 20-12-20 22:20
其中一個講法:
要解讀「人民留一半」的重點就在於,要先了解到底是什麼會「留一半」。將六十首《黃帝地母經 ...

我都係咁諗,冇理由d人死左一半,就會快樂好桑田·之前潘召聰請左位師傅上去,都係咁解

雨潤和適    發表於 20-12-20 23:48

男爵府

回覆樓主:

我有個業餘算紫微既朋友。3年前算到當年黑暴。佢當時話3年後香港會立立亂。叫我地積殼防飢。有可能就放晒美金資產買黃金。當時黃金好似係6。7千蚊一兩。話香港將會冇左成百萬人。但係睇唔到係死人定移民。話以後會調轉以前係大陸偷渡來香港。將會係香港人湧去大陸。全世界都會立立亂。特別係美國。所以先叫我地唔好投資美金資產既野。全球立立亂當然中國唔會例外。但會最快復原。3 年前聽到咁講真係當佢發up風。全球立立亂以為係金融風暴又來了。中國最快復原。以為係因為佢金融結構係封閉所以影響最少。原來一切係指疫情。

首頁

尾頁

跳至