自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

有朋友個仔考警察,話考官叫去環聯信貸申請個信貸紀錄,出個報告見要收200幾元。考警察當真要提供?好似好奇怪咁, 係咪佢仔騙佢。

子爵府

求其google得來的資訊:

政府紀律部隊︰這些職位其中一個考核步驟就是審查求職者的信貸健康狀況(或稱vetting),因為這些職位的職責涉及執法工作,為減低收受利益或貪污的機會,信貸狀況屬取錄與否的其中一個考慮因素。因此,有意投考警隊、入境處、海關、懲教署等部門的人士應多留意自己的信貸報告評分。就算你已任職紀錄部隊,差劣的信貸紀錄亦會大大影響你的升職機會。

https://support.moneyhero.com.hk/hc/zh-tw/articles/360022501872-%E4%BF%A1%E8%B2%B8%E8%A9%95%E5%88%86%E5%B0%8D%E6%96%BC%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E6%9C%89%E7%94%9A%E9%BA%BC%E5%BD%B1%E9%9F%BF-%E9%97%9C%E6%96%BC%E8%BD%89%E5%B7%A5-%E5%8D%87%E8%81%B7-%E5%B7%A5%E7%A8%AE-

leungne    發表於 20-12-30 00:01

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

考官都唔信信bk

考警察要查3代佢知唔知?查根究底唔過佢幾出色都冇用

ps. sorry ,我睇錯,以為係個仔唔信考官

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做呢行唔係要個底白白淨淨咩?唔奇怪!

水晶宮

竇漪房 發表於 20-12-23 09:39
考官都唔信信bk 連最基本服從長官命令佢都做唔到喎!

考警察要查3代佢知唔知?查根 ...

係喎!真搞笑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做警察一向都係要清清白白先可以做, 仲要查好多野

abirdma    發表於 20-12-23 11:06

大宅

考官會吾會騙你朋友個仔?
要查埋銀行記錄添

水晶宮

應該係個老豆/阿媽唔信個仔話要收200
唔係個仔唔信未來上級

珍珠宮

回覆樓主:

要報告正常,但要自己安排同比錢嗎? 唔識。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好似係樓主朋友唔信個仔

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

正常呀
佢申請緊紀律部隊職位
要查清楚有咩問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前唔駛而家要,其實係好事。
以前真係有唔少公務員信貸非常差

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

BKsquare 發表於 20-12-23 09:49
應該係個老豆/阿媽唔信個仔話要收200
唔係個仔唔信未來上級

e,係喎!我睇錯咗tim sorry

珍珠宮

莫失莫忘 發表於 20-12-23 09:37
求其google得來的資訊:

政府紀律部隊︰這些職位其中一個考核步驟就是審查求職者的信貸健康狀況(或稱vett ...
識上bk 唔代表識google

珍珠宮

我睇到係話呀媽懷疑個仔呃佢
200幾蚊都唔信個仔

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

朋友覺得奇怪,點解警察要申請者「買」一份商業公司的信貸報告,環聯又唔係政府機構。政府vetting唔係自有一套check資料的方法? 例如簽個同意書, 同意check借貸紀錄之類

珍珠宮

減齡達人勳章

mcs74 發表於 20-12-23 09:56
我睇到係話呀媽懷疑個仔呃佢
200幾蚊都唔信個仔

唔係因為200元, 係驚個仔拎個報告去借錢, 幫朋友借錢之類。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔出奇
朋友連同居女友d財務資料都check埋
佢自己有個馬會投注戶口,用過一兩次,都俾人Q

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

正確﹗係要提供。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 20-12-23 09:49
要報告正常,但要自己安排同比錢嗎? 唔識。

唔好話長工
我女申請做d 兼職要對小朋友,都要自費去警局申請無罪案證明(唔記得咩名),申請咗幾次了

首頁

尾頁

跳至