自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

複式洋房

tsmtang 發表於 20-12-22 01:15
未睇到店主留言之前,我已經覺得樓主怪怪地,被人呃,仲要個騙徒喺自己面前,正常咁嘅情況之下係人都會報警 ...
你好~我係店主
我當時就拎埋錢箱俾佢睇係無500蚊紙
而商場同colour mix會有CCTV,
我就覺得報警可以還我哋清白,唔好令到街坊覺得我哋係騙子呃人錢呀!因為題目係:找錢騙案~
而事主買嘢全程講住電話,佢似乎無留心、自己俾$100當係$500

男爵府

karenkatte 發表於 20-12-22 01:53
我兩邊都吾識,我自己做sales的, 無$20去唱錢平常, 要睇同隔離左右熟唔熟, 同埋有時又唔想找$10$5俾人! ...

如果要唱錢找俾個客,應該拎自己錢去唱,再找俾個客,唔應該拎個客嘅錢去唱,好易出誤會

複式洋房

立夏 發表於 20-12-22 01:15
$100都要走去人地舖頭唱,好難講得通

如果你無收過,今次就當買個教訓,以後唔好拎住人錢去唱,同埋收錢 ...
因為大本型入夜好靜無乜人買嘢,
我將啲散紙俾上一班同事拎走等佢第二朝夠散紙用,
其實我收錢果陣有講:收你$105,
到我發現唔夠錢找,我有揚返佢張$100問佢:靚女你有無散紙?佢話無,我先入colour mix唱,入面一定有CCTV又有人證既!

但我想講事主由頭到尾都傾住電話,佢根本無留心,俾$100當$500,而且我當場指出佢銀包內係有$500、反而我搬埋錢箱俾佢睇我無500蚊

伯爵府

立夏 發表於 20-12-22 01:58
如果要唱錢找俾個客,應該拎自己錢去唱,再找俾個客,唔應該拎個客嘅錢去唱,好易出誤會
...
呢個是佢做法的問題, 總之錢銀找贖要清楚。
試過減價好生意, 咩散錢都無哂, 會叫客俾八達通或信用卡。 其實俾八達通最好,又吾會錯, 又不用接觸。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

豬君農園 發表於 20-12-21 23:16
各位好
我係豬君農園店主Andrew
首先我想講,我哋做生意手法老實

冇話你有冇呃人 ,其實有乜可能會有cctv影住你收到嗰張銀紙直至去到colour mix呢, 最多未影到你喺門口揸住邊張銀紙,同埋入去嘅時候係邊一張, 同人客畀你嗰張銀紙係咩係另一個問題
總有離別的時候

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

港c奶 發表於 20-12-22 01:21
有時啲客甚至自己傾緊電話真係會唔記得咗自己做過乜,何況樓主都係聽家人轉述事情,會唔會係有咩誤會。既然 ...
Hello我係店主!
你講中咗~
佢真係全程傾住電話咁嚟我度買嘢喎

複式洋房

港c奶 發表於 20-12-22 01:24
係囉,樓主又話入埋唱錢間鋪問,冇人入過嚟唱錢,但係檔主連入邊間唱錢都講埋,加上colourmix收銀位一定有c ...
Colour mix今晚仲早過我收工走人,我就無見到事主有折返入去問喇

複式洋房

世事無常 發表於 20-12-22 01:41
其實會唔會樓主屋企人自己記錯咗?有時一日之間買好多嘢會記錯,我今日去咗唔同舖頭買嘢,而且又趕時間,la ...
我係店主,
其實我收錢果陣有講收你$105,
只係事主全程傾住電話買嘢,
然後屈我收咗佢$500,
一係佢當面報警,
否則喺呢度開個post話我哋找錢騙案就唔得,
我哋都有意思去搵區議員研究下點樣去做民事索償

珍珠宮

好媽媽勳章

熊熊老婆 發表於 20-12-21 21:39
下次影低張500蚊,攞去買嘢,再試多一次!再錄埋音!如果佢又係咁即刻報警!
我聽過幾次啲街市係咁樣呃 ...

好計謀!

複式洋房

karenkatte 發表於 20-12-22 02:03
呢個是佢做法的問題, 總之錢銀找贖要清楚。
試過減價好生意, 咩散錢都無哂, 會叫客俾八達通或信用卡。 ...
可惜小店無八達通,只收payme or現金
我哋收錢會講:收你$105
但係佢全程傾住電話咁買嘢
唔知係咪咁、$100當$500

男爵府

回覆樓主:

問題即使在colormix影到店主係打散張$100而非$500..乜不能證實果張真係客人嘅$100紙定係店主已將收到的$500以自己的$100調左包....
不過我偏向相信客人記錯左

複式洋房

obligation118 發表於 20-12-21 21:51
我屋企人走返去商場搵檔主口中所謂唱錢嘅店,問左店主,根本無人攞500蚊去唱

當時個檔主攞住張500就跑左出 ...
唔該,
當然無$500攞去唱
你俾$100架嘛,

你自己講出真相了

男爵府

豬君農園 發表於 20-12-22 02:24

不如你以後自己裝個cam影住檔口,又有防盜作用,又可以減少誤會

正如上面有人講,就算影到你去colormix時手上係$100,唔代表收嗰一刻都係嗰張,除非有cctv影住你收錢一刻

而家口同鼻拗,你地各無證據,雙方拗到出牙血都無結果。就算報警,無證據都係公有公說,婆有婆說

以後唔好幫客人唱錢,裝cam影住,保障自己,保障客人

複式洋房

eledak 發表於 20-12-22 02:24
問題即使在colormix影到店主係打散張$100而非$500..乜不能證實果張真係客人嘅$100紙定係店主已將收到的$500 ...
咁啱好彩我錢箱無$500紙~
當然有啲人心地差既會話我故意計劃去呃人,
咁諗都傻傻地既,我哋係做誠實生意,
不屑做呢啲呃人既事,
真係我無咁壞心腸去搞咁多嘢呃人幾百蚊,
呃街坊肯定無運行既,
呃人係會有報應架,
所以果啲騙錢黨你哋要因住,唔好俾$100當$500呃小店,
會不得好死架!!!
何況我賣既都係優質高成本既香港製造產品,
我有心去呃人,就賣成本低既大陸貨啦!

伯爵府

店主同樓主, 口同鼻拗.

或者店主你除咗現金/PAYME外, 可以用支付寶/微信, 因為有QR CODE 就得.

複式洋房

karenkatte 發表於 20-12-22 01:53
我兩邊都吾識,我自己做sales的, 無$20去唱錢平常, 要睇同隔離左右熟唔熟, 同埋有時又唔想找$10$5俾人! ...
Hello我係檔主!
大家同行果然容易理解,
佢哋都會好懷疑點解我會無$20找贖覺得“講唔通”,
真係哭笑不得,我哋小店,無就係無,又唔係銀行

伯爵府

豬君農園 發表於 20-12-22 02:24
我以前都做過shop買衫,只收現金同eps, 如25找500, 我有散錢都吾找, 會禮貌地叫客自己去唱, 因為我都驚呃錢黨。

仲有唱20好平常, 我隔離d大型快餐店成日唱20蚊!

複式洋房

karenkatte 發表於 20-12-22 02:45
我以前都做過shop買衫,只收現金同eps, 如25找500, 我有散錢都吾找, 會禮貌地叫客自己去唱, 因為我都驚 ...
但係佢俾$105、
我都有開聲講收你$105(其實我哋習慣會講收人幾多錢找返幾多錢,就係驚呃錢黨)
有心人裝無心人,防不勝防

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
34567...17

尾頁

跳至