家庭理財

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

大宅

abinayams 發表於 20-12-31 12:08
回覆 gogobbw 的帖子

1.可一股股買,分散風險,就算 baba咁跌,我只得20股,唔入肉,重有十幾隻係升既。2. ...

想請教tesla 想入,新手,想少注入,現價過700 係唔係風險太高? 有人建議我"做空" ,我唔知係咩

禁止訪問

大宅

ka_ka_KK 發表於 21-1-4 18:11
做空即係買跌,極度不建議,做空tesla同自殺無分別

即係買熊證?

禁止訪問

大宅

ka_ka_KK 發表於 21-1-5 10:43
美股無熊證呢樣野,但可以直接買跌,即係隻股跌4%你就賺4%,比率同買正股一樣
另外仲有一種沽空方法,買put ...

我見牛友一張張甘買 call/ put, 我初哥,睇下算,心理壓力好大甘

大宅

gogobbw 發表於 20-12-30 18:58
有買過少少 不過吾多
其實尾股有咩值得玩既地方 好過港股

美國科技業好發達,夠創新,未來發展潛力好高
基本上揀岩公司,升真係時間問題,呢一年美市經歷過熊市,好多美股都仲翻左成倍
好多全球行業龍頭公司都有係美股上市,選擇多港股好多,玩過真係返唔到轉頭

大宅

ka_ka_KK 發表於 21-1-4 10:38
講中晒point美股真係好好賺,希望有更多jm一齊玩,一齊討論

道指、納指、標普都有etf,仲有1-3倍槓桿選擇

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ka_ka_KK 發表於 21-1-4 10:38
講中晒point美股真係好好賺,希望有更多jm一齊玩,一齊討論

美股係初哥,末買過,請指教,有咩要留意?見銀行要填好多form,才可開始買,冇心機填,就從末開始入貨

禁止訪問

別墅

ka_ka_KK 發表於 20-12-31 11:45
富途,我覺得仲易睇過港股

對比美國劵商app,富途反而仲好用

大宅

回覆 cpmummy 的帖子

學下面講開富途/SOFI 簡單好多, 後者免手續費, 但開戶等成個月, 牛牛要收USD1 好似, 但好易用, 過款用EDDA 好快
最不建議用銀行, 手續費百幾蚊一次交易, 尤其美股每次買少少分注, 手續費好金

不過我開左美股戶口甘耐都未敢入市, 我港股都玩唔掂, 搞搞下又錯過左低價...睇住TESLA 升升升

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

littlefire 發表於 21-1-6 18:17
回覆 cpmummy 的帖子

學下面講開富途/SOFI 簡單好多, 後者免手續費, 但開戶等成個月, 牛牛要收USD1 好似, ...

我都係,睇左一段時間都未敢入手

大宅

ka_ka_KK 發表於 21-1-7 10:32
以前都用過sofi,免手續費好抵,但交易勁lag,經常入貨都要排隊,結果偷雞不著蝕把米,就無再用了
...

死啦,仲hkd 轉左usd 添,如果好似tesla 哩d 秒秒鐘唔同價位甘排得黎米入唔到??

大宅

國民A 發表於 21-1-7 19:40
我都係,睇左一段時間都未敢入手

有冇心水? 我用富途牛牛見到好多唔知係乜既公司一晚升100% 好痴線, 當炒既tesla Nio Ptt 又好似過山車甘

男爵府

littlefire 發表於 21-1-7 20:11
有冇心水? 我用富途牛牛見到好多唔知係乜既公司一晚升100% 好痴線, 當炒既tesla Nio Ptt 又好似過山車甘 ...

其實我都只係想買指數咋,個股無膽買

禁止訪問

大宅

ka_ka_KK 發表於 21-1-8 10:17
係呀,我自己就唔中意,寧願比少少手續費都係返牛牛
你可以試下先個感覺先既,我個人覺得如果係穩定月供不 ...

牛牛係唔係1 usd 一次交易?

sofi 我得1 萬hkd 轉左usd 同佢送果股AAPL, 現在只夠買一股TSLA

個低位同我擦身而過,冇入,之後勁升冇膽入,感覺蝕左個宇宙

首頁
12345...10

尾頁

跳至