自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

珍珠宮

立夏 發表於 20-12-22 01:58
如果要唱錢找俾個客,應該拎自己錢去唱,再找俾個客,唔應該拎個客嘅錢去唱,好易出誤會
...

冇錯

禁止訪問

牛年勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

豬君農園 發表於 20-12-21 18:30
唔該,
當然無$500攞去唱
你俾$100架嘛,

你無$20 散紙,但無$100 嗎?

下次拎自己錢去唱好d...避免誤會。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

店主資料詳細過樓主,信店主多d!

男爵府

2024年龍年勳章

豬君農園 發表於 20-12-22 02:38
咁啱好彩我錢箱無$500紙~
當然有啲人心地差既會話我故意計劃去呃人,
咁諗都傻傻地既,我哋係做誠實生意, ...

1)後生仔,今時今日做生意,咁大個檔口都無cctv,講唔通啦,唔識安都要請人安,保障自己又避免有心人裝你。

2)你第一日接手看檔嗎?比上手帶走晒啲散子無錢唱比客講唔通啦。

3)當時幾多點?好夜都好都希望賣埋剩返啲貨如果唔係仲開檔做咩?個個客實唔洗找錢嗎?唔洗留返散子?

4)你個錢箱連散子都清空咗,仲會有$500蚊子?比人睇有咩用?如果根本唔會放大紙入箱,大紙習慣唔袋身?我好少見店檔會放大紙入箱,咁你以後要袋返身

5)你係檔主實有幫手,請人定家人都好,裝返cctv,免得口同鼻拗

6)呢個年代大把人一邊打電話一邊買野,你都唔係第一日遇見,銀包多張$500大把人都有

瑪瑙宮

大廚勳章

tsmtang 發表於 20-12-22 01:15
未睇到店主留言之前,我已經覺得樓主怪怪地,被人呃,仲要個騙徒喺自己面前,正常咁嘅情況之下係人都會報警 ...

其實我係識呢間舖頭嘅店主。。。所以我都清楚佢嘅為人。。。見到佢間舖頭俾人喺網上唱緊。。。即時轉條link俾佢。。。佢都有即時WhatsApp解釋當時嘅情形。。。所以佢都要上嚟親自講解。。。。

如果真係自己被騙又喺商場內我覺得今日報警都未遲。。唔會一日就冇咗尋日嘅CCTV。。至於有冇錢找。。有時做生意就係咁邪。。同時間幾個人都係比100蚊子就會冇晒啲散子。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

世事無常 發表於 20-12-22 01:41
其實會唔會樓主屋企人自己記錯咗?有時一日之間買好多嘢會記錯,我今日去咗唔同舖頭買嘢,而且又趕時間,la ...

疫情改變左我用電子貨幣

水晶宮

seaheart88 發表於 20-12-22 05:53
其實我係識呢間舖頭嘅店主。。。所以我都清楚佢嘅為人。。。見到佢間舖頭俾人喺網上唱緊。。。即時轉條lin ...

怪不得點解檔主會睇到呢個post

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 20-12-21 21:36

正常係…佢話去唱錢都要跟著佢,再唔係叫佢完先比錢

比親大紙拍照存底, 不過我自己甚少用現金.係去街市仲會用下, 其他都係電子貨幣.

侯爵府

陪月勳章

我都俾屋邨藥房呃過,俾$500話我俾$100,又係做街坊生意,做熟客生意,點知呃人

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

噢, 原來對薄緊, 等睇結果.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

pizzapark 發表於 20-12-22 07:40
我都俾屋邨藥房呃過,俾$500話我俾$100,又係做街坊生意,做熟客生意,點知呃人:igiveu ...

店主都上埋來, 不知誰是誰非
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

我買餸如比500或100時,會大大聲講比咗幾多,同牛咁眼望住找續,保障大家。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

seaheart88 發表於 20-12-22 05:53
其實我係識呢間舖頭嘅店主。。。所以我都清楚佢嘅為人。。。見到佢間舖頭俾人喺網上唱緊。。。即時轉條lin ...

多謝你揾店主出來,其實無錢找好正常,做過sale就會明架啦!

支持樓主報警,搞清楚

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

andyman 發表於 20-12-22 07:44
店主都上埋來, 不知誰是誰非

真係口同鼻拗

瑪瑙宮

大廚勳章

spikenard 發表於 20-12-22 07:14
怪不得點解檔主會睇到呢個post

咁我覺得事情一定有兩面。。。既然有人話受騙最好就係兩個當事人都出現。。。我睇到初段個個都好同情樓主嘅家人。。。既然開晒名我都希望店主都有機會講另一個Story出嚟
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Kuromi1127 發表於 20-12-22 08:52
多謝你揾店主出來,其實無錢找好正常,做過sale就會明架啦!

支持樓主報警,搞清楚

其實冇錢找唔奇㗎。。。可能你話有$200。。20蚊紙喺錢盒。。世事就係好邪。。有兩三個人攞100蚊子嚟買少少野就已經冇得找。。。

我只不過覺得既然都開咗名我又係識嗰個人嘅。。呃錢對商舖嘅店譽都好緊要。。俾個機會店主親自講另一個故事囉。。。單方面講一定係同情受騙嗰個
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

畀面勳章

無論去唔去報警,除非有cctv全程影住,否則呢種case都係羅生門。今次雙方都可以當買個教訓,下次小心d啦。
日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

seaheart88 發表於 20-12-22 08:57
其實冇錢找唔奇㗎。。。可能你話有$200。。20蚊紙喺錢盒。。世事就係好邪。。有兩三個人攞100蚊子嚟買少少 ...

無錯,講得啱!
仲有人list point出來,cctv同備用錢方程式,睇到眼都凸左,咩玩法

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實無散銀找,而去格離附近找,都好正常。

1、我諗當時近傍晚,所以店主畀左大部分錢同伴攞走左。

2、店主心態,見客人畀錢而自己唔夠錢找時,若係普通非計佣員工,會叫顧客自己換好散錢至再黎買。
但若係店主,多驚就咁失左一個客,會攞住客人錢去換散紙喇,咁就客人無得走而唔會少左個生意喇。
都明白生意難做既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
45678...17

尾頁

跳至