自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

obligation118 發表於 20-12-21 21:40
其實你講得岩,莫講話對方攞住張錢去唱,佢袋完500落袋攞再攞100蚊出黎,都可以屈人....我屋企人諗住睇埋 ...

你屋企人無唸過對方咁衰,咁唔老實
唯有以後小心d,經一事長一智,下次就識得提防

珍珠宮

畀面勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 21:32
100蚊洗乜拎去唱啊?連80蚊都無?

咪係囉,都講唔通啦!擺明呃人好衰囉

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

點會冇cctv呀?街市都已經有裝啦!何況商場一定有裝,而且佢去邊間唱錢去埋個間舖頭查點都查到。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

obligation118 發表於 20-12-21 21:32
其實預左追唔返,警察都未必幫到,更何況網民?講出黎係想大家提防,特別經濟環境咁差情況下,騙徒手法層 ...

如果我確實真係比咗500蚊佢、我一定報警搞大佢~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

auhiyo 發表於 20-12-21 21:47
點會冇cctv呀?街市都已經有裝啦!何況商場一定有裝,而且佢去邊間唱錢去埋個間舖頭查點都查到。
...

x 2

所有店舖如果有裝cctv、一定最少有一個對住收銀、睇下客人有冇比錯錢、不用爭拗~

如果冇、間店舖一定有問題~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主:

呢d情況要報警
唔好畀佢繼續

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我屋企人走返去商場搵檔主口中所謂唱錢嘅店,問左店主,根本無人攞500蚊去唱

當時個檔主攞住張500就跑左出去話「唱」,好明顯係「唱」嘅途中換左

琥珀宮

obligation118 發表於 20-12-21 21:09
話說今日屋企人買野,身上咁岩冇散紙,俾$500買$25蚊野。為左唔好找咁散,就俾左$505

檔主話冇錢找,拎埋 ...

建議報警,雖然未必攞得返錢,但起碼打擊到不法之徒,警方有紀錄,如果繼續有苦主,就會關注呢間店並調查。

侯爵府

obligation118 發表於 20-12-21 21:37
不過佢地收晒檔,隔左日報黎都冇用,而我屋企人當時冇報嘅原因,係就算警察到左,對方都會抵賴。冇證據嘅 ...

冇用都照報警,搞下佢吾好咩?等佢知道D客吾怕佢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

obligation118 發表於 20-12-21 21:51
我屋企人走返去商場搵檔主口中所謂唱錢嘅店,問左店主,根本無人攞500蚊去唱

當時個檔主攞住張500就跑左出 ...

報警吧~

最少等佢下次都唔敢、少些人被騙~

買基金真係好傷

伯爵府

大力大力 發表於 20-12-21 21:49
x 2

所有店舖如果有裝cctv、一定最少有一個對住收銀、睇下客人有冇比錯錢、不用爭拗~

個啲係商場中間租檔嘅檔位,問左商場保安,個個位冇CCTV

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 21:45
你屋企人無唸過對方咁衰,咁唔老實
唯有以後小心d,經一事長一智,下次就識得提防
...

係,聽我屋企人講對方好斯文,陰聲細氣咁,點知係冇樣睇

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 21:40
係,特別去街市買送,無CCTV,我次次俾大銀碼錢都會講唔好意思,我得500蚊,請問有得找嗎?對方就唔敢混水 ...

me2, $50以上我都會畀錢時提一提個銀碼,費事有咩誤會,大張紙幣如 $500 就更加會問定收唔收先至買

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 21:32
100蚊洗乜拎去唱啊?連80蚊都無?

你講得岩,做生意真係唔會連80蚊都冇得找

我屋企人話檔主當時仲話面額咁大,點知「唱」完返黎,500變100,任得佢講

大宅

xoxonphy 發表於 20-12-21 21:20
應該企硬報警 警察到黎搞一搞佢就做唔到生意
附近冇cctv?

下,點解會話冇證據?叫警察黎check cctv囉,證據?法庭咪證據囉

大宅

其實咁都當係OPBD case 點會話無證據架,比我聽日拉多幾個屋企人落去同佢嘈,叫個負責人出嚟同你講

伯爵府

熊熊老婆 發表於 20-12-21 21:39
下次影低張500蚊,攞去買嘢,再試多一次!再錄埋音!如果佢又係咁即刻報警!
我聽過幾次啲街市係咁樣呃 ...

係,大額銀紙500、1000要影低銀紙號碼,就算警察黎到係佢身上搵到,都對得返號碼做證據

伯爵府

伯爵府

熊熊老婆 發表於 20-12-21 21:39
下次影低張500蚊,攞去買嘢,再試多一次!再錄埋音!如果佢又係咁即刻報警!
我聽過幾次啲街市係咁樣呃 ...

去街市都驚驚地,所以如果有500大紙,我會去增值左100-200先

唱細啲錢,先唔會蝕得咁甘

珍珠宮

樓主,到底果度有冇CCTV?有嘅話可以即刻報警。

首頁
12345...17

尾頁

跳至