自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果肯定自己係俾505,一定要check cctv,
我喺「佳x」都試過,原本聲大夾惡嘅收銀姐姐睇完cctv後,死死氣咁講:唔好意思

珍珠宮

obligation118 發表於 20-12-21 21:59
係,大額銀紙500、1000要影低銀紙號碼,就算警察黎到係佢身上搵到,都對得返號碼做證據
...

好醒啊!呢招厲害

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Acaciacacia 發表於 20-12-21 22:05
樓主,到底果度有冇CCTV?有嘅話可以即刻報警。

屋企人問左,係商場中間,個個位冇CCTV,因為係臨時檔位,個個位冇閉路

珍珠宮

obligation118 發表於 20-12-21 22:10
屋企人問左,係商場中間,個個位冇CCTV,因為係臨時檔位,個個位冇閉路

噢,咁真係慘!個檔主太冇人格,咁樣騙錢,不如去搶,好離譜。

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 21:40
係,特別去街市買送,無CCTV,我次次俾大銀碼錢都會講唔好意思,我得500蚊,請問有得找嗎?對方就唔敢混水 ...

我都會特登講我比500蚊你,對方又好自然 複述我收你500蚊

街市好多奸商

伯爵府

Acaciacacia 發表於 20-12-21 22:12
噢,咁真係慘!個檔主太冇人格,咁樣騙錢,不如去搶,好離譜。

係,佢有晒手法,分分鐘並唔係走去唱錢(因問過佢口中店鋪,店員話根本冇人唱錢),而係行開調包。

明白依家市道差,佢咁樣呃人,都唔方做得長......

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-21 22:09
好醒啊!呢招厲害

本身呢啲找錢騙案係舊招,上世紀都發生過嘅舊橋,唔知係咪經濟轉差,估唔到呢啲無恥之徒又出番黎,只能用呢啲方法保障自己

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆 obligation118 的帖子

建議樓主報警。
就算告唔入,如果間嘢經常用呢啲手法呃錢,多啲人備案,佢哋最終一定會自食其果的。

公爵府

obligation118 發表於 20-12-21 21:37
不過佢地收晒檔,隔左日報黎都冇用,而我屋企人當時冇報嘅原因,係就算警察到左,對方都會抵賴。冇證據嘅 ...

我會照報。個個都甘諗,咪助長佢囉

happylife28    發表於 20-12-22 03:30

水晶宮

obligation118 發表於 20-12-21 21:09
話說今日屋企人買野,身上咁岩冇散紙,俾$500買$25蚊野。為左唔好找咁散,就俾左$505

檔主話冇錢找,拎埋 ...

點解唔報警

複式洋房

各位好
我係豬君農園店主Andrew
首先我想講,我哋做生意手法老實
相信好多熟客都會認同
我哋不屑更不需要靠呃靠氹去經營
從我哋只售賣農場自家產品及香港製造產品
而不賣成本較低的大陸產品可以相象得到我哋既經營方針同手法
至於今晚的事主,我希望你去報案
因為由你俾錢到我入colour mix舖內都會有CCTV影住,就可以證明我無袋起你既錢,
也有唱錢俾我既職員可做證人
Colour mix職員也數得好仔細
就可以絶對肯定你無俾過$500紙
而我將個檔揼低走去唱錢
因為相信大家街坊,反而無擔心過俾你偷嘢
後來我連錢箱都搬俾你睇,我係無$500紙
而我就當場指出你銀包內有$500紙
希望你細心想清楚或數清楚
所以為免其他街坊或網友誤會
請你盡快報警處理

翡翠宮

畀面勳章

豬君農園 發表於 20-12-21 23:16
各位好
我係豬君農園店主Andrew
首先我想講,我哋做生意手法老實

如果你冇收過張500紙,點解要去唱錢?做生意連100元都冇得找?
日日是好日

複式洋房

回覆 mother904 的帖子

因為的確無哂20蚊紙如果去報警就最好
因為colour mix有cctv
可以證實我有唱20蚊紙

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主可以說說你家人是什麼人嗎?

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

obligation118 發表於 20-12-21 21:09
話說今日屋企人買野,身上咁岩冇散紙,俾$500買$25蚊野。為左唔好找咁散,就俾左$505

檔主話冇錢找,拎埋 ...

大本型邊檔,等我閃開唔幫襯,應該要佢即時清機埋數check...如果自己無錯,企硬報警,有一就必有2

珍珠宮

spikenard 發表於 20-12-21 22:14
我都會特登講我比500蚊你,對方又好自然 複述我收你500蚊

街市好多奸商

係啊,不過去開果檔就會買返果檔。大家都熟,呃都唔呃我啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

connieyee 發表於 20-12-21 23:34
大本型邊檔,等我閃開唔幫襯,應該要佢即時清機埋數check...如果自己無錯,企硬報警,有一就必有2
...

樓上有名
賣家都留埋言

公爵府

回覆樓主:

出現了

水晶宮

豬君農園 發表於 20-12-21 23:28
回覆 mother904 的帖子

因為的確無哂20蚊紙如果去報警就最好

你有冇覺奇怪,無20蚊紙走去唱?可以用10蚊紙或硬幣

你諗吓,再回帶,你平時做開生意的你,會唔會遺忘左d細節?

唔合羅輯唔合情理

我有1次買魚,比左錢其中的1個檔主,佢1手交左條魚比另一個處理,處理完問我攞錢,我話我比左,佢問收左我錢嗰個拍檔,佢話唔知有冇收過,你夠膽回post,相信你冇騙佢,而係你忘記左細節

請再想真d你點解會只係為5張20蚊紙而離開你鋪頭?

複式洋房

回覆 connieyee 的帖子

你好!我係豬君農園Andrew,
大本型1樓colour mix對出果檔,
如果我係靠呃經營,
相信我就唔會留言俾你,
幫襯開我既熟客都知道我哋既為人同對我地有信心,如果你聽一面之辭就覺得對方一定啱哂?咁我又出個post話有個客俾100當500我哋差啲有損失,好在咁啱錢箱無500蚊紙證明佢無可能俾過500蚊紙呢?你又會點判斷大家既一面之辭呢?
所以我希望事主報警
唔好抹黑我哋

首頁
12345...17

尾頁

跳至