懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

懷孕33週血壓去到14幾,15幾吾停,已經食緊 藥, 都係差唔多, 不過驗血報告又冇事, 有冇人試過呢個情況好驚提早生B

大宅

YoTai 發表於 20-12-22 17:29
懷孕33週血壓去到14幾,15幾吾停,已經食緊 藥, 都係差唔多, 不過驗血報告又冇事, 有冇人試過呢個情況好 ...

我都係一樣,30 週之後開始高,仲入過醫院住咗幾日。又係驗過血報告無事!食藥由125g加到1000g. 原本諗住私家生,太過高可能返去政府生。好唔開心呀

複式洋房

carson1128 發表於 20-12-22 21:02
我都係一樣,30 週之後開始高,仲入過醫院住咗幾日。又係驗過血報告無事!食藥由125g加到1000g. 原本諗住 ...

你而家幾多週呀?我而家都係醫院加緊 藥控制,吾好吾開心,最緊要BB安全

大宅

YoTai 發表於 20-12-23 06:16
你而家幾多週呀?我而家都係醫院加緊 藥控制,吾好吾開心,最緊要BB安全
...

而家35 週,醫生都話如果再高要入院住到生,有機會提早開刀。你食幾多g 藥呀?

大宅

懷孕33週血壓去到14幾,15幾吾停,已經食緊 藥, 都係差唔多, 不過驗血報告又冇事, 有冇人試過呢個情況好 ...

後期都係14-15呀。但個人本身又冇話感覺吾舒服。冇食藥呀。bb過左39週出世

複式洋房

carson1128 發表於 20-12-23 07:20
而家35 週,醫生都話如果再高要入院住到生,有機會提早開刀。你食幾多g 藥呀?
...

我加到食緊兩隻血壓藥,labetalol一粒300 mg一日三次, Aldomet一粒125 mg一日三次, 而家睇下會唔會好啲, 你食緊嗰隻藥叫咩名呀?

複式洋房

YuYu88922 發表於 20-12-23 10:23
後期都係14-15呀。但個人本身又冇話感覺吾舒服。冇食藥呀。bb過左39週出世
...

其實我都冇唔舒服㗎,只不過自己有量血量高咗入醫院之後keep住都高, 佢就加咗三次藥畀我, 咁你 冇去睇醫生呀?

男爵府

我之前都係後期有啲高 私家醫生比alodomet我食 因為驚要返政府生 我問我私家醫生唔返政府覆診得唔得 佢話可以
原定38周開刀 點知37周幾就穿水 係私家開刀生埋

複式洋房

jagabee0903 發表於 20-12-23 11:29
我之前都係後期有啲高 私家醫生比alodomet我食 因為驚要返政府生 我問我私家醫生唔返政府覆診得唔得 佢話可 ...

你食藥前同食藥後 相差幾多呀有冇講番降反啲,係政府醫院每一日見到血壓計就驚

大宅

YoTai 發表於 20-12-23 10:30

我加到食緊兩隻血壓藥,labetalol一粒300 mg一日三次, Aldom ...

食緊1隻,methyldopa 250mg x 2, 1日4次!醫生開!

大宅

YoTai 發表於 20-12-23 11:46
你食藥前同食藥後 相差幾多呀有冇講番降反啲,係政府醫院每一日見到血壓計就驚
...

我都係,一見機就勁驚

複式洋房

carson1128 發表於 20-12-23 11:49
食緊1隻,methyldopa 250mg x 2, 1日4次!醫生開!

我上網睇同呢一隻Aldomet應該係一樣

男爵府

YoTai 發表於 20-12-23 11:46
...

係政府量15幾 跟住幫我抽血驗就話冇問題 冇叫我入院 私家醫生比藥我食
食左就12幾 只要唔係有蛋白尿 冇水腫 咁就唔係太緊張嘅
住我隔離床個太太就係有蛋白尿 有嚴重水腫 妊娠毒血症要緊急開刀
我生完一個月後血壓先正常返

男爵府

我應該都係35週左右chk到高,入過公立醫院住左幾日,驗血同驗24小時小便,好彩都無事無蛋白尿,先可以出院。本身38周安排我開刀,早一日入去準備果時已高,下午高到17x,18x。
打左降血壓針都冇用,要當晚緊急開刀。
生完仲要係病房住多一晚,先可以上產後病房,係隻手鍾豆,d血壓藥,入去嘅時候,勁痛勁拿!依家諗返都覺得慘
生完之後,我啲血壓都仲未降,醫生要較藥,我住咗成10日醫院先可以出返嚟
坦白講,如果咁嘅情況,我唔建議去私家生,萬一有咩事私家條數會好襟計。你自己衡量下啦

複式洋房

jagabee0903 發表於 20-12-23 11:57
係政府量15幾 跟住幫我抽血驗就話冇問題 冇叫我入院 私家醫生比藥我食
食左就12幾 只要唔係有蛋白尿 冇水 ...

希望我好似你甘食藥降返

複式洋房

siuKate 發表於 20-12-23 12:15
我應該都係35週左右chk到高,入過公立醫院住左幾日,驗血同驗24小時小便,好彩都無事無蛋白尿,先可以出院 ...

即係驗血同24小便冇事,就可以出院?出院時血壓仲高吾高呀

大宅

我上胎35週產檢量血壓到15x ,有蛋白尿,肝功能開始差,住咗幾日院,最後一日驗完血,35w5 就要緊急開刀生B
因為已經係妊娠毒血症,所以要早啲出世。
不過好好彩BB無咩事,只係輕磅啲,訓箱3個星期先出院。依家就嚟3歲了

男爵府

回覆 YoTai 的帖子

我係囉,驗過無事,佢都無開血壓藥比我食呀,出院時約140左右

首頁

尾頁

跳至