懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我預產期21年7月尾,諗住去London生好迷茫,大家交流下:)

水晶宮

回覆樓主:

我親戚剛11 月喺英國生完,嗱嗱臨幫bb 拎passport, 兩個星期就返hk,剛趕得切lock down 前走。返到hk 再喺酒店隔離14 日。
而家D 措施個個月都變,到時見步行步。

複式洋房

BB在英國出生就有英籍嗎?因為之前聽人講叫佢留一段長時間先得,請指教

大宅

回覆 happy818 的帖子

不是,要父母是但一方係英國公民,BB係英國出世先會有英籍。

大宅

回覆 JaniceJanice17 的帖子

我朋友生完之後英國lock down, 滯留左半年先返到香港,因為個Passport Office冇開,之後開返都係勁混亂,Passport都寄失咗要再整過,所以留咗好耐。不過佢係英國買樓自住,加上大把錢唔使做,所以就冇問題。

複式洋房

JaniceJanice17 發表於 20-12-22 15:54
我預產期21年7月尾,諗住去London生好迷茫,大家交流下:)

你打算幾多周過去?我們打算到4/5月睇下英國情況如何才找ob-gyn。

複式洋房

回覆 oooooo17 的帖子

我未決定,希望生前1.5個月到,你呢?

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

哇,bb未足月,帶佢坐飛機咪好辛苦?

水晶宮

JaniceJanice17 發表於 20-12-25 16:59
回覆 Nbs 的帖子

哇,bb未足月,帶佢坐飛機咪好辛苦?

啊媽辛苦D,尤其嚟到hk 機場等檢疫要幾個鐘,佢哋帶晒凳仔/被/食糧等

複式洋房

JaniceJanice17 發表於 20-12-25 16:58
回覆 oooooo17 的帖子

我未決定,希望生前1.5個月到,你呢?

其實好多嘢要考慮,我老公唔太想,因為covid,亦擔心我 travel 會唔會有事,如果過去,都應該會係6/7個月過去。

別墅

本身有bc都plan左2/3月去,但個邊疫情唔樂觀又lock down,坐月support又唔太足夠,最後都係放棄留港。可能幾年後先再考慮過去

洋房

回覆 JaniceJanice17 的帖子

1.5個月會唔會太遲? 飛機都話36週最遲... 去到你仲要買野、整呢樣果樣?

複式洋房

JaniceJanice17 發表於 20-12-22 15:54

Pm ok ? 同樣situation. , 今年八月尾

複式洋房

oooooo17 發表於 20-12-25 18:36
其實好多嘢要考慮,我老公唔太想,因為covid,亦擔心我 travel 會唔會有事,如果過去,都應該會係6/7個月 ...

請問你係bc ma?

複式洋房

aarhazel 發表於 21-1-10 23:45
請問你係bc ma?

Yes ah

複式洋房

oooooo17 發表於 21-1-11 00:25
Yes ah

Bc 係香港生bb係咪都有bc

複式洋房

aarhazel 發表於 21-1-11 02:27

If I’m not mistaken, only if either of the parent was born in uk then it can be automatically transfer to the babies

水晶宮

aarhazel 發表於 21-1-11 02:27

睇下你個BC 點得返嚟?!
我知我女喺hk 出世的話唔會有,因為我個BC 係我父母當年攞BC 時我未夠18 所以有,但條件係我細路唔會有,除非UK 出世。

複式洋房

我都係呀,諗住8月頭開刀,仲未知去唔去好,但去都會係London.

複式洋房

回覆 Buloop 的帖子

Pm you :)

首頁

尾頁

跳至