自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

obligation118 發表於 20-12-21 21:28
問題係冇證據,警察就算黎到搜身,搜到佢有500,佢可以話本身就係佢嘅,所以呢啲無對証嘅情況下好難搞,冇 ...

警察可能會要佢去返換錢嘅店舖對質

複式洋房

回覆 spikenard 的帖子

收錢果陣我睇得好清楚係100蚊,
亦都有同佢講:收你一百零五蚊,
咁啱我無20蚊紙,
10蚊同5蚊都好少,
因為另一位同事聽朝開早,
我驚佢無散紙就喺佢收工前俾哂啲10/20佢拎走~
我找番$80,佢就話:我唔係俾500蚊你咩?我馬上連錢箱都搬埋俾佢睇,入面無500蚊紙咁已經可以肯定佢無可能俾過500蚊紙我
大家唔洗話我袋起500蚊呃人錢,我唔會做呢啲嘢,
我哋做生意絶對老實同公道,
我哋做農場,每天好早入農場打點再出油塘開檔又要收好夜,然後再搵啲香港製造高質素產品俾大家選購,
香港製造既產品成本高好多,
我哋有咁既心態去經營,又點會賤格到呃人錢去壞自己招牌?同埋破壞自己人格?
我哋做街坊生意,做熟客生意,呃人以後又點樣面對大家呢?
我哋既利潤好少,已經受到疫情影響苦苦經營,
點知仲要碰上呢種被抹黑既事,真係慘到爆

複式洋房

回覆 VCBB小天使 的帖子

一定會,所以最好去報警還我哋清白

別墅

obligation118 發表於 20-12-21 21:28
問題係冇證據,警察就算黎到搜身,搜到佢有500,佢可以話本身就係佢嘅,所以呢啲無對証嘅情況下好難搞,冇 ...

你有冇試吓啊?

報警又唔洗錢,話唔定佢一聽到你話報警就驚到拿拿臨話找錯錢呢

佢都怕你阻止佢做生意架

子爵府

回覆樓主:

所以比五百買野,我每次都會出聲的

複式洋房

回覆 xoxonphy 的帖子

你好,我係店主,唔怕佢阻我,事關我哋清白從來無做過呃顧客既事
我當場將錢箱俾過事主睇係無500蚊,
所以最好報警睇cctv如果睇到事主係俾$100
唔該喺度同大家公開澄清我哋係老實商人

停止妄語抹黑行為

複式洋房

回覆 PINK2007 的帖子

你好,我係店主,其實我收佢錢時有講:收你$105、只係佢由頭到尾喺度講電話,似乎並無留心自己俾過咩錢,而家就不停抹黑我哋係呃人,話我哋係找錢騙案!咁樣公平嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 21:40
係,特別去街市買送,無CCTV,我次次俾大銀碼錢都會講唔好意思,我得500蚊,請問有得找嗎?對方就唔敢混水 ...

我前兩日買菜一時唔記得, 啲菜已經 秤咗 ,得一張500蚊紙,我都問佢有冇得找先, 冇嘅我就行入去佳寶度唱咗先出嚟買過
總有離別的時候

男爵府

spikenard 發表於 20-12-22 00:05
你有冇覺奇怪,無20蚊紙走去唱?可以用10蚊紙或硬幣

你諗吓,再回帶,你平時做開生意的你,會唔會遺忘左d ...

我都試過俾魚檔咁呃錢將軍澳尚德街市

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

未睇到店主留言之前,我已經覺得樓主怪怪地,被人呃,仲要個騙徒喺自己面前,正常咁嘅情況之下係人都會報警,但係當大部份 JM都叫樓主報警,樓主又多多籍口唔做,又話冇cctv影到,又話冇証據,其實有冇証據應該係警察去查,唔係樓主自己講,會唔會樓主屋企人根本唔 100%肯定自己真係俾咗$500所以唔想報警呢?再加埋店主話樓主屋企人銀包入面仲有張$500,我就更加懷疑可能樓主屋企人真係有機會記錯咗,當然你屋企人可以有好多張$500紙喺銀包,但點都係疑點之一。而家都係各有各講,咁不如真係去報警,希望可以查到真相,咁對大家都好。

男爵府

豬君農園 發表於 20-12-22 00:19

$100都要走去人地舖頭唱,好難講得通

如果你無收過,今次就當買個教訓,以後唔好拎住人錢去唱,同埋收錢小心啲

如果你有收過,樓主蝕咗$500,佢當買個教訓,以後自己唱錢,比錢時小心啲

呢啲口同鼻拗嘅嘢,無結果

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

豬君農園 發表於 20-12-21 23:16
各位好
我係豬君農園店主Andrew
首先我想講,我哋做生意手法老實

樓主,檔口老細話全程有 CCTV 㗎喎,佢話係去 colour mix 舖換錢,你有問攪清楚商場有無 CCTV 同埋你屋企人問返換錢間舖頭係邊間呀

現在有二個唔同版本喎

利申:我二邊都唔識

公爵府

BK Milk勳章

立夏 發表於 20-12-22 01:15
$100都要走去人地舖頭唱,好難講得通

如果你無收過,今次就當買個教訓,以後唔好拎住人錢去唱,同埋收錢 ...

如果店員都叫樓主去報警既我相信店主多d,而且大本型更加有cctv影住,我唔相信店主又攤檔去店舖唱錢一部cctv都影唔到law。

大宅

豬君農園 發表於 20-12-22 00:19

有時啲客甚至自己傾緊電話真係會唔記得咗自己做過乜,何況樓主都係聽家人轉述事情,會唔會係有咩誤會。既然檔主都建議你報警,店舖又有cctv,你真係報警啦

大宅

tsmtang 發表於 20-12-22 01:15
未睇到店主留言之前,我已經覺得樓主怪怪地,被人呃,仲要個騙徒喺自己面前,正常咁嘅情況之下係人都會報警 ...
係囉,樓主又話入埋唱錢間鋪問,冇人入過嚟唱錢,但係檔主連入邊間唱錢都講埋,加上colourmix收銀位一定有cctv,件事好易查姐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tsmtang 發表於 20-12-22 01:15
未睇到店主留言之前,我已經覺得樓主怪怪地,被人呃,仲要個騙徒喺自己面前,正常咁嘅情況之下係人都會報警 ...

係啦,檔主話有 CCTV,但樓主屋企人又話無 CCTV,奇實,有無都好,五佰蚊我一定會當場報警

公爵府

其實會唔會樓主屋企人自己記錯咗?有時一日之間買好多嘢會記錯,我今日去咗唔同舖頭買嘢,而且又趕時間,last果間我買佰幾蚊嘢,佢找幾拾蚊比我果陣,我都諗唔係找返三佰幾咩?然後再閃返比錢佢果下,我只係比兩張一佰蚊佢咋喎,佢啱喎!我先醒起$500之前已經用咗,有時真係會記錯都唔奇。好彩我冇講出口質問個人點解唔係找三佰幾蚊咋,所以我都鐘意用電子貨幣,如果香港乜舖頭都用電子貨幣幾好呢?

男爵府

如果報警,警察查案會問colourmix 攞cctv睇,咁謎團就會解開啦!

伯爵府

我兩邊都吾識,我自己做sales的, 無$20去唱錢平常, 要睇同隔離左右熟唔熟, 同埋有時又唔想找$10$5俾人!找哂俾人咁下一個客點找錢。

男爵府

auhiyo 發表於 20-12-22 01:19
如果店員都叫樓主去報警既我相信店主多d,而且大本型更加有cctv影住,我唔相信店主又攤檔去店舖唱 ...

未睇cctv,兩邊都唔需要去相信,“相信“呢樣嘢太主觀

如果未有cctv影片,我個人就以邏輯去分析

大把人一有事就叫對方報警,呢句說話唔代表有做定無做

除非而家肯定有cctv影片,否則口同鼻拗,無結果。雙方自己當買個教訓,以後收錢同俾錢小心啲

首頁
23456...17

尾頁

跳至