自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 20-12-24 14:18
我用無筆芯筆桶咋
而家咩都平,酒精等,用多D,咪唔怕又奶野...噴完又噴周圍...消毒...消毒...消毒...消毒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

opl2 發表於 20-12-23 17:06
自私精一街都係
搭地鐵死都唔肯行入D ,冇野嫁,一野撞入去啦,我都做一個自私精,點解仲要做好人
...
好人唔難做, 但個個驚死蝕底, 自己最緊要
搭巴士個個坐出面, 明明有一排2個都空位, 要人則身sip入去
明明最後一個入lift ,最近個panel 又唔禁door close

歐美就係咁, 個人主義最上, 呢個疫情, 美國每1000個人死一個
如果用個比例落香港, 8百萬就死8000人, 好在香港仲未去到呢個地步
唔係死既人就8000個, 唔係百幾個

公爵府

littlefunpig 發表於 20-12-28 09:46
搭巴士個個坐出面, 明明有一排2個都空位, 要人則身sip入去
明明最 ...

D人好搞笑,成日話度lift門自己識閂,唔洗㩒。唔知佢哋係咪覺得全香港lift門都識3秒自己close呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

BGCOME08 發表於 20-12-28 10:00
D人好搞笑,成日話度lift門自己識閂,唔洗㩒。唔知佢哋係咪覺得全香港lift門都識3秒自己close呢? :unknow ...
就算3 秒識close 我都好少會等佢自己close, 無其他人就話
如果全lift 人有10個, 都浪費左10個人既3 秒,
大家on 居居咁你眼望我眼睇住個門唔關真係...

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

其實用鎖匙、手機邊嗰啲按掣後袋返自己袋, 如果有菌自己都會中招, 我會用厚紙巾或抹手紙, 按完𨋢掣或開門後即掉。

珍珠宮

AK47AK47 發表於 20-12-28 10:10
其實用鎖匙、手機邊嗰啲按掣後袋返自己袋, 如果有菌自己都會中招, 我會用厚紙巾或抹手紙, 按完𨋢 ...
最好用噴的酒精,包無死...

入LIFT最後一個唔按咪由佢,我都唔趕時間...

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

Macusmama 發表於 20-12-28 10:15
最好用噴的酒精,包無死...

入LIFT最後一個唔按咪由佢,我都唔趕時間...:j ...
其實一噴啲掣, 可能掣上面啲菌就會飛晒出嚟架啦, 最好都係用紙巾嗰啲我覺得

公爵府

littlefunpig 發表於 20-12-28 10:06
就算3 秒識close 我都好少會等佢自己close, 無其他人就話
如果全lift 人有10個, 都浪費左10個人既3 秒,
...

冇錯,所以我好憎人最後一個入lift唔閂門!

selinako^^    發表於 20-12-28 15:34

珍珠宮

回覆樓主:

雖則係自私,但面對感染嘅壓力,都明想避得就避嘅心態,我盡量都唔去計較,太睇唔過眼係影響自己心情。
無人㩒制,我自己會去㩒,㩒完用搓手液洗返隻手就得,唔係買嚟做乜。

珍珠宮

AK47AK47 發表於 20-12-28 10:19
其實一噴啲掣, 可能掣上面啲菌就會飛晒出嚟架啦, 最好都係用紙巾嗰啲我覺得
...
D人感覺消毒了,CLEAN UP..唔洗考慮甘多...
如果要清潔,係需要穿太空衫,成件由頭笠到腳...個D...其實你一出街,空氣己有病毒了...好難做D咩...你成身都係有病菌染上...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

SO FAR 公司同屋企大廈的人大部份都肯動手開關LIFT門........

NO BIG DEAL, 人地唔做,自己做先,望唔做的人下次都咁有樣學樣,反正回家/公司都係要洗手姐!!

珍珠宮

奇異果小邱 發表於 20-12-28 10:36
SO FAR 公司同屋企大廈的人大部份都肯動手開關LIFT門........

NO BIG DEAL, 人地唔做,自己做先,望唔做的人 ...
入公司消毒全身,成身噴野啦...洗手唔夠,有同事去沖涼...

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

大堆人除口罩開party、跳老舞都自私啦,驚自己唔中肺炎,去參加多人聚會,中左又要公立醫院執手尾醫呢班自私精,公立醫院拒收呢班自私精就啱,中左肺炎唔抵可憐

大宅

香港人,悶係會死的,去party、去睇花、去staycation、食buffet除口罩,呢d又唔怕架喎,覺得呢d唔會有事喎,好好笑

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 20-12-28 09:46
明明最 ...

坐出面我又覺得無問題,唔係人人鐘意坐入面(我鐘意坐入面,留返俾我坐)
攝一攝入去都要計較?
反而我好怕人一見有人埋去就移去入邊。喂我見有窗邊位至去坐啫,早你又唔坐,坐到張櫈熱晒就瞬間轉移....上次有個阿叔因為咁狂丙瞬移果個

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 20-12-28 15:00
坐出面我又覺得無問題,唔係人人鐘意坐入面(我鐘意坐入面,留返俾我坐)
攝一攝入去都要計較?
反 ...

因為我平時坐果程好短, 攝入去坐一陣, 無耐又攝返出黎,
其實唔太中意要攝, 攝出攝入pat pat 岩岩好對住人地塊面, 好欖介感覺又
有時坐出面果個又大隻拎住又多野, 好難坐入去, 有時見到坐外面既放埋個袋響入面個位, 要坐又要企住等佢整頓好D 行李...
之後都學人, 坐出面算, 麻煩人地好過煩到自己有時真係

第二個, 坐出面見人即刻攝入去... 我都係唔太中意, 一係你開始就坐入去
真係唔太享受坐熱既位

侯爵府

不如叫佢地用手機角位按便不用用手
回家係咪都要消毒手機

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

opl2 發表於 20-12-23 17:06
自私精一街都係
搭地鐵死都唔肯行入D ,冇野嫁,一野撞入去啦,我都做一個自私精,點解仲要做好人
...

我有一日搭 港鐵 K 巴, 有個女人扶住個阿伯震下震下震上車, 個司機好斯文好細聲叫人行入D
我見到有個女中學生想讓位比阿伯, 但阿伯入唔到去, 比人塞住晒
個女人同阿伯企左係樓梯口, 我同個女人講: 個女仔想讓位比伯伯喎!
個女人好燥: 我知.. 但我地行唔到入去呢!
我好大聲: 唔該讓開比伯伯入去呀! 佢企唔穩想要個位呀!

D人即開彈開晒

個女人唔該我,
我同佢講: 你唔出聲D人係唔會郁架

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

最自私係除口罩食煙

首頁

尾頁

跳至