網購天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

呼呼小莉莉 發表於 21-1-16 17:10
我都落咗單跟買呢啲
1.外祖母永川豆豉
2.梅林烤麸

六必居蔴醬我未食過
之前買個古福覺得一般
後來轉了京薈堂不錯
等你食個再評 下次買可以轉

伯爵府

2024年龍年勳章

呼呼小莉莉 發表於 21-1-16 17:05
我也來分享

采芝斋 桂花绿豆糕中华老字号杭州特产休闲零食150g/盒 (已回購幾次....一盒只有6塊 RMB20.8... ...

潘祥記我有睇過出名花餅,但未落手
有火腿包就啱我多D啦,已經放進購物車
我超鍾意食潮州 綠豆餅
可惜京超冇又唔想淘寶驚蹬到散曬
考慮買 你介紹這個杭州的止下癮

大宅

kerotan 發表於 21-1-16 17:25
我超鍾意食潮州 綠豆餅

呢個杭州綠豆餅應該唔似潮州綠豆餅, 佢質地係軟糯, 係精緻既綠豆餅...

玫瑰鮮花餅我都試過2隻牌子... 第一次食真係驚為天人...個口食完都充滿玫瑰香氣

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

惠州梅菜雲南, 玫瑰花餅, 昭通蘋果, 滇紅茶葉, 普洱老茶頭, 苦丁茶, 金邊玫瑰
中山大利是福 腊腸, 腊肉
沂蒙紫薯
濟南平蔭玫瑰, 玫瑰花醬
四川腊肉
陝西臨猗蘋果

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呼呼小莉莉 發表於 21-1-16 18:35
呢個杭州綠豆餅應該唔似潮州綠豆餅, 佢質地係軟糯, 係精緻既綠豆餅...

玫瑰鮮花餅我都試過2隻牌子... 第 ...
去坑州時食過綠豆餅, 覺得怪怪的, 一入口就溶仲好甜, 好似食左甜漿糊咁, 唔多適合我, 可能我偏好煙靭的糕。
鮮花餅的玫瑰更像是玫瑰露, 不像玫瑰醬, 味道是不錯, 但有點甜。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

減齡達人勳章

有興趣

象牙宮

kerotan 發表於 21-1-16 17:25
我超鍾意食潮州 綠豆餅

潮州 綠豆餅, 用以下包, 不會散曬。
用氣泡包。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

andyman 發表於 21-1-16 22:28
去坑州時食過綠豆餅, 覺得怪怪的, 一入口就溶仲好甜, 好似食左甜漿糊咁, 唔多適合我, 可能我偏好煙靭的糕。 ...

不算甜 綠豆味

甜, 就可以少吃。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 21-1-17 23:21
潮州 綠豆餅, 用以下包, 不會散曬。
用氣泡包。

請問你定過哪一間有氣墊包裝
怎打包不是由客人定的

象牙宮

kerotan 發表於 21-1-18 09:26
請問你定過哪一間有氣墊包裝
怎打包不是由客人定的

是的。最好先問。
淘過福建的绿豆饼

潮汕绿豆饼, 深圳超市一樣8元/包。
甜绿豆饼 也有咸绿豆饼。

我只食過甜的。 咸的未食過。

理性討論交流者。

男爵府

sheenaho 發表於 21-1-9 12:44
食咗豆豉, 味道比陽江濃, 但又唔係咸, 係豆味重, 好介紹.

淘寶要買好多先有,我只想買少少試吓先

象牙宮

咪貓貓 發表於 21-1-20 13:32

我只想買少少試吓先 , yes 人人都係。
"体驗價", "嘗試價"。 買來試。

豆豉, 落多, 落少。炒香;、薑、這三味調味料真是廚房三寶,不僅能去腥增鮮提味,+ 姜, 蔥, 蒜。糖。
喜歡濃味或淡味,隨自己喜好決定就可以。

理性討論交流者。

男爵府

在京東超市買, 一包人仔5.5
我住種花家

伯爵府

2024年龍年勳章

在京超,貓超買開野加一包豆豉啦

子爵府

kerotan 發表於 20-12-23 16:53
「烤麩」不常見有得買,, 上海梅林牌竟然有出罐頭香港有冇呢?
「藕帶」是蓮藕BB, 幼幼脆脆 一個窿一個窿 ...
梅林烤麩京東自營港澳無貨(大陸地址就有)。請問你買係直送or集運?

伯爵府

2024年龍年勳章

DouMiMa 發表於 21-1-20 18:43
梅林烤麩京東自營港澳無貨(大陸地址就有)。請問你買係直送or集運?

我今日都想買,是呀冇貨呀,我只在京超買過

伯爵府

2024年龍年勳章

呼呼小莉莉 發表於 21-1-16 17:05
我也來分享

采芝斋 桂花绿豆糕中华老字号杭州特产休闲零食150g/盒 (已回購幾次....一盒只有6塊 RMB20.8... ...

這就是采芝齋桂花綠豆糕
粉粉的不甜,似吃著焙乾的綠豆蓉
沒有廣東點心似這種質地一試無妨

333s    發表於 21-1-26 12:22

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

再試埋39樓介紹的雲南火腿包
有點似茶樓叉燒餐包
翻熱食應該更美味

男爵府

kerotan 發表於 21-1-25 17:49