婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家朱古力瘤要幾多cm,政府醫院先會用手術處理?

別墅

izaki524 發表於 20-12-21 18:28

我剛剛做完朱古力瘤微創手術,右邊卵巢4cm,但因為影響到我腰同背痛,所以我決定做手術,私家做8萬。我估政府醫院有排,因為非緊急

大宅

Tiffanylong 發表於 20-12-21 22:09
我剛剛做完朱古力瘤微創手術,右邊卵巢4cm,但因為影響到我腰同背痛,所以我決定做手術,私家做8萬。我估政 ...

請問一發現就決定做手術?JM保重身體,好好休息!

別墅

izaki524 發表於 20-12-21 22:10

我係,星期五一照到,醫生話係腫瘤不會自己消失,但就冇force我一定做手術,因為我覺得有影響我心情和身體問題,就好快決定下星期四做手術,過程都冇咩痛,手術完,當日巳落床行,第二日出埋院,在家抖咗兩三日,之後如常生活

別墅

izaki524 發表於 20-12-21 22:10

我睇過好多資料,要唔要做手術好睇你個瘤幾大,如果細過4cm,有D醫生會開藥吃住控制生長,但要長期keep住check,如果大得快就要考慮做手術。

仲有,朱古力瘤復發率十分高。

大宅

Tiffanylong 發表於 20-12-21 22:16
我係,星期五一照到,醫生話係腫瘤不會自己消失,但就冇force我一定做手術,因為我覺得有影響我心情和身體 ...

多謝晒JM分享,去政府醫院問左先,婦科醫生係話轉介去政府睇!私家未必負擔得到

大宅

Tiffanylong 發表於 20-12-21 22:19
我睇過好多資料,要唔要做手術好睇你個瘤幾大,如果細過4cm,有D醫生會開藥吃住控制生長,但要長期keep住che ...

婦科檢查check到有幾粒,最大3.幾cm

別墅

izaki524 發表於 20-12-21 22:20
多謝晒JM分享,去政府醫院問左先,婦科醫生係話轉介去政府睇!私家未必負擔得到
...

點都好,排咗期先,最重要自己唔好甘擔心,保持心情愉快,記得保暖,少飲凍野。

別墅

izaki524 發表於 20-12-21 22:21
婦科檢查check到有幾粒,最大3.幾cm

不過提醒你,如果你未生B而又想生小孩,朱古力瘤有機會阻礙你受孕

大宅

Tiffanylong 發表於 20-12-21 22:22
點都好,排咗期先,最重要自己唔好甘擔心,保持心情愉快,記得保暖,少飲凍野。
...

都係呀,多謝你,知多D冇咁擔心!

大宅

Tiffanylong 發表於 20-12-21 22:09
我剛剛做完朱古力瘤微創手術,右邊卵巢4cm,但因為影響到我腰同背痛,所以我決定做手術,私家做8萬。我估政 ...

係咪即日做完走得?

別墅

wingwing531 發表於 21-1-1 15:03
係咪即日做完走得?

不是,3日兩夜,我提前一晚入院,第二朝一早做微創,即日可落地,第三日中午出院

大宅

Tiffanylong 發表於 21-1-1 18:07
不是,3日兩夜,我提前一晚入院,第二朝一早做微創,即日可落地,第三日中午出院
...

因為我都諗緊做唔做手術,有小朋友照顧,要計下日子,係喎!原來要前一晚入院

別墅

wingwing531 發表於 21-1-2 13:50
因為我都諗緊做唔做手術,有小朋友照顧,要計下日子,係喎!原來要前一晚入院
...

早完至少休息四日,微創都會痛,我記得我做完麻醉過咗真係好痛好似十級M痛咁,表面傷口唔大但係裏邊其實創傷好大所以會痛,行路要好慢

別墅

izaki524 發表於 20-12-21 18:28

政府基本上有都會建議你用微創手術切咗佢,除非你已經懷孕,因為朱古力瘤係因為月經倒流去某d位置,如果懷孕期間冇嚟月經正常會縮水

別墅

你地做完朱古力瘤手術, 一年後會唔會有時候感覺卵巢位置不舒服?

大宅

回覆 shirley_ok 的帖子

見完醫生話唔洗做住,觀察住先。

別墅

izaki524 發表於 21-1-25 19:25
回覆 shirley_ok 的帖子

見完醫生話唔洗做住,觀察住先。

可以試下食中藥同浸腳,早d訓

大宅

shirley_ok 發表於 21-1-25 19:47
可以試下食中藥同浸腳,早d訓
我都試下先,謝謝!

別墅

lottleworld 發表於 21-1-25 14:44
你地做完朱古力瘤手術, 一年後會唔會有時候感覺卵巢位置不舒服?

我就係咁。一年後復發。

首頁

尾頁

跳至