6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM,我真係崩潰了。囡囡過兩日八個月,托賴食嘢唔差,但就係唔肯飲水,以致便秘,前幾日睇咗醫生,醫生話可以比果汁,湯佢飲。於是呢幾日試啦,全部唔飲。
我煲過雪梨蘋果無花果水,開頭飲幾淡跟住就整開我隻更。我試過用b box 比佢飲,用針筒餵,佢好似知道係水/果汁/湯咁全部唔飲。各位有無好方法可以分享下?心很累啦。

禁止訪問

大宅

-CHERYL- 發表於 20-12-21 22:22
有冇係奶粉加埋益生菌?都可以幫到條腸。佢肯唔肯用杯飲野?果汁同湯都唔飲真係頭痛左少少....
...

我全人奶,有加益生菌丫,但都唔肯用杯飲嘢呀。我發現佢係抗拒水狀嘢,但係我D奶就鍾意。真係崩潰呀我。

別墅

ninewest882 發表於 20-12-21 15:50
各位JM,我真係崩潰了。囡囡過兩日八個月,托賴食嘢唔差,但就係唔肯飲水,以致便秘,前幾日睇咗醫生,醫生 ...

我個女都係,雖然話未至於一啖都唔肯飲,但一日只係飲到2oz,一柯大就爆喊,便便勁硬又出血,同你一樣咩方法都試過,今日試燉雪梨蘋果水先肯飲,不過日日燉都唔係咁好,怕比開甜就返唔到轉頭,水樽都買左幾隻,知係水就唔中意推開

大宅

giiisbb 發表於 20-12-22 02:56
我個女都係,雖然話未至於一啖都唔肯飲,但一日只係飲到2oz,一柯大就爆喊,便便勁硬又出血,同你一樣咩方 ...

同路人呀我地試過係佢好肚餓即刻隊支水比佢先,佢飲第一淡知道係水就即刻推開,跟住嘗試繼續隊佢都唔肯飲。後尾比返奶就狂飲

複式洋房

回覆 ninewest882 的帖子

繼續努力繼續試呀! 我仔加固開頭都唔肯飲水,便便好粒粒
有味野就飲,唯有煲甘荀水/粟米水/蕃薯水/蘋果水/雪梨水之類俾佢
過咗個零月,而家佢都開始肯飲d水,食麵包/餅好乾肯飲到100ml水tim
平時一得閒玩緊都可以隊個樽俾佢,飲到兩啖都好

大宅

回覆樓主:

我個仔九個月前都係,用過唔同既杯,都係唔肯,水,湯,果汁乜都唔要,為有浪費都好,水就日日隊下,果汁就奈唔奈開畀佢飲,會無啦啦突然肯飲20-30ml.水又會無啦啦分2次肯飲100ml。

洋房

ninewest882 發表於 20-12-21 15:50
各位JM,我真係崩潰了。囡囡過兩日八個月,托賴食嘢唔差,但就係唔肯飲水,以致便秘,前幾日睇咗醫生,醫生 ...

原來有咁多同路人,我個女完全一樣,我都好擔心佢啲便便。我又要番工,最驚工人無咁神心,肯經常俾水佢飲。

大宅

TPK34101 發表於 21-2-3 07:43
原來有咁多同路人,我個女完全一樣,我都好擔心佢啲便便。我又要番工,最驚工人無咁神心,肯經常俾水佢飲 ...

JM,而家我囡到而家都係肯飲少少咋日日煲蔗水,蘋果雪梨水比佢飲,同埋我而家有一餐固體係湯面,叫做改善左好多了D便便。

大宅

ninewest882 發表於 21-2-3 11:36
JM,而家我囡到而家都係肯飲少少咋日日煲蔗水,蘋果雪梨水比佢飲,同埋我而家有一餐固體係湯面,叫 ...

奶樽飲啦!慢慢就習慣飲水,加吸管奶嘴,

洋房

JM,而家我囡到而家都係肯飲少少咋日日煲蔗水,蘋果雪梨水比佢飲,同埋我而家有一餐固體係湯面,叫 ...

請問點樣係湯面法呢?點樣煮呢?佢會飲埋啲湯嗎?我個女唔喜歡食稀既野,鐘意食傑野。

大宅

TPK34101 發表於 21-2-4 07:36
請問點樣係湯面法呢?點樣煮呢?佢會飲埋啲湯嗎?我個女唔喜歡食稀既野,鐘意食傑野。
...

你囡囡而家幾大呀?
如果你想傑身D可以用破壁機打個湯底,我就「紅衫魚豆腐蕃茄薯仔湯」,所有料打埋一齊最尾個湯都好濃下,但穩陣起見都要隔一隔渣(驚碎骨)
如果普通湯嘅質地就唔洗用破壁機啦,我就煎煎條魚跟住入魚袋加所有料滾佢半個鐘,當然味道冇咁濃。
跟住我整曬冰磚,日日就mix and match 咁,例如今日番茄牛肉湯面,聽日南瓜三文魚湯麵,我係萬寧baby買嘅BB日本素麵同烏冬。我囡就好鍾意食,你不妨試下

別墅

我仔最初都唔肯飲水,連果汁(一田)都唔肯飲真係要同BB鬥耐性,每日飲到1,2啖甘試,最初差唔多每日整瓶果汁倒鬼咗佢戰鬥咗我好耐...中期試過一次俾好多小食(餅/波波米...)等佢口乾飲多兩啖後期,9個月左右,我轉左鴨咀水壺俾佢自己學飲果汁水,可能個衰仔覺得自己飲水好叻咁,1日至少170ml

別墅

同埋你驚BB唔飲水係因為便秘?如果最初搞唔掂飲水,可以買益生菌加落奶度幫個BB先,然後先慢慢Train佢飲水/果汁,佢唔飲水/果汁都自己都唔會太擔心先

大宅

我女而家8個月 又突然間唔肯再飲水呀
之前用開飲管樽 而家羹 針孔 奶樽都唔飲
蘋果水試埋 都唔飲
我都好擔心呀

大宅

我個仔五個月開始加固,初初一啖都唔肯飲,每日照隊俾佢,慢慢由一日飲10ml到一日100ml,捱到差唔多八個月,突然之間肯飲水,呢排天氣熱,佢一日可以飲700-800ml

大宅

smiletkl 發表於 21-3-29 13:39
我個仔五個月開始加固,初初一啖都唔肯飲,每日照隊俾佢,慢慢由一日飲10ml到一日100ml,捱到差唔多八個月 ...

好羨慕呀

洋房

我女都係
不過我將水樽 帶到play area
放近玩具
之後佢玩 見到個樽啲動物 (combi lakumug)
開始想要個樽
我之前開比佢飲
佢一開始唔要 but之後開始飲少少
之後慢慢 慢慢 就會飲
佢食嘢個時
我會將水樽放係桌面
佢會慢慢見到 之後又會想要

慢慢一日一日 try下 佢會接受(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至